
Facem loc, în continuare, expunerii expertei în neuroștiințe Nicole Vignola, autoarea unei lucrări de referință în domeniu: Reprogramează-ți creierul (Editura Lifestyle, 2025): „Neuronii sunt responsabili cu comunicarea de informații în interiorul creierului, iar cu cât repetăm mai des un lucru, cu atât căile de comunicație respective devin mai puternice, precum o potecuță care se transformă într-un drum de pământ și, în cele din urmă, într-o șosea asfaltată. Neurocercetătorii au un mod simpatic de a spune asta: neuronii care se activează împreună se interconectează. Prin urmare, când ne repetăm continuu gânduri precum Nu sunt destul de bun, creierul le perpetuează, întărindu-le, iar gândurile respective se fixează în mintea noastră. Fără să-ți dai seama, repeți în fundal această poveste, ca pe o coloană sonoră a vieții tale”.
Schimbare continuă
Efectul? „Când anumite acțiuni, reacții sau comportamente se fixează în creier și sunt efectuate într-un mod aproape instinctiv, fără un proces decizional conștient și deliberat, se transformă în automatisme. Așa se întâmplă când repetăm un lucru până când devine un răspuns automat, pe care nu îl conștientizăm sau pentru care nu depunem cine știe ce efort cognitiv. Neurocercetătorii au crezut multă vreme că, după o anumită vârstă, creierul nu se mai poate schimba, dar de curând am aflat că schimbarea este posibilă și la adulți. La vârste înaintate s-ar putea să fie mai greu, dar nu imposibil; pur și simplu e nevoie de ceva mai mult efort concertat. Structurile moleculare ale creierului, care sunt invizibile cu ochiul liber, sugerează că de fapt creierul este conceput astfel încât să se schimbe, iar acest lucru constituie, neîndoielnic, unul dintre cele mai importante aspecte neurobiologice”.
Împotriva demenței
Aprofundat: „Ne permite să învățăm lucruri noi, să ne dezvățăm de comportamente nedorite și să ne adaptăm la noi circumstanțe și experiențe. Creierul poate, literalmente, să se reorganizeze pentru a crea noi sinapse și a forma noi conexiuni. O sinapsă este un spațiu minuscul care le permite neuronilor să comunice unul cu altul. La nivelul sinapsei, un neuron trimite un mesaj altui neuron. Acolo are loc schimbul de informații cu ajutorul unor substanțe numite neurotransmițători. Creierul se poate reorganiza formând noi sinapse și modificându-le pe cele existente prin intermediul neuroplasticității. Conform unor noi cercetări, se pare că neuroplasticitatea poate constitui o intervenție terapeutică în caz de demență. Când continuăm să ne mobilizăm pe plan fizic și mintal și să învățăm lucruri noi, creierul se adaptează și își păstrează integritatea structurală”.
Conexiuni puternice, viață sănătoasă
Tot aici: „Studiile arată că, în cazul persoanelor care rămân active fizic la vârste înaintate, creierul conține mai multe proteine ce mențin conexiunile dintre neuroni puternice și sănătoase. Acest lucru stimulează o funcționare cognitivă superioară și reduce neurodegenerarea. Creierul este un mecanism remarcabil pe care-l putem programa și actualiza în mod constant pentru a trăi o viață plină, bazată pe autonomie și control”.
Nicole Vignola este licențiată în neuroștiințe. Deține și o diplomă de master în psihologie organizațională, obținută la Universitatea din Bristol, Marea Britanie. Reprogramează-ți creierul este prima ei carte.
„Suntem modelați din exterior de semeni, de religie, de cultură etc. În același timp, suntem modelați de tipare de gândire și narațiuni negative pe care ni le repetăm și care ne împiedică să obținem ceea ce vrem”, Nicole Vignola, neurocercetătoare
