Busonat - din fr. bouchon - termen care se aplica unui vin in care se simte iz de dop. Desi defectul i se atribuie dopului, nu el este intotdeauna cauza...
Pentru vinurile destinate consumului larg se folosesc acum dopuri sintetice, care elimina acest pericol.CATALIN PADURARU - Vinexpert
Botrytis - puteti gasi pe unele contraetichete acest cuvant. In acest caz este vorba de un mucegai nobil care consuma apa din boabele strugurelui, concentrand zaharul, rezultatul fiind vinurile dulci foarte valoroase si/sau cu grade alcoolice multe.
Calcar - mai ales folosit la vinurile frantuzesti atunci cand se prezinta solurile de cultura pentru vita. In ultima vreme, il regasim si in formule de apreciere - evaluare a unor degustatori pentru un vin ("... usor calcaros").
Chateau - folosit oarecum impropriu si in Romania, termenul vine evident din Franta, definind o proprietate unde se cultiva vie si se produce vin. Intr-o zona viticola, cum este Bordeaux-ul de pilda, sunt un numar foarte mare de chateaux.
Citește pe Antena3.ro
Eiswein - in engleza IceWine. "Vin de gheata", obtinut prin culegerea strugurilor in iarna, la temperaturi foarte joase. Foarte scump, datorita costurilor mari de manopera, dar si a riscului de compromitere a recoltei. Utilizat cel mai des in germana si engleza pentru ca este specific Canadei si Germaniei. Anul acesta se anunta si in Romania o astfel de aparitie. Grade alcoolice peste medie si, de obicei, dulce.
Feuille-morte - culoare specifica (frunza moarta) unor sticle de vin. De fapt de un verde spre mustar; aceste sticle sunt in mod uzual folosite la imbutelierea Chardonnay-ului, dar moda s-a extins si la alte vinuri.
Filoxera-phylloxera este o boala a viei provocata de o insecta. Veti auzi de foarte multe ori "soi prefiloxeric" sau "dupa filoxera". Ca fixare in timp, tineti minte sfarsitul sec. al XIX-lea. (Vom vorbi pe larg despre acest subiect.)