Cu cativa ani in urma, Romania era tara chatului. Inchistarea si susotelile speriate de pe vremea Ceausestilor se sparsesera intr-o dorinta de nestavilit de a vorbi, chit ca era vorbit din maini si nu din gura.
Si sa nu va inchipuiti ca fenomenul era restrans la puberi iesiti la agatat pe net. Nici pe departe. Anonimitatea unui nickname a fost un "pacat" in fata caruia au cedat multi oameni in toata firea, care ziceai ca ar scuipa in san daca le-ai zice de IRC. Nu o sa uit niciodata istorisirea unei cunostinte, care ne povestea ca s-a lasat de aventuri online cand a descoperit ca una dintre amicele careia i se confesa pe un chat era florareasa cu rochii inflorate din fata blocului. Cu un ochi plangand si cu unul razand incerca sa-si aduca apoi aminte daca nu cumva a vazut-o si pe madam Popescu, sefa barfelor din bloc, pe la Internet Cafe...Observ insa, mai recent, o maturizare a Internetului bastinas. Concretizata intr-un public tot mai avid de discutii ceva mai consistente, pe cele cateva forumuri mari aparute pe site-urile romanesti. Aici trebuie, cred, sa dam Big Brother-ului un mare merit. Acela de a fi prima emisiune de televiziune mai populara pe Internet decat pe TV. Si nu atat datorita feed-urilor de video care ii aratau pe plictisitii din casa, cat forumului unde erau injurati cu spor si savoare si prezentatorii si concurentii. Pentru prima data in viata mea, pe acel forum am citit o injuratura de o pagina, fara nici un cuvant urat, dar mai usturatoare decat un bikini din urzici.
A aparut apoi forumul lui Andrei Gheorghe, la fel de ezoteric ca si patronul sau spiritual. Si forumurile de sport, vezi Gazeta, ProSport si Onlinesport, cu discutii, sa le numim filozofic, mai gregare. Oricum, aprinse (si savuroase, pentru amatorii genului).
Incet, incet lumea a prins gustul mai subtil al acestui tip de comunicare. Forumul, spre deosebire de chat, are memoria parerilor tale. Nu te poti da astazi primadona si maine strungar. Esti ceea ce spui.
De cam o luna, am
indraznit a face acest
exercitiu si cu "Jurnalul
". Mai mult chiar, vrem
sa facem din forum mai mult
decat un loc de spus parerea.
Aducand redactorii in contact
direct cu cititorii lor. Credem
ca ambele parti vor avea de
castigat astfel. Cititorii isi vor
putea exercita "lobby-ul" mai
direct, indreptand ziarul acolo
unde isi doresc. Redactorii,
la randul lor, vor avea o
reactie instantanee si directa
la articolele lor. Nimic mai
bun atunci cand vrei sa te autodepasesti. Automat, scara
de valori a "Jurnalului" va
urca, de la satisfactia de a-ti
multumi seful, la aceea de a
te face util celui care conteaza
cel mai mult in ecuatie,
in final. Cititorul. Putine lucruri
iti dau aceasta oportunitate
mai bine decat forumul. Va
asteptam deci pe www.jurnalul.
ro/forum.
CIPRIAN DUDAU