Ardeii iuți au fost aduși prima dată de pe tărâmul lor originar în Asia de Sud-Est, China și Europa de exploratorii spanioli și portughezi. Întrucât erau apreciate pentru gustul lor iute, plantele au fost cultivate intensiv și acum se găsesc aproape în toate culturile gastronomice. „Iuțeala puternică a ardeilor se datorează compușilor bioactivi capsaicină și capsinoidă. Contrar părerii larg răspândite, senzația de arsură nu provine de la semințe, compușii iuți fiind concentrați în cea mai mare parte în membrana albă denumită placentă. Ea susține semințele.”, menționa Dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
Durere și transpirație
Dar să facem loc expunerii: „Substanțele capsaicină și capsinoidă au multiple funcții în metabolism: ele activează grăsimea brună și declanșează termogeneza, ard grăsimea albă, îmbunătățesc valorile glicemiei și scad apetitul. Iuțeala ardeilor ajută la declanșarea metabolismului. Capsaicina și capsinoida te fac să simți arsura deoarece se atașează de receptorii pentru durere care se găsesc în terminațiile nervoase ale întregului tract digestiv, dar care sunt deosebit de numeroși în gură și pe limbă. Consumul de ardei iuți activează aceste terminații nervoase, care cauzează o senzație de durere (reacția de a închide ochii când mănânci ceva foarte iute este cauzată de aceasta) și transpirație”.
Opioide dinspre creier
Mai departe: „Durerea este o reacție înnăscută la pericol, care informează corpul și creierul să intre în stare de alertă. Semnalul de la capsaicină și capsinoidă este transmis de la limbă către creier, care reacționează eliberând niște proteine denumite endorfine. Acestea sunt opioide naturale care îți dau senzația de euforie pentru a contracara durerea. Preferința pentru alimentele picante, pe care multe persoane o au, se datorează parțial acestei reacții plăcute a creierului. Cei care nu suportă mâncarea picantă reacționează în schimb la durere”.
9 ani de observații
Oare consumul de alimente foarte picante afectează compoziția corpului? Dr. Li are cuvântul: „Un studiu epidemiologic realizat pe o perioadă de nouă ani a analizat acest lucru pe 12.970 de persoane care locuiau în nouă provincii diferite în China. Cercetătorii au documentat cantitatea de ardei iuți pe care fiecare persoană o consuma anual și a împărțit-o în patru categorii: deloc (0 g pe zi), puțin (1-20 g), mediu (20 - 50 g) sau mare (peste 50 g). Cercetătorii au urmărit apoi greutatea participanților pe durata celor nouă ani. Ei doreau să stabilească dacă exista vreo legătură între cantitatea de ardei iuți consumată și riscul de a deveni supraponderali sau obezi”.
Procente în creștere
Și? „Prin comparație cu cei care nu consumau ardei iuți deloc, cei care mâncau puțin zilnic au fost cu 19% mai puțin predispuși să devină obezi sau supraponderali în decursul celor nouă ani. Participanții care consumau cantități medii erau cu 23% mai puțin predispuși, iar cei care consumau cantități mari erau cu 27% mai puțin predispuși să aibă probleme de greutate. Tiparul sugerează o reacție la doză, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce cantitățile de mâncare picantă pe care le consumi sunt mai mari, cu atât mai multe beneficii vei observa”.
Cercetări și experimente
Mai mult: „Doza specifică de capsinoide pentru slăbit a fost studiată și de cercetătorii de la Universitatea din Maryland, Baltimore. Ei au selectat 80 de adulți cu vârste între 30 și 50 de ani, supraponderali sau obezi. Jumătate dintre subiecți au primit un extract care conținea capsinoide dintr-un tip de ardei iute denumit CH19 Sweet pe care au trebuit să îl consume zilnic, timp de 12 săptămâni. Cealaltă jumătate au primit o capsulă placebo. Subiecții au înghițit trei capsule (3 mg de capsinoide) dimineața și trei seara, cu un total de 6 mg de capsinoide zilnic. Acesta este echivalentul unui sfert de linguriță de fulgi de ardei iute sau a doi ardei proaspeți Anaheim, Hatch sau Serrano. Greutatea și compoziția corporală a subiecților au fost măsurate folosindu-se un scanner DEXA”.
Arde grăsimea, nu mușchii
Rezultatul? „După 12 săptămâni, subiecții care consumaseră capsinoide au prezentat o diminuare a grăsimii corporale de șase ori mai mare decât cea din rândul grupului placebo. Această diminuare a grăsimii abdominale era corelată cu o scădere de două ori mai mare a greutății corporale. Masa corporală slabă a rămas stabilă, așa că slăbirea a provenit din pierderea de grăsime, nu de mușchi. S-a observat și o creștere a metabolismului de odihnă în grupul cu capsinoide, în vreme ce grupul placebo a prezentat tocmai opusul, și anume o scădere a ritmului metabolic de odihnă”.
Ponturi
La final, câteva ponturi: „Când cumperi ardei iuți proaspeți de la raionul de legume, caută-i pe cei cu coajă netedă care par grei când îi iei în mână. Evită coaja ridată sau moale, cu puncte maronii. Sunt semne că ardeii sunt pe cale să se altereze. Poți păstra ardeii în frigider. Când gătești ardeii iuți, folosește o pereche de mănuși de cauciuc, pentru a împiedica afectarea pielii din cauza uleiurilor cu capsaicină sau capsinoide. Nu atinge niciodată ochii după ce ai folosit un ardei iute, decât după ce te-ai spălat temeinic pe mâini”.
Scara folosită pentru a măsura iuțeala ardeilor, denumită scara Scoville, merge de la zero (ardei gras roșu dulce) până la 16 miliarde de unități.
Cel mai iute ardei din lume, conform Guinness World Records, este Carolina Reaper, care are 2,2 milioane de unități Scoville.