Senzațiile de amețeală pot fi resimțite în moduri diferite. Uneori, senzația este ușoară și trecătoare. Alteori, simți că nu-ți poți menține echilibrul și că trebuie neapărat să te așezi. Când sunt severe, poți avea senzația că lumea se învârte în jurul tău sau că tu te învârți și lumea rămâne nemișcată. În oricare dintre variante, sunt neplăcute și uneori reprezintă semnul unor afecțiuni serioase.
Pot exista multe motive pentru care ai amețeli dimineața. De cele mai multe ori, nu semnalează o problemă gravă, mai ales dacă sunt ușoare și dispar rapid. Însă, dacă senzațiile de amețeală sunt severe sau te confrunți frecvent cu ele, ar fi bine să mergi la medic pentru investigarea cauzelor specifice.
Iată care sunt cele mai comune și mai importante cauze ale amețelilor matinale:
Deshidratarea
Repausul de la lichide pe timpul nopții reduce cantitatea de lichide din corp, inclusiv volumul de sânge. Acest lucru reduce fluxul sanguin către creier, ceea ce poate cauza amețeli dimineața, conform Verywell Health. De asemenea, deshidratarea poate duce la dezechilibre ale electroliților din sânge, care pot provoca, la rândul lor, senzații de amețeală.
Când deshidratarea matinală este motivul pentru care ai amețeli dimineața, semnele sunt:
- nevoia scăzută de a urina dimineața;
- urină mai închisă la culoare;
- buze uscate;
- senzație de gură uscată;
- senzație de sete intensă;
- oboseală.
Tensiunea arterială scăzută
În general, o tensiune arterială mai mică este benefică, deoarece reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, ea poate fi o problemă dacă se asociază cu deshidratarea matinală.
Persoanele care au o tensiune mai scăzută în mod normal, mai exact în jur de 90/60 mm Hg în repaus sau mai puțin, sunt mai predispuse la senzații de amețeală matinale dacă devin deshidratate.
Glicemia scăzută, o altă cauză de amețeli dimineața
Repausul alimentar de peste noapte poate duce la o scădere ușoară a glicemiei dimineața și cauzează senzații de amețeală ușoare. Consumul de alcool seara, aproape de ora de culcare, are același efect asupra glicemiei, mai ales dacă nu ai mâncat suficient.
Amețelile matinale sunt mai evidente la persoanele cu diabet, care pot avea fluctuații glicemice mai frecvente și mai pronunțate din motive precum:
- administrarea unei cantități prea mari de insulină;
- exerciții fizice mai intense decât de obicei;
- consumul insuficient de carbohidrați;
- consumul de alcool.
Dacă ai diabet și experimentezi amețeli dimineața, verifică nivelul glicemiei. Dacă valoarea este între 55 și 69 mg/dL, consumă 15 grame de carbohidrați și verifică apoi din nou glicemia.