Vara nu inseamna numai distractie pentru studenti, ci si posibilitatea de a munci intr-o tara straina pe bani buni si de a capata experienta atat de necesara pentru viitor. In Romania exista numeroase firme care se ocupa de plasarea tinerilor in diferite posturi pe perioada vacantei.
CATALIN PRUTEANU
Cele mai multe firme care intermediaza plecarea studentilor in tari ca Marea Britanie si Statele Unite isi fac publicitate pe paginile de Internet ale facultatilor si colegiilor sau pe site-urile cu anunturi de locuri de munca. Majoritatea impun aceleasi conditii: tanarul sa fie student intr-un an intermediar, sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani si sa cunoasca la nivel mediu limba statului in care doreste sa munceasca.
Daca indeplinesc aceste conditii, studentii trebuie sa intre in contact cu firmele respective ca sa afle care sunt actele necesare pentru intocmirea dosarului individual. Mai ales, trebuie sa stie ca plecarea pe timpul verii nu este gratuita. La comisionul din banii castigati se adauga si cheltuieli cu transportul sau cu diferite taxe de procesare a dosarului, percepute diferit de firme.
PROGRAME. Exista mai multe programe din care studentii pot alege. De exemplu, intre "Full Program" si "Self-Arange", diferenta consta in gasirea locului de munca de catre partenerul firmei din Romania sau de catre participant.
Un alt program se numeste "AuPAIR" si inseamna gasirea unei familii din tara de destinatie in cadrul careia va munci si va locui studentul. In cazul acesta, tanarul va semna un angajament separat cu familia respectiva, care va suporta, pe langa cazare, si masa. La sosire se face timp de cateva zile un instructaj. Se pot primi si bani de buzunar (in jur de 140 de dolari pe saptamana), iar asigurarea medicala este gratuita. Programul "AuPAIR" dureaza 12 luni, iar in a 13-a exista posibilitatea de a face calatorii in tara respectiva. De asemenea, la intoarcerea in Romania, studentii primesc si un bonus.
Cei mai multi aleg munca la hoteluri in Marea Britanie. Programul dureaza intre 14 si 16 saptamani si pot participa studenti cu varsta de pana la 30 de ani. In primele doua saptamani se fac cursuri de limba engleza si de pregatire in domeniul hotelier, dupa care tinerii lucreaza ca receptioneri, cameriste, ajutoare la bucatarie, portari sau debarasatori de mese, putand castiga intre 3 si 5 euro pe ora.
Citește pe Antena3.ro