Busonat - din fr. bouchon - termen care se aplica unui vin in care se simte iz de dop. Desi defectul i se atribuie dopului, nu el este intotdeauna cauza...
Pentru vinurile destinate consumului larg se folosesc acum dopuri sintetice, care elimina acest pericol.CATALIN PADURARU - Vinexpert
Calcar - mai ales folosit la vinurile frantuzesti atunci cand se prezinta solurile de cultura pentru vita. In ultima vreme, il regasim si in formule de apreciere - evaluare a unor degustatori pentru un vin ("... usor calcaros").
Chateau - folosit oarecum impropriu si in Romania, termenul vine evident din Franta, definind o proprietate unde se cultiva vie si se produce vin. Intr-o zona viticola, cum este Bordeaux-ul de pilda, sunt un numar foarte mare de chateaux.
Depozit - in limbaj specializat, sedimente insolubile aparute la imbatranirea in sticle a vinului. Interpretat de catre neinitiati ca un defect, prezentat de catre sommelier ca o garantie a vechimii, si ca pretext pentru o eleganta trecere in decantor.
Eiswein - in engleza IceWine. "Vin de gheata", obtinut prin culegerea strugurilor in iarna, la temperaturi foarte joase. Foarte scump, datorita costurilor mari de manopera, dar si a riscului de compromitere a recoltei. Utilizat cel mai des in germana si engleza pentru ca este specific Canadei si Germaniei. Anul acesta se anunta si in Romania o astfel de aparitie. Grade alcoolice peste medie si, de obicei, dulce.
Feuille-morte - culoare specifica (frunza moarta) unor sticle de vin. De fapt de un verde spre mustar; aceste sticle sunt in mod uzual folosite la imbutelierea Chardonnay-ului, dar moda s-a extins si la alte vinuri.
Filoxera-phylloxera este o boala a viei provocata de o insecta. Veti auzi de foarte multe ori "soi prefiloxeric" sau "dupa filoxera". Ca fixare in timp, tineti minte sfarsitul sec. al XIX-lea. (Vom vorbi pe larg despre acest subiect.)
Remuiaj - operatiunea de rotire a sticlelor de spumant cu scopul de a aduna sedimentele in gatul acestora. Operatiunea este de lunga durata, minutioasa si se incheie cu degorjarea buteliilor unde presiunea naturala arunca sedimentele afara impreuna cu o cantitate redusa de vin. Acest procedeu nu este valabil si la spumos, care este doar impregnat cu CO2, de aceea existand diferente de pret. - va urma -