x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cinci alimente care combat balonarea

Cinci alimente care combat balonarea

de Paul Bardasu    |    12 Ian 2023   •   07:45
Cinci alimente care combat balonarea

Suntem asaltați zi de zi cu reclame la suplimente alimentare-minune, care ne scapă de toate afecțiunile, ba chiar mai au puțin și ne promit că ne fac mai frumoși și mai deștepți. Însă multe dintre problemele cu care ne confruntăm se pot rezolva cu metode mai puțin costisitoare. E și cazul balonării, o afecțiune supărătoare, care în multe cazuri poate fi combătută prin alimentație.

 

Suntem familiarizați cu cozile interminabile la farmacii. Cele mai căutate medicamente sunt pentru răcelile și gripele sezoniere. Pe locul doi sunt pilulele pentru problemele digestive, iar dintre acestea cele mai cerute sunt cele pentru balonare, mai ales după mesele de bogate de Sărbători.

Balonarea este un simptom care apare în urma acumulării de gaze în intestine și poate fi însoțită de crampe abdominale și senzație generală de disconfort fizic, însă poate afecta și starea de spirit. Determină mărirea în volum a abdomenului și poate fi însoțită de flatulență, greață ori eructații.

Balonarea se instalează cu precădere după masă, dacă a fost o masă copioasă, în care am amestecat multe preparate, sau dacă alimentele consumate nu sunt tolerate de stomac. Această afecțiune combătută și prin alimentație, nu numai prin medicamente sau suplimente.

Iaurtul, alimentul ideal pentru balonare

Iaurtul este un adevărat aliment-medicament. Conţine calciu, vitaminele B2, B6, B12 şi minerale precum potasiu şi magneziu. Totodată, iaurtul este o sursă importantă de probiotice care ne protejează flora intestinală împotriva bacteriilor rele. Cu alte cuvinte, probioticele sunt acele bacterii sănătoase care ajută la reglarea sistemului digestiv, reduc riscul de apariţie a constipaţiei şi a balonării, menţin sănătatea sistemului imunitar şi pot îmbunătăţi absorbţia de vitamine şi de minerale în organism.

Fulgii de ovăz

Aceste cereale sunt bogate în proteine, vitamine, minerale, carbohidraţi complecși şi în special fibre. Ovăzul conţine fibre solubile care previn constipaţia şi balonarea. Ovăzul este o sursă bună de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan şi magneziu. Fulgii de ovăz pot fi mâncați cu iaurt, pentru mai multă eficiență.

Menta

Cu o oră înainte de masă, bea o infuzie de mentă. Este o metodă prin care te protejezi de problemele digestive, pentru că menta este un bun antispastic, care calmează sistemul digestiv. De asemenea, are efect carminativ, de eliminare a gazelor abdominale.

Ghimbir

Ghimbirul este compus din: 50% amidon, 9% proteine , 6-8% lipide, puţin peste 2% protează (un tip de enzimă responsabilă cu descompunerea proteinelor în organism), 1-3% uleiuri volatile (gingerol), precum şi vitamina A şi vitamina B3. În medicina alternativă, planta are ca efect cunoscut reducerea stării de greaţă. De altfel, consumul de ghimbir poate ajuta la tratarea indigestiei cronice, având un efect uşor laxativ.

Banane

Datorită conținutului bogat în fibre, bananele sunt de ajutor atunci când te confrunţi cu constipaţia. Totodată, aceste fructe conțin o cantitate importantă de potasiu. Acest mineral contribuie la detoxificarea organismului și este un diuretic natural, care ajută la eliminarea toxinelor din corp.

 

Ce este balonarea și ce o determină

Balonarea este reprezentată de senzația de abdomen umflat, deseori pacientul descriind-o ca „stomac plin”, iar uneori poate fi vizibilă și distensia abdominală (creșterea în volum a abdomenului). Balonarea are de multe ori un impact negativ semnificativ asupra calității vieții și este, din această cauză, un motiv pentru care pacienții se prezintă frecvent la medic. Iată principalele cauze.

Sindromul de intestin iritabil și dispepsia funcţională - reprezintă tulburări funcționale digestive datorate existenței unei perturbări la nivelul axei intestin-creier. Simptomele includ adesea balonare și eructații după mese.

Absorbția proastă a carbohidraților - poate apărea în afecțiuni precum insuficiența pancreatică, ca urmare a intoleranței la lactoză, lipsei de sucrază, în bolile intestinale ce evoluează cu inflamație difuză și în rezecțiile intestinale ce au efect asupra procesului de absorbție.

Sindromul de suprapopulare bacteriană a intestinului subțire - apare atunci când există o creștere anormală a populației totale de bacterii din intestinul subțire. Hipersensibilitatea viscerală - unele persoane pot avea senzație de balonare și de prea-plin, chiar dacă volumul de gaz din intestine este normal. 

Constipația - ocazională, cauzată de dietă, factori de mediu sau cronică din cauza unei afecțiuni subiacente, poate face ca materiile fecale să stagneze în colon și deasupra obstacolului să se producă fermentare și gaze.

Obstrucții intestinale - bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn), diverticuloza colonică, polipii voluminoși sau cancerul colorectal pot determina obstrucții sau stricturi care îngustează trecerea conținutului digestiv.

Tulburările de motilitate au ca rezultat încetinirea tranzitului intestinal și constipație.

Sindrom premenstrual - hormonii feminini, estrogenul și progesteronul, fluctuează pe parcursul ciclului menstrual și pot provoca gaze intestinale fie prin încetinirea, fie prin accelerarea motilității.

Balonarea în sarcină - este un simptom destul de frecvent în sarcină. În primul trimestru este cauzat de creșterea nivelului de estrogen și progesteron. În trimestrul doi și trei, balonarea este provocată de extinderea uterului care pune presiune pe organele din jur.

×
Subiecte în articol: balonarea alimentatie