x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Universitatea cu zece miliarde in plus la buget

Universitatea cu zece miliarde in plus la buget

03 Ian 2005   •   00:00

Universitatea Al.I. Cuza din Iasi a terminat anul 2004 cu un buget mai mare cu 10 miliarde de lei, dupa ce, la sfarsitul lunii februarie, institutia inregistra un minus de 30 de miliarde de lei.


MIRELA CIMPOI - Iasi

MARUL DISCORDIEI. Cu toate ca are excedent bugetar 10 miliarde de lei, universitatea cere 5 euro pe luna studentilor pentru Internet in camerele de camin
Facultatile de Drept si Psihologie au cel mai mare buget, in timp ce Biologia a ramas cea mai saraca dintre facultatile universitatii. Redresarea financiara a venit dupa ce consiliile facultatilor au decis, in luna martie, diminuarea salariilor, iar Universitatea a alocat un total de 35 de miliarde de lei facultatilor cu probleme. Si incasarile din taxele de inscriere la concursul de admitere din vara si din taxele de studiu din toamna 2004 au avut un cuvant de spus la restabilirea echilibrului financiar. In topul facultatilor cu profit se situeaza Facultatea de Drept, cu un plus de 26 de miliarde de lei, si Facultatea de Psihologie, care are un sold pozitiv de 13 miliarde de lei.

DEFICIT. Problemele cele mai mari sunt la Biologie, unde deficitul financiar este de 3,8 miliarde de lei, cat era si la inceputul anului. Aceasta facultate nu a reusit sa se redreseze, chiar daca la inceputul anului a primit fonduri de 3,5 miliarde de lei. Au dat bani cu nemiluita, fara sa aiba suport. Nu au incasat sumele din taxe preconizate pentru 2004 si au platit salarii mai mult decat aveau dreptul. S-au intins mai mult decat le permite plapuma, explica rectorul Universitatii Al.I. Cuza cum s-a ajuns in aceasta situatie. Cea mai spectaculoasa revenire a avut-o Facultatea de Litere, care a incheiat anul cu un plus de 1 miliard de lei, in conditiile in care in luna februarie inregistra un sold negativ de 20 de miliarde de lei. Si Facultatea de Filosofie a terminat 2004 cu sold pozitiv de cateva sute de milioane de lei, chiar daca la inceputul anului avea un deficit negativ de 5,6 miliarde de lei.

MASURI. Pentru a incheia anul fara datorii, conducerea universitatii a luat masuri drastice care sunt niste gesturi de atasament pentru institutie, dar care nu sunt corecte, afirma Dumitru Oprea, rectorul Universitatii Al.I. Cuza. Oprea a tinut sa precizeze ca unii profesori si-au luat ore suplimentare, au facut admitere si licenta fara plata. Sper sa fie ultimul an in care oamenii sa mai faca munca patriotica. In plus, s-au marit seriile de predare si numarul de studenti de la grupele de seminar. Am fost nevoiti sa recurgem la aceste masuri, pentru ca profesorii sa-si poata primi salariile, explica seful de la Cuza.

SUBFINANTARE. La nivel de facultate s-a procedat la descentralizarea bugetelor pe catedre, iar la nivel de catedra s-a facut descentralizarea pe fiecare post. Cand acest lucru se va intampla peste tot, se va sti cine de la cine ia bani, spune Oprea. Rectorul iesean acuza subfinantarea invatamantului universitar. Marea problema o consituie finantarea de la buget pentru studiile universitare, care este foarte mica. Nu aveam probleme daca legea nu ne obliga sa dam salarii minime de 2,5 ori mai mari decat anul trecut. Guvernul a dat legea, insa nu ne-a asigurat fonduri pentru aplicarea ei, explica Dumitru Oprea.

TAXA PENTRU INTERNET
Din 2004, conducerea Universitatii Al.I. Cuza a stabilit plata unei taxe lunare de 5 euro pentru conexiunea Internet din camine. Masura a starnit nemultumirea studentilor cazati in caminele Universitatii. Mai mult chiar, studentii din complexul Targusor - Copou de la Facultatea de Matematica ameninta cu proteste dupa vacanta de iarna. Serviciul Internet este asigurat gratuit de reteaua RoEduNet, care apartine Ministerului Educatiei si Cercetarii. Cu toate acestea, conducerea de la Cuza a stabilit o taxa de 5 euro pe luna pentru studentii care vor Internet in camere, pe motiv ca infrastructura a fost realizata din fondurile universitatii, iar costurile de intretinere sunt de cateva sute de mii de euro pe an. Rectorul de la Cuza preciza ca banii colectati din aceasta taxa sunt folositi pentru intretinerea si extinderea infrastructurii, de care se ocupa Universitatea. Suma este modica. Oriunde s-ar duce in vest, studentii vor constata ca lucrul acesta este firesc, incheie Oprea.
×
Subiecte în articol: miliarde universitatii