x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 mituri comune despre îngrijirea dinților, demontate

5 mituri comune despre îngrijirea dinților, demontate

28 Aug 2024   •   18:12
5 mituri comune despre îngrijirea dinților, demontate
Sursa foto: Freepik.com

Îngrijirea dentară a dat naștere multor mituri, de aceea devine din ce în ce mai dificil să filtrezi informațiile pe care le citești zilnic, astfel încât să selectezi doar sfaturile care se potrivesc mai bine situației tale.

De la metoda corectă de a te spăla pe dinți, la frecvența cu care este indicat să folosești anumite produse de igienă dentară, există multe concepții greșite. În cele ce urmează, vom demonta cinci dintre cele mai întâlnite mituri, pentru ca tu să ai mereu un zâmbet sănătos.

 

Mitul #1: Nu este necesar să vizitezi medicul dentist dacă nu ai dureri

 

Majoritatea oamenilor asociază vizitele la medicul dentist cu momentele în care apar dureri constante ori simt un disconfort puternic în cavitatea bucală. Ei bine, atunci poate să fie prea târziu, situația scapă de sub control și lucrurile se complică. Pentru că întotdeauna este recomandat să previi cauzele în loc să tratezi efectele, cel mai bine este să-ți faci un obicei în a merge la dentist la un interval de șase luni sau ori de câte ori simți nevoia. Astfel, vei detecta posibilele probleme dentare în stare incipientă.

Alege un medic în care ai încredere și îți inspiră siguranță. Spre exemplu, echipa de profesioniști din cadrul clinicilor Dent Estet îți stă mereu la dispoziție. În timpul unui consult de rutină, un doctor va evalua starea dinților, poate detecta problemele incipiente și îți va sugera un plan eficient de tratament. 

Mitul #2: Periajul agresiv curăță mai bine dinții

Un mit des întâlnit se referă la modalitatea prin care ne curățăm dinții, cum un periaj mai agresiv poate asigura o igienizare mai eficientă. În realitate, această practică poate face mai mult rău decât bine. Presiunea excesivă exercitată pe o periuță de dinți, mai ales dacă are și peri mai duri, poate provoca retracția gingivală și afecta smalțul dinților. În timp, aceste efecte negative pot duce la sensibilitate dentară crescută și pot crește riscul de apariție a cariilor.

În general, medicii stomatologi recomandă utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi și aplicarea unei presiuni moderate. Alternativ, poți alege o periuță de dinți electrică, care te ajuta în această privință. Majoritatea modelelor disponibile pe piață beneficiază de programe speciale, care te atenționează atunci aplici prea multă presiune în timpul curățării dinților.. În plus, poți cronometra timpul, pentru a te asigura că ai atins pragul de două minute. 

Mitul #3: Sângerarea gingiilor în timpul periajului este normală

Poate că ai auzit sau te-ai întâlnit cu situația în care gingiile tale au început să sângereze ocazional în timpul periajului dentar. Ai pus acest incident pe seama faptului că este normal să se întâmple din când în când acest lucru. Însă, gingiile sănătoase nu ar trebui să sângereze atunci când îți speli dinții. 

Din contră, inflamarea țesuturilor poate fi un semn care prevestește declanșarea gingivitei, stadiul incipient al bolii parodontale. Pe măsură ce ignori aceste simptome și nu ceri sfatul medicului dentist în legătură cu remedierea problemei, inflamația progresează treptat, până în punctul în care îți poți pierde unul sau mai mulți dinți. Dacă ajungi în acest stadiu, medicul stomatolog îți poate recomanda o intervenție mai complexă în domeniul implantologiei dentare

Mitul #4: Dinții albi sunt întotdeauna sănătoși

De cele mai multe ori, aparențele înșeală, iar acest aspect se aplică și în cazul dinților albi. Deși un zâmbet strălucitor nu ridică mari semne de întrebare legate de starea lor de sănătate, în realitate, lucrurile pot sta diferit. Variația naturală de culoare a dinților poate fi influențată de factori genetici, stilul de viață, alimentele și băuturile pe care le consumi. Prin urmare, nu este un criteriu pe care să te bazezi. 

Un consult de rutină la medicul dentist îți poate oferi informații relevante în acest caz. Acesta va evalua cu adevărat starea de sănătate a dinților, va observa dacă există carii apărute și îți poate recomanda să faci radiografii, pentru o verificare mai amănunțită.

Mitul #5: Ața dentară nu este necesară dacă te speli regulat pe dinți

Un periaj corect efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara, influențează în mare măsură sănătatea cavității bucale. Pe lângă pastă și periuță de dinți, ața dentară este un produs complementar, opțional, însă vine la pachet cu o serie de beneficii. Ajunge în spațiile interdentare înguste, curăță și îndepărtează resturile acumulate de mâncare, respectiv placa bacteriană. Astfel, reduce considerabil riscul de apariție a cariilor ori dezvoltarea bolilor gingivale. 

Așadar, pentru a te bucura mereu de un zâmbet sănătos și aspectuos, este necesar să fii atent la dinții tăi, iar atunci când observi că ceva nu este în regulă, programează o vizită la medicul dentist. 

 

×