In Romania, sistemul de sanatate este subfinantat de ani buni ceea ce face ca tara noastra sa fie pe ultimele locuri din Europa in multe privinte. Romania aloca cel mai mic procent din PIB sanatatii – 3,9%, iar pacientii romani asteapta de peste 1800 de zile sa primeasca acces la medicamente de ultima generatie.
Pentru pacientul roman cel mai important aspect, dupa momentul diagnosticarii, este accesul la tratament. În Romania, peste 100 de molecule se afla in asteptare pentru a fi introduse pe lista de medicamente compensate, care nu a mai fost actualizata de peste o jumatate de deceniu. Prin comparatie, intre momentul aprobarii unui medicament de catre EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) si momentul in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, belgienii asteapta 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.
Se creaza astfel o discrepanta considerabila intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, ceea ce reprezinta o ingradire a accesului pacientilor romani la terapiile moderne. Romanii ajung sa fie tratati cu medicamente invechite pentru afectiuni nou aparute sau afectiuni care au evoluat intre timp, ceea ce genereaza un puternic impact social si economic.
Medicamentele inovatoare care asteapta sa intre pe lista sunt medicamente mai eficiente, cu mai putine efecte adverse si care asigura o perioada de recuperare mai scurta pentru pacienti. Pentru unii pacienti aceste medicamente ar insemna o imbunatatire considerabila a calitatii vietii, dar pentru altii medicamentele noi reprezinta singura sansa de supravietuire.
Pacientii romani au dreptul la un sistem sanitar performant, la medicamente inovatoare care sa le ofere sanse in plus la o viata mai buna si acest drept poate fi asigurat doar printr-o finantare pe masura nevoilor a sistemului de sanatate romanesc. Primul pas pentru acest deziderat este sa gandim sanatatea ca pe o investie, si nu ca pe un cost, iar celalalt pas ar fi sa reusim sa alocam sanatatii cel putin 5% din PIB.