x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Terenurile, cele mai profitabile investitii

Terenurile, cele mai profitabile investitii

19 Iun 2004   •   00:00

IMOBILIARE

Investitiile in terenuri, in acest an, vor putea aduce profituri de pana la suta la suta beneficiarilor daca locatiile sunt bine alese. Cele mai bune investitii sunt terenurile care beneficiaza de infrastructura. Terenurile bine plasate si cele care beneficiaza de infrastructura sunt cele mai banoase investitii imobiliare ale momentului. Profiturile pot fi de suta la suta daca locatiile sunt bine alese.
DANIELA IVAN

Peste 50% dintre terenuri sunt cumparate de clienti in scopul revanzarii dupa o perioada de cativa ani, timp in care acestea isi dubleaza sau chiar tripleaza pretul, se arata intr-un studiu de piata elaborat de compania imobiliara Eurisko. Cumparatorul trebuie sa stie care zone au potential de dezvoltare si care nu, iar compania Eurisko a intocmit o analiza, un fel de ghid pentru cei care doresc sa-si plaseze banii in sectorul imobiliar.

Bucuresti: apar zone noi

Nordul Capitalei va ramane in top, insa vor aparea si alte zone atractive. Specialistii se asteapta sa creasca pretul terenurilor aflate in vecinatatea autostrazii Bucuresti-Pitesti, cele situate inspre iesirea spre Constanta, zonele adiacente soselei de centura si localitatile adiacente Bucurestiului. Acum, aceste terenuri sunt tranzactionate cu sume intre 5-30 euro/mp (in functie de apropierea de Bucuresti si de marimea suprafetei achizitionate), insa sunt preconizate cresteri de pret ca urmare a investitiilor in infrastructura facute de autoritati.

Cluj: terenurile aduc profituri bune

In Cluj se construieste forte mult, ceea ce a plasat orasul pe locul al doilea in topul preturilor la terenuri, dupa Capitala. Desi preturile s-au dublat in ultimul an, agentii imobiliari se asteapta la noi cresteri, insa ritmul va fi mult mai mic. "Investitiile aducatoare de profit pe piata imobiliara din Cluj-Napoca sunt plasarea lichiditatilor prin achizitionarea de terenuri, in scopul vanzarii ulterioare, si obtinerea unor profituri de 7-8% pe luna, si achizitionarea unor locatii pentru construirea de blocuri de apartamente care pot fi vandute ulterior, putand aduce o rata a profitului de 100%", se arata in studiul Eurisko.

Iasi: extindere catre zonele limitrofe

A crescut oferta pentru zonele limitrofe: Pacurari, Bucium, Galata. Aici, preturile variaza intre 8-25 euro/mp, in timp ce in centrul orasului, in zona Copoului, acestea ating 100 de euro/mp. La Iasi, terenurile destinate spatiilor rezidentiale au dimensiuni mici, cuprinse intre 500-1.000 mp si au preturi cu o evolutie ascendenta datorita, in principal, scaderii ofertei pentru zonele din oras, spun analistii imobiliari.

Timisoara: oferta constanta

La Timisoara este de asteptat ca oferta de terenuri sa ramana constanta, in schimb, cererea este in crestere si astfel si preturile sunt in crestere. In zona Calea Lugojului, cea mai cautata locatie din oras, un metru patrat de teren se cumpara cu preturi intre 22-45 euro, in functie de amplasamentul in cadrul zonei si de marimea suprafetei respective. Preturi similare sunt si in Calea Aradului, cu toate ca aici cererea este mult mai mica. Alte doua locatii, Sagului si Sacalazului, sunt in crestere de cerere si de pret. Acum, acestea pot fi achizitionate cu sume intre 10-35 euro/mp.

CASTIG

Cine doreste sa castige un ban din vanzarea si revanzarea de terenuri mici de pana la 500-700 de metri patrati, destinate pentru constructia de case, este bine sa se orienteze spre zonele periferice gen Baneasa, Otopeni, chiar si spre zona de est sau sud. In schimb trebuie evitate suprafetele care nu dispun de o buna infrastructura. De aceea, Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), spune ca nu trebuie sa cumparati un teren care nu are utilitati. El mai precizeaza ca este bine sa consultati cu atentie certificatul de urbanism, de unde puteti afla regimul de inaltime a constructiei pe care o puteti amplasa pe acel loc. "Un teren bun poate aduce un castig anual de minimum 25%", spune Ureche. El atrage atentia ca terenurile amplasate ultracentral nu se bucura de asemenea castiguri, deoarece "preturile sunt deja stabilizate". Cine doreste sa investeasca in zonele turistice de munte, in afara de Valea Prahovei (unde cu greu ar mai putea gasi un amplasament bun, locatia fiind deja supraglomerata), ar putea privi cu mai mult interes spre Valea Oltului, in zona Olanesti- Calimanesti-Caciulata. Exista si alte zone cu potential in Moldova precum cele de la poalele Ceahlaului. Pentru marii investitorii care achizitioneaza terenuri mari destinate parcurilor rezidentiale sau supermarket-urilor, profiturile pot fi duble sau chiar triple.

Litoral: Navodari si Mamaia-Sat

Pe litoralul Marii Negre exista putine locatii bune, aducatoare de profituri. La sfarsitul anului trecut, oferta de terenuri pe piata constanteana nu depasea 250 de mii de mp, insa erau puse la socoteala atat terenurile cu destinatie turistica sau rezidentiala, cat si cele pentru constructia de birouri sau de spatii comerciale. Asa ca pentru acest an se estimeaza o cerere ridicata, dar si un dezechilibru in satisfacerea tranzactiilor, deoarece cele mai multe oferte nu corespund din punct de vedere al pozitionarii sau al facilitatilor. Pe scurt, preturile din zonele bune vor avea un trend crescator, dar terenurile mai putin cautate is vor pierde din pret. Analistii apreciaza ca pe litoral cele mai bune investitii se vor face in Mamaia-Sat si in Navodari.

Valea Prahovei: criza de locuri mari

Pe Valea Prahovei, preturile vor creste deoarece cererea este mare, iar oferta, din ce in ce mai redusa. Oamenii cauta terenuri intre 500-1.000 mp, pentru construirea de vile si pensiuni, sau suprafetele intre 1.000-2.500 mp, pentru constructia de noi hoteluri. Zonele cu cea mai mare cautare sunt Calea Codrului, Taverna Sarbului, Cumpatu si Furnica. Aici sunt si cele mai ridicate preturi, iar estimarile arata ca tot aici preturile vor mai creste. In prezent, un metru patrat in locatiile amintite se poate cumpara cu 70-80 euro. In orasul Brasov, cele mai vandute terenuri sunt cele din cartierele noi aparute, precum Nova sau localitatile Sacele sau Cristian. In Brasov, preturile la terenurile cu potential de investitii rezidentiale pornesc de la 10 euro/mp.
×
Subiecte în articol: preţurile terenuri terenurile zonele