PASIUNE - Au fost anumite obiecte din colectia mea muncite cu sange De 26 de ani colectioneaza reclame si obiecte de reclama vechi. Dar si carti de la 1800, fotografii si documente legate de istoria Bucurescilor. Bogdan Iordanescu este cel mai mare colectionar de reclama veche romaneasca din Europa si al doilea din lume.
FLORINA ZAINESCU
PASIUNE. Bogdan Iordanescu a trudit pentru a-si face cea mai mare colectie de reclama veche din Europa |
MOSTRE. Cutii de ciocolata, de ceai sau cosmetice de la inceputul secolului XX |
Cand treci pentru prima data pragul casei lui ramai mut. Este ticsita cu minunatele piese ale colectiei sale. Pe rafturi stau aliniate cu mare grija, astfel incat fiecare sa fie puse in valoare, cutii de bomboane Zamfirescu sau Anghelescu, cutiute de tutun, de tigarete sau cutii de chibrituri cu chipul regilor si reginelor Romaniei, tirbusoane inscriptionate cu numele diverselor firme, scrumiere, tavi de reclama - una dintre ele la vopselele Galus. Frumos inramate, pe pereti atarna alte reclame, de data aceasta tiparite. Imi sare in ochi una dintre ele: Borsec era regina apelor minerale si pe la 1900 si ceva.
CORNUL ABUNDENTEI. Am enorm de multe piese, inclusiv reclame pe hartie, pe carton sau pe alte suporturi, in toate domeniile. Circa 180.000 de obiecte, incepand cu afisele si brosurile de reclama sau cartile postale legate de reclama pana la firme de magazine. Dar pe acestea din urma le tin depozitate, pentru ca sunt prea mari si nu au loc in casa, spune Bogdan Iordanescu.
Cea mai draga imi este cutia de bomboane Capsa, pentru ca e prima mea piesa din aceasta colectie. Este de 26 de ani in casa mea, marturiseste el, aratandu-mi odorul cocotat pe o etajera. Tema preferata a amfitrionului este Bucurestiul de alta data. In afara faptului ca traiesc in acest secol, eu asa sunt, mai de moda veche, sunt un boem. Mi-ar fi placut sa ma nasc in Bucurestiul interbelic. Acum nu pot sa fac altceva decat sa redescopar orasul de atunci.
MICUL PARIS. Tema Bucurestiului este una mult mai ampla. Am inceput cu carte veche legata de orasul Bucuresti, spune Iordanescu scotand doua volume din biblioteca. O carte de bucate si alta de croitorie. Le rasfoieste pe rand. Este fascinat de limbajul folosit si de capacitatea inaintasilor nostri de la 1870-1880 de a face dintr-un lucru banal o arta. Mai are harti ale orasului, imagini, carti de studiu, carti postale ilustrate, documente despre meserii din orasul Bucuresti, obiecte de reclama pe care se specifica Bucuresti sau Bucuresci, afise, bilete de teatru, invitatii de bal din Micul Paris. Cele mai vechi carti din colectia mea provin de pe la 1860, cele mai vechi meniuri sunt din 1870-1880. Mai am carti postale din prima editie - 1890. Ca reclama in sine, am obiecte din 1850-1860. Mergand pana in 1943-1944. Am si cateva piese din 1950, dar recunosc ca nu mai erau atat de decorative si, desi din punct de vedere istoric au importanta lor, pentru mine nu sunt foarte atractive, isi trece gazda mea in revista colectia.
Citește pe Antena3.ro
|
|