x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ateroscleroza, o boală care poate începe în tinerețe

Ateroscleroza, o boală care poate începe în tinerețe

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2024   •   11:15
Ateroscleroza, o boală care poate începe în tinerețe
Sursa foto: ThinkstockPhotos

Ateroscleroza poate apărea și la tineri. Factorii de risc includ colesterolul ridicat, fumatul și hipertensiunea arterială. Prevenția trebuie să înceapă de la o vârstă tânără.

O nouă cercetare arată că ateroscleroza, o boală care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, poate începe să se dezvolte chiar și la persoanele tinere.

Studiul, publicat în revista Journal of American College of Cardiology, a urmărit peste 3.500 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 55 de ani timp de șase ani.

Cercetătorii au folosit imagistica cu ultrasunete pentru a măsura dimensiunea plăcilor aterosclerotice din arterele femurale și carotide ale participanților.

La începutul studiului, 44% dintre participanți aveau deja ateroscleroză. După șase ani, această cifră a crescut la 58%.

Cu toate acestea, ateroscleroza nu s-a agravat în toate cazurile. La 8% dintre participanți, plăcile au scăzut în dimensiune.

Cercetătorii au descoperit că factorii de risc pentru progresia aterosclerozei includ vârsta mai înaintată, colesterolul „rău” mare, fumatul și tensiunea arterială ridicată.

Boala a regresat în principal la femei, la nefumători, la cei care aveau un nivel scăzut de fibrinogen (o proteină care ajută la coagularea sângelui), la vârste mai tinere și la cei cu colesterol „rău” scăzut.

Constatările sugerează că ateroscleroza este o boală dinamică care poate fi influențată de factorii de risc.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ateroscleroza boala tinerete