x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

0
Autor: Maria Coman 2 23 Iul 2021 - 09:20
 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
Vezi galeria foto

O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente, în mod natural, cu ajutorul alimentației. Nivelul glicemiei reprezintă, de fapt, valoarea glucozei din sânge. Glucoza din sânge este un important furnizor de energie pentru corp, în special pentru creier și celulele roșii din sânge, care își iau energia din glucoză. Sunt câteva lucruri pe care le putem face, ca să ne reducem glicemia. Reducerea stresului, a greutății, dar și consumul de alimente cu indice glicemic mic. Printre acestea se numără produsele din făină integrală, leguminoasele și unele fructe, în timp ce produsele cu făină albă, zahărul alb și fructele deshidratate a trebuit evitate. Printre simptomele unei glicemii crescute se numără oboseala accentuată, vederea încețoșată, senzația permanentă de sete, infecții care se vindecă greu, dureri abdominale și respirație urât mirositoare.

 

Iată aici o listă de alimente care ne ajută să reducem glicemia 

  1. Broccoli și legumele cu frunze verzi, cum ar fi, spre exemplu, spanacul. Studiile recente au arătat că una dintre substanțele pe care le conține broccoli ajută la reducerea zahărului din sânge. Cu toate că nu e apreciat de prea multă lume, broccoli e un aliment recomandat cam de toți nutriționiștii și medicii specializați în boli metabolice. Cercetările spun că sulforafanul, substanță care se găsește în broccoli, varză de Bruxelles și alte legume din familia cruciferelor, poate să ducă la reducerea cu până la 10% a glicemiei. Dovleceii și apio sunt și ei recomandați.

  2. Fasolea verde, o altă legumă considerată a fi un ajutor important în reducerea glicemiei. Păstăile de fasole au un conținut scăzut de zahăr, reglează activitatea pancreasului, iar prin conținutul ridicat de clorofilă detoxifică organismul. Un consum ridicat de fasole verde înce­ti­neşte asimilarea zaharurilor, da­torită conţinutului de fibre ali­men­tare al acestei legumi­noase, ceea ce menţine con­stantă glicemia şi protejează pan­creasul. În sezon, se re­co­mandă curele cu o du­rată de o lună, timp în care se consumă 5-6 zile pe săptă­mână acest aliment. 

  3. Avocado conține o gamă largă de vitamine, una dintre ele fiind B6, care participă la toate procesele metabolice din organism, iar pentru persoanele care consumă foarte multă carne sau pentru cei care au afecțiuni cardiovasculare este ideal. În cazul glicemiei, avocado este alimentul cel mai important, datorită conținutului bogat de minerale precum cupru și potasiu, astfel ajutând la crearea unui echilibru chimic în organism. Fructul poate, de asemenea, să ajute la reducerea inflamației din corp. Un studiu recent făcut pe șoareci cu obezitate indusă printr-o dietă grasă a arătat că avocado reușește să reducă influența proceselor implicate în apariția diabetului. 

  4. Măslinele sunt bogate în grăsimi sănătoase, care împiedică acumularea grăsimii viscerale, dar reduc și rezistența la insulină. 

  5. Scorțișoara - mai multe studii au arătat că acest condiment are un impact semnificativ asupra nivelului zahărului din sânge. De exemplu, o cercetare a comparat efectele unui aport zilnic de 1, 3 și 6 grame de scorțișoară în cazul unui grup de 40 de oameni cu un grup care a primit un placebo timp de 40 de zile. În cazul tuturor celor care au primit cantități diferite de scorțișoară s-a constatat reducerea nivelul de zahăr din sânge și al colesterolului. Efectele au fost observate chiar și la 20 de zile după ce participanții nu mai luau scorțișoară.

  6. Fructele de pădure au un conținut redus de fructoză, așa că împiedică acumularea de glucoză în sânge și sunt bogate în antioxidanți. Afinele, zmeura, murele sau orice alt tip de fructe de pădure au un conținut ridicat și de vitamine și fibre și, în același timp, puțini carbohidrați. Tot la capitolul fructe recomandate pentru scăderea glicemiei, conținuturi reduse de zahăr au și cireșele, caisele și piersicile. 

  7. Dovleacul și semințele de dovleac - în țări precum Iran sau Mexic, dovleacul este un remediu tradițional pentru diabet. El este plin de fibre și antioxidanți și bogat în polizaharide, carbohidrați al căror potențial de reglare a zahărului din sânge a fost stabilit științific. Semințele de dovleac sunt pline de grăsimi și proteine ​​sănătoase, ceea ce le face o alegere excelentă și pentru controlul glicemiei. Un studiu din 2018 efectuat pe 40 de persoane a scos la iveală că un consum de 65 de grame de semințe de dovleac a redus glicemia, după masă cu până la 35%.

  8. Nucile și migdalele ajută și ele la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ele conțin cantități mari de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Nucile ajută la reglarea zahărului din sânge, iar în cazul migdalelor, consumate la o masă, ele reduc indicele glicemic al întregii mese. 

Ceapa, merele și morcovii sunt, de asemenea, cunoscute ca având o influență bună în reducerea glicemiei.


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi
Deschiderea școlilor în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 crează temeri autorităților și părinților. Medicul Mihai Craiu explică ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde elevii au început să meargă...

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii
Terapia prin mișcare este una dintre cele mai complexe modalități prin care este mobilizat organismul, atât fizic cât și neurologic, cu beneficii excepționale pentru starea generală de bine. Sunt mai multe...

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România
Epidemiologul Octavian Jurma își exprimă îngrijorarea față de valul 4 al pandemiei de COVID-19, care este provocat de răspândirea tulpinii Delta. Acesta crede că situația va fi gravă din cauza faptului că rom...

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii
Una dintre soluțiile pentru combaterea criminalității online împotriva copiilor este un sistem de decriptare a materialelor abuzive. Această soluție este cuprinsă în proiectul „Din grijă pentru copii”, pe...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an
Este posibil ca până la sfârșitul acestui an să apară recomandarea din partea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) pentru administrarea vaccinului Pfizer la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, spune...

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2
Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), col. dr. Valeriu...

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?
Îți place ceaiul? Visezi să slăbesti câteva kilograme? Descopera din acest articol care sunt cele mai bune plante si ceaiuri pentru a slăbi eficient! Ceaiul este o băutură indragita de multe persoane, ce...

Noi descoperiri în privința defictului de fier

Noi descoperiri în privința defictului de fier
O echipă de cercetători chinezi au găsit factorii care ajută la distribuirea fierului în plante și vrea să aplice această descoperire pentru a găsi soluția la deficitul de fier la oameni, scrie agenția...

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri
Aerul respirat în birouri de către angajați le afectează capacitățile cognitive, având un impact negativ asupra puterii de concentrare, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea...

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani
Autoritățile române se grăbesc pentru campania de vaccinare în școli, fără să existe studii suficiente asupra efectelor tratamentului asupra acestei categorii de vârstă și în pofida faptului că...

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate
Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate față de cele vaccinate, arată un studiu realizat de Institutul Superior de Sănătate italian. Cel mai recent raport al Institutului Superior...
Serviciul de email marketing furnizat de