x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Un sfert de veac in slujba antichitatilor

Un sfert de veac in slujba antichitatilor

22 Noi 2004   •   00:00

PASIUNE - Au fost anumite obiecte din colectia mea muncite cu sange De 26 de ani colectioneaza reclame si obiecte de reclama vechi. Dar si carti de la 1800, fotografii si documente legate de istoria Bucurescilor. Bogdan Iordanescu este cel mai mare colectionar de reclama veche romaneasca din Europa si al doilea din lume.

FLORINA ZAINESCU

PASIUNE. Bogdan Iordanescu a trudit pentru a-si face cea mai mare colectie de reclama veche din Europa
MOSTRE. Cutii de ciocolata, de ceai sau cosmetice de la inceputul secolului XX
Cand treci pentru prima data pragul casei lui ramai mut. Este ticsita cu minunatele piese ale colectiei sale. Pe rafturi stau aliniate cu mare grija, astfel incat fiecare sa fie puse in valoare, cutii de bomboane Zamfirescu sau Anghelescu, cutiute de tutun, de tigarete sau cutii de chibrituri cu chipul regilor si reginelor Romaniei, tirbusoane inscriptionate cu numele diverselor firme, scrumiere, tavi de reclama - una dintre ele la vopselele Galus. Frumos inramate, pe pereti atarna alte reclame, de data aceasta tiparite. Imi sare in ochi una dintre ele: Borsec era regina apelor minerale si pe la 1900 si ceva.

CORNUL ABUNDENTEI. Am enorm de multe piese, inclusiv reclame pe hartie, pe carton sau pe alte suporturi, in toate domeniile. Circa 180.000 de obiecte, incepand cu afisele si brosurile de reclama sau cartile postale legate de reclama pana la firme de magazine. Dar pe acestea din urma le tin depozitate, pentru ca sunt prea mari si nu au loc in casa, spune Bogdan Iordanescu.

Cea mai draga imi este cutia de bomboane Capsa, pentru ca e prima mea piesa din aceasta colectie. Este de 26 de ani in casa mea, marturiseste el, aratandu-mi odorul cocotat pe o etajera. Tema preferata a amfitrionului este Bucurestiul de alta data. In afara faptului ca traiesc in acest secol, eu asa sunt, mai de moda veche, sunt un boem. Mi-ar fi placut sa ma nasc in Bucurestiul interbelic. Acum nu pot sa fac altceva decat sa redescopar orasul de atunci.

MICUL PARIS. Tema Bucurestiului este una mult mai ampla. Am inceput cu carte veche legata de orasul Bucuresti, spune Iordanescu scotand doua volume din biblioteca. O carte de bucate si alta de croitorie. Le rasfoieste pe rand. Este fascinat de limbajul folosit si de capacitatea inaintasilor nostri de la 1870-1880 de a face dintr-un lucru banal o arta. Mai are harti ale orasului, imagini, carti de studiu, carti postale ilustrate, documente despre meserii din orasul Bucuresti, obiecte de reclama pe care se specifica Bucuresti sau Bucuresci, afise, bilete de teatru, invitatii de bal din Micul Paris. Cele mai vechi carti din colectia mea provin de pe la 1860, cele mai vechi meniuri sunt din 1870-1880. Mai am carti postale din prima editie - 1890. Ca reclama in sine, am obiecte din 1850-1860. Mergand pana in 1943-1944. Am si cateva piese din 1950, dar recunosc ca nu mai erau atat de decorative si, desi din punct de vedere istoric au importanta lor, pentru mine nu sunt foarte atractive, isi trece gazda mea in revista colectia.

VISUL DIN COPILARIE. De ce face munca aceasta titanica? Nu este o munca titanica, este o delectare. Fac asta pentru ca visul copilariei mele, care s-a si concretizat, a fost ca atunci cand voi fi mare sa ma ocup de obiecte de arta, spune Iordanescu. Fiind un tip scormonitor, sigur gasesc pe undeva si Ă«astfel de troaceĂ», dupa cum le spune marea majoritate a oamenilor. Intotdeauna le spun oamenilor ca, decat sa distrugi sau sa arunci un obiect, mai bine e sa-l pastrezi pana cand afli daca el inseamna ceva pentru cineva, a adaugat el.

SCOP. Bucati din vasta colectie de reclama veche a lui Bogdan Iordanescu au fost prezentate in diverse expozitii. Ba chiar a fost medaliat in cadrul unor expuneri internationale. Se gandeste chiar sa foloseasca toata informatia stransa pentru editarea unor carti mai mult sau mai putin tehnice despre publicitatea romaneasca veche. Dar principalul scop al colectiei sale este placerea personala. Parerea mea este ca un hobby ori il faci cu placere, ori nu-l faci. Sa faci un lucru cu placere inseamna si sa faci sacrificii. Eu, la 14 ani, spargeam lemne, ca erau sobe la noi in cartier, sa mai strang un pol, doi ca sa ma duc sa-mi mai cumpar cate o moneda. Deci au fost, la propriu, anumite obiecte din colectia mea muncite cu sange, se confeseaza Bogdan Iordanescu.

PASIUNE
Cand aveam 8 ani, am fost cu mama mea la o prietena de-a ei. Eu, ca orice copil la aceasta varsta, eram cam neastamparat si ma plictiseam ingrozitor cu ele. Doamna, observand acest lucru, mi-a dat o cutie plina de monede si mi-a spus: Ă«Joaca-te cu asteaĂ». Cand am vazut ca una dintre monede - n-o sa uit, o moneda de 1 penny - era din 1902 si am facut calculul in ce an ne aflam noi, mi s-a parut fantastic de deosebita. La plecare, doamna mi-a facut cadou acea cutie cu monede, rememoreaza Bogdan Iordanescu intrarea sa in lumea colectionarilor. La 10 ani descoperise deja Societatea Numismatica Romana, iar la 12 ani era membru activ al acesteia. Intre timp, incepuse sa stranga si carti postale ilustrate. Tema preferata: orasul Bucuresti.
RECLAMA
Reclamele vechi le-a descoperit pe la 14 ani. Atunci mi-a intrat cadou, tot de la o prietena a mamei mele, o cutie de bomboane Capsa din perioada primului razboi mondial, foarte bine pastrata, in care, de altfel, ea isi tinea nasturii si dantelele. M-au fascinat intr-atat migala si dragostea cu care a fost realizata aceasta cutie, dar si materialele de buna calitate folosite, incat am hotarat sa strang astfel de obiecte si nu numai, spune Iordanescu. Dar m-a atras si faptul ca, fiind o gama foarte larga de obiecte si documente, stiam sigur ca nu o sa ma plictisesc. Tot timpul ai ceva nou de invatat, tot timpul vezi ceva nou si esti sigur ca nu se va sfarsi niciodata. Nu ajungi la pragul acela in care spui: Ă«Domnule, stiu tot. Acuma ce fac?Ă». Este asa de vast domeniul incat, chiar daca as fi Nemuritorul, n-as avea cum sa termin aceasta colectie, dezvaluie acesta.
×
Subiecte în articol: iordănescu obiecte reclama