x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Varvara, chinezul si gara

Varvara, chinezul si gara

17 Iul 2004   •   00:00

Varvara este o fata speciala. Ea si-ar fi dorit sa fie stewardesa, sa calatoreasca mult si sa cunoasca lumea. N-avea cum. O singura data a mers cu avionul, de la Bucuresti la Bacau, si a vrut sa coboare la Ploiesti sa se racoreasca.

Ca orice normal dezvoltat, Varvara cauta ceva de lucru care sa-i dea satisfactia ca este folositoare. Din pacate, meseria de folositoare nu s-a inventat inca, deci Varvara a incercat ce s-a nimerit. A fost baby-sitter de caini, menajera, dansatoare la bara, vanzatoare de lozuri, stergatoare de parbriz... Frana de mana si roata de rezerva n-a fost, dar daca ar fi angajat-o cineva n-ar fi refuzat. Numai ca toate astea nu i-au folosit la nimic. Asta pana intr-o buna zi, cand norocul i-a suras. Cascand gura pe la standurile din complexul Europa, renumit atat pentru calitatea marfurilor, cat si a comerciantilor, Varvara da peste un anunt lipit pe o usa: Patron chinez, angajez secretara tanara, frumoasa si desteapta, indiferent studii si pregatire profesionala, cunoscatoare a limbii chineze. In afara de faptul ca nu era frumoasa si destepta si nici chineza n-o vorbea, corespundea perfect conditiilor din anunt. Si iat-o secretara la International Holding Management and Development Group Company of Sanghai, cu sediul in doua valize. Intr-o valiza era biroul patronului chinez, iar in cealalta, secretariatul. Treaba Varvarei era sa se plimbe cu firma prin oras ca sa i se piarda urma. Iat-o in gara, cu valizele puse pe un carucior de bagaje. Si cum statea ea pe peron, deodata ii suna celularul. La telefon era patronul chinez, care o ruga sa-i faca o cafea si sa-i dea doua-trei gauri in valiza pentru ca se sufoca. Li Ciu En era patronul Varvarei si statea in valiza preventiv. El era cautat de cativa compatrioti care voiau sa-i puna maner, sa-l faca pachet si sa-l trimita acasa. Dupa ce i-a facut cafeaua si i-a gaurit valiza, Varvara s-a asezat pe secretariat sa se odihneasca asteptand sa primeasca noi ordine. Deodata primeste un fax. Nu mai tine minte cum l-a primit, ca a lesinat de durere. Dintr-un motostivuitor de bagaje, un om arunca cu tehnica de calcul in dreapta si-n stanga. Varvara a primit un fax peste sale, iar o taranca, care dormea pe doi saci, a primit un computer peste ochi. Vazand ce avant ia tehnica de calcul, un pensionar vroia sa-si cumpere bilet de clasa a doua la Internet, caci la Intercity era prea scump. Auzise ca Internetul te duce oriunde in lume cu bani foarte putini. Taranca trezita pocnita de calculator in cap striga nauca: nu mai da, nu mai da, barbate, nu mai da, ca m-ai orbit. Radeau ceferistii de se rupeau tampoanele. Asa ceva n-au vazut in gara de cand sunt: oameni carand fax-uri, calculatoare, monitoare, tastaturi, care incotro, intr-un iures de nedescris. Singurii care manifestau un total dezinteres fata de tehnica de calcul erau membrii unui grup vesel si zgomotos de rromi, in mijlocul carora a aterizat un calculator si un pachet de programe. Cand l-au vazut nu s-au speriat. Erau obisnuiti cu calculatorul de cand fusesera in Germania. De fiecare data cand erau prinsi, politia ii baga in calculator. Au mancat bataie si soft, si hard de la politia germana ca nu le mai trebuie.

In gara haosul este din ce in ce mai mare. Stiind ca unde-i haos este rostul si de campanie electorala, Ion Iliescu a aparut imediat sa ia pulsul oamenilor. La cativa le-a facut si electroencefalograma, sa vada ce au in cap, cu cine vor sa voteze. Adrian Nastase a aparut si el urmat de noul birou de coordonare impreuna cu care reformeaza partidul din mersul trenului. Urcat pe locomotiva trage sirena ca sa vada toata lumea cine este mecanicul partidului. Atata doar ca, la macaz, este Ion Iliescu, care face semne din steguletul galben, obligand mai multi sefi de tren ai partidului sa treaca pe linie moarta, macar pana pleaca trenul din gara, ca dupa aia iar nu-i mai poate opri nimeni timp de patru ani. Dar iata-i si pe Traian Basescu si Theodor Stolojan, care se urca intr-un tren garat pe o linie paralela, cu mai putine vagoane, dar care, spre deosebire de personalul PSD, care opreste mai ales in sate si comune, opreste si in foarte multe orase mari. Cei doi fluiera din tignale si anunta calatorii sa se urce in trenul lor. Ceilalti, cu Nastase pe locomotiva si Iliescu cu mana pe macaz, fac la fel. Oamenii pe peron, intre doua trenuri se uita cand la unii, cand la altii. Nu se grabesc, mai au timp. Din difuzoare se aude vocea crainicei: Trenurile PSD si PNL-PD vor pleca peste 5 luni in directia Cotroceni, via Palatul Parlamentului si Palatul Victoria. Atentie la ambele linii!

Statea Varvara naucita si nu-i venea sa creada ce-a vazut. Era atat de buimaca, incat nici n-a observat ca in toiul evenimentelor cineva i-a furat valizele, cu chinez, cu firma, cu secretariat, cu tot... Praful s-a ales. Si daca pana acuma s-a ales praful, va intreb eu, la toamna, pe cine mai alegem?

×
Subiecte în articol: varvara