x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Vechituri de milioane

Vechituri de milioane

23 Apr 2004   •   00:00

De cele mai multe ori, mobilele 〞de pe vremea bunicii" zac uitate prin podurile caselor batranesti. Canapele cu tapiteria roasa de molii, fotolii schioape, mancate de carii. Considerate vechituri de unii, acestea se vand cu mii de euro in strainatate.

Achizitia mobilelor antice si de demult este o oportunitate de investitii foarte profitabila. In targurile de vechituri ale Capitalei poti cumpara, la preturi derizorii, piese de mobilier florentin sau renascentist. Iar oamenii de la tara vand, pentru cateva sute de mii de lei, lazi de zestre sau mese frumos sculptate si pictate - 〞gunoaie" de care se impiedica prin pod sau pivnita. Astfel ca aceia care isi doresc in casa un fotoliu Biedermayer sau un dulap sasesc au de unde alege.

Restaurarea creste valoarea

Insa de cele mai multe ori, aceste obiecte sunt intr-o stare destul de proasta din cauza anilor care au trecut peste ele, dar si datorita conditiilor in care au fost pastrate si trebuie restaurate. In acest caz, iubitorii de mobilier de arta trebuie sa mai scoata din buzunar niste bani. In general, 100-200 de dolari pentru un tratament contra cariilor si incleierea incheieturilor. Dar sumele bat spre 1.000-2.000 de dolari cand vine vorba de reparatii capitale: refacerea unor sculpturi sau picturi si inlocuirea tapiseriei. Dar investitia merita, avand in vedere ca o lada taraneasca din Transilvania, din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, se achizitioneaza cu maxim 300 de dolari, restaurarea ei ajunge la 150 de dolari si, la o adica, se poate revinde cu 1.000-2.000 de dolari.

Oferta galeriilor

Pentru cei care nu au timp sa bata cararile tarii sau targurile de vechituri in cautare de chilipiruri, galeriile de arta si casele de licitatii sunt solutia ideala. Desi este ceva mai scumpa, mobila veche comercializata aici arata 〞ca noua".

Oglinzi stil Napoleon al III-lea, fotolii si scaune Biedermayer sau renascentiste, paturi stil Ludovic, vechi piese de mobilier romanesc se pot cumpara pentru sume ce incep cu 150-200 de euro. Dar preturile pot depasi 5.000-10.000 de euro atunci cand este vorba de piese deosebite si de ampiruri (saloane) complete.

Sume derizorii daca tinem cont de faptul ca o oglinda cu consola in stil renascentist se vinde in licitatiile din strainatate cu 60.000 de euro. Dar foarte mari pentru bugetele austere ale romanilor, considera Aurel Stomff, galerist de antichitati. De altfel, piata de mobilier vechi este in formare, in momentul de fata neexistand o scara valorica reala.

Publicul cunoscator este destul de restrans, iar multi dintre cei care au bani nu se pricep la arta. De aceea, cei mai buni clienti ai negustorilor de antichitati autohtoni sunt turistii straini.

Florina Zainescu


Calitate si originalitate

Restaurarea mobilierului vechi este o operatiune delicata, care cere multa munca, rabdare si indemanare. De exemplu, un fotoliu mancat de carii, trebuie desfacut din toate incheieturile. Se da jos tapiseria, se injecteaza lemnul cu o solutie speciala care sa distruga cariile, apoi se astupa toate gaurile (de cuie si de carii) si se aplica o solutie care sa consolideze lemnul, a explicat Ion Burcea, restaurator de mobila de arta. Urmeaza chituirea si slefuirea lemnului, vopsirea si lustruirea acestuia. Ultima se reface tapiseria. Si e nevoie de cunostinte solide de istoria artei pentru aceasta. 〞Trebuie sa respecti originalitatea piesei la care lucrezi. Sa folosesti materialul adecvat ca stil. De exemplu, la piesele de mobilier florentine se foloseste o matase foarte buna, daca spatarul este capitonat. Daca e pe linie dreapta, merge aplicat un medalion - goblen manual cu patina de vechi - sau un plus foarte bun", considera Burcea. 〞Si nu poti sa umpli cu burete un fotoliu vechi. Se foloseste o iarba de mare, ca in epoca", a adaugat acesta.

×