x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Un milion de metri patrati zac nefolositi

Un milion de metri patrati zac nefolositi

15 Mai 2004   •   00:00

IMOBILIARE

In Bucuresti exista un milion de metri patrati de spatii industriale vechi neutilizate, a declarat Constantin Banu, manager la departamentul de spatii industriale al companiei Eurisko.
DANIELA IVAN

〞Exista un numar mare de spatii mostenite din vremea industrializarii fortate, insa majoritatea nu mai corespund din punct de vedere tehnic sau al locatiei", a precizat el. In acelasi timp, se manifesta o cerere foarte mare de parcuri industriale amplasate in spatii noi sau in cele renovate.

CERERE. Anul trecut nu a fost inceput nici un proiect important pe acest segment al pietei imobiliare, ci doar au fost extinse cateva parcuri industriale. Un astfel de exemplu este IRIDE care si-a extins spatiile de depozitare. In total, oferta de spatii industriale care a existat pe piata in 2003 nu a depasit 10.000 de metri patrati. 〞Daca vine cineva la noi si ne cere un spatiu industrial de peste 2.500 de metri patrati nu avem ce-i oferi", a declarat Banu. El a mai precizat ca noile spatii industriale sunt absorbite chiar din faza de proiect.

LOCATII. Companiile care au nevoie de depozite sau de spatii de productie prefera zonele dezvoltate, acolo unde exista infrastructura si utilitati. In Capitala, orientarea este catre zona de nord care ofera un acces facil spre centru, desi terenurile sunt foarte scumpe, iar drumurile aglomerate. O alta locatie este in zona de vest, care ofera acces la autostrada si zona de vest a tarii. Aici, s-au dezvoltat zone mixte comercial si industrial. Analistii imobiliari considera ca o zona cu potential va fi cea din sud-estul Bucurestiului. Atuurile ei sunt extinderea metroului pana la Policolor si constructia unei viitoare autostrazi.

Nivelul chiriei pentru depozite

Nivelul chiriei pentru spatiile de depozite a ramas la nivelul din anul 2002. In prezent, pentru un spatiu nou sau modernizat solicitantii platesc 4,5-6 euro/mp/luna. In schimb, pentru depozitele construite in vremea comunista chiriile au scazut de la 2,5-5 USD/mp/luna (in 2002) la 1,5-3 euro/mp/ luna. Lipsa de interes pentru acest segment al pietei imobiliare nu a indus speculatii si majorari de preturi la trecerea de la dolar la euro.
×