x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 11 moduri de a reduce îmbătrânirea prematură a pielii

11 moduri de a reduce îmbătrânirea prematură a pielii

de Andreea Tiron    |    31 Iul 2023   •   09:00
11 moduri de a reduce îmbătrânirea prematură a pielii
Sursa foto: Hepta

Procesele care determină îmbătrânirea pielii sunt multiple – unele dintre ele sunt imuabile, dar altele, din fericire, pot fi influențate.

Procesul natural de îmbătrânire în mod cert nu poate fi anulat și joacă un rol cheie în modul cum ne schimbăm, în timp, înfățișarea. Pe măsură ce anii se scurg, mai devreme sau mai târziu, tuturor ne apar riduri pe față. Este firesc ca, trecut de o anumită vârstă, chipul nostru să-și piardă conturul perfect din tinerețe, după cum și pielea devine mai subțire și mai uscată. Genele noastre controlează în mare măsură și decid când apar aceste schimbări, transmite Longevity MAGAZINE. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire intrinsecă“.

Putem influența însă un alt tip de îmbătrânire care ne afectează pielea. Mediile în care trăim și alegerile stilului de viață ne pot face pielea să îmbătrânească prematur. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire extrinsecă”. Doar acționând preventiv, putem încetini efectele pe care acest tip de îmbătrânire le are asupra pielii noastre.

Cum ne protejăm de îmbătrânirea prematură a pielii

Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, este natural să se confrunte cu o piele mai subțire, mai uscată, cu riduri mai multe sau mai adânci ori cu alte semne de îmbătrânire. Cu toate acestea, mediul înconjurător și alegerile care țin de stilul de viață pot determina uneori pielea să îmbătrânească prematur. Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, dermatologii recomandă să urmați câteva sfaturi simple.

  • Protejați-vă pielea de razele soarelui în fiecare zi. Indiferent dacă petreceți o zi la plajă sau vă deplasați pe jos prin oraș, protecția solară este esențială. Vă puteți proteja căutând umbra, acoperindu-vă cu îmbrăcăminte adecvată – cum ar fi o cămașă ușoară și cu mâneci lungi, pantaloni, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV – și folosind protecție solară cu spectru larg, SPF 30 (sau mai mare) și rezistent la apă. Ar trebui să aplicați protecție solară în fiecare zi peste tot unde pielea nu este acoperită de îmbrăcăminte. Pentru o protecție mai eficientă, căutați haine cu o etichetă cu factor de protecție ultravioletă (UPF).
  • Aplicați autobronzant în loc să vă bronzați. De fiecare dată când vă bronzați, vă îmbătrâniți pielea prematur. Acest lucru este valabil indiferent dacă bronzul este obținut de la soare sau la solar. În ambele cazuri, pielea este bombardată cu  raze UV ​​nocive, care accelerează ritmul de îmbătrânire a pielii.

  • Dacă fumați, renunțați la acest obicei. Fumatul accelerează foarte mult ritmul de îmbătrânire a pielii, provoacă riduri și un ten tern și palid.
  • Evitați expresiile faciale repetitive. Dacă, în mod repetat, contractați aceiași mușchi timp de mai mulți ani, ridurile care se crează devin permanente. Purtarea ochelarilor de soare poate ajuta la reducerea ridurilor cauzate de mijirea ochilor.
  • Mâncați sănătos! O dietă echilibrată este cât se poate de benefică. Consumul de multe fructe și legume proaspete, așa cum sugerează concluziile unor lungi serii de studii, poate ajuta la prevenirea daunelor care duc la îmbătrânirea prematură a pielii. Descoperirile din studiile de cercetare sugerează, de asemenea, că o dietă care conține mult zahăr sau alți carbohidrați rafinați poate accelera îmbătrânirea.
  • Beți mai puțin alcool. Alcoolul este nemilos cu pielea, deshidratând-o, ceea ce, în timp, dăunează și ne poate face să arătăm mai în vârstă.
  • Faceți sport în majoritatea zilelor săptămânii. Descoperirile din câteva studii arată că exercițiile fizice moderate pot îmbunătăți circulația și întărirea sistemului imunitar. Acest lucru, la rândul său, poate oferi pielii un aspect mai tineresc.
  • Curățarea pielii vă poate irita pielea, lucru care accelerează îmbătrânirea. Curățarea blândă, pe de altă parte, ajută la îndepărtarea poluării, a machiajului și a altor substanțe, fără a vă irita pielea.

  • Spălați-vă fața de două ori pe zi și, întotdeauna, după ce transpirați puternic. Transpirația, mai ales atunci când purtați o pălărie sau o cască, irită pielea, așa că este de dorit să vă spălați pielea cât mai curând posibil după transpirație.
  • Aplicați zilnic pe față o cremă hidratantă. Aceasta reține apa în piele, oferindu-i un aspect mai tineresc.
  • Nu mai utilizați produse de îngrijire a pielii care vă ustură sau vă ard. Când pielea suferă acest disconfort, înseamnă că este iritată, caz în care poate căpăta un aspect îmbătrânit. Trebuie menționat faptul că unele produse anti-îmbătrânire prescrise de medical dermatolog pot da senzații de ardere, usturime sau înțepături. Când utilizați un produs anti-îmbătrânire pe bază de rețetă, acest lucru poate fi în regulă. Este important însă să vă asigurați că vă informați medicul despre aceste simptome.

Niciodată nu e prea târziu pentru îngrijirea pielii

Chiar și persoanele care sunt deja afectate de semne ale îmbătrânirii premature a pielii pot beneficia de schimbarea stilului de viață. Protejându-vă pielea de soare, îi dați șansa de a repara o parte din daune. Fumătorii care renunță la acest obicei observă adesea că pielea lor arată mai sănătoasă.

Dacă semnele de îmbătrânire a pielii vă deranjează, cel mai bun lucru este să consultați un dermatolog. Noile tratamente și proceduri mai puțin invazive pentru netezirea ridurilor, fermitatea pielii și îmbunătățirea aspectului tenului pot oferi o piele cu înfățișare mai tânără.

×
Subiecte în articol: imbatranire piele