x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Aveți grijă ce mâncați! Care este lista alimentelor recomandate de nutriționiști

0
27 Mai 2019 - 20:30
Aveți grijă ce mâncați! Care este lista alimentelor recomandate de nutriționiști

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare a făcut o analiză a 31 de alimente de bază care se găsesc în comerț. A clasificat alimentele bune și nocive, pe care trebuie să le alegem și respectiv să le evităm atunci când mergem la cumpărături.

Coșul de cumpărături al specialistului nu conține produse procesate, ci doar alimente proaspete, cât mai naturale: - fructe, legume și verdețuri de sezon (leurdă, salată verde, urzici, păpădie, andive, - varză, conopidă, broccoli, ridichi (cruciferele sunt contraindicate persoanelor cu hipotiroidism); - ceapă, usturoi, praz; - citrice, ananas, avocado, mango; - ciuperci; - ceai verde; - pește românesc de captură, păstrăv de crescătorie, crap românesc, caras, știucă, somon proaspăt; - ouă de țară sau marcate cu cifra zero care înseamnă că sunt bio; - paste din speltă (grâu dur); - orez brun; - năut; - alge; - cartofi noi (fierți în coajă); - urdă, iaurt probiotic.

IATĂ LISTA CELOR 31 DE ALIMENTE DE BAZĂ ANALIZATE

1. PÂINE ALBĂ - nu se recomandă, pentru că are mult amidon

2. PÂINE NEAGRĂ - trebuie să fie din măciniș, total sau integral, fără aditivi alimentari; cea din făină albă, cu malț torefiat nu este bună;

3. FĂINĂ - se recomandă doar cea integrală; făina albă are un index glicemic mare;

4. MĂLAI - se recomandă mălaiul integral din porumb; mălaiul instant are un indice glicemic ridicat;

5. OREZ - este bun orezul prefiert, cu bobul lung, brun; nu este indicat orezul alb;

6. LAPTE - este recomandat laptele de dozator, fiert, UHT; nu este bun cel nefiert;

7. IAURT - doar natural, alb; nu este indicat cel cu zahăr, fructe sau arome;

8. BRÂNZĂ - este bună brânza de vaci, dulce, nu și cea topită sau înlocuitorii de brânză;

9. OUĂ - sunt indicate cele ecologice; ouăle de rață pot avea salmonella;

10. CAȘCAVAL - este bun cel natural, făcut din lapte; nu cumpărați cașcaval feliat pentru sandvișuri sau cel care seamănă cu brânza topită;

11. SALAM - se poate consuma cu moderație, nu mai mult de 10 g pe zi, din sortimente superioare, gen salam de Sibiu; evitați salamurile cu E-uri, conservanți coloranți, potențatori de gust, gelifianți, grăsime peste 20%; se recomandă citirea etichetei;

12. CÂRNAȚI - sunt buni cei făcuți în casă, însă cu moderație; nu sunt indicați cârnații cu E-uri și aditivi alimentari;

13. SMÂNTÂNĂ - se poate consuma cu moderație smântână naturală, cu maxim 24% grăsime; nu este bună smântâna cu substanțe de îngroșare, smântâna vegetală;

14. MARGARINĂ - nu este recomandată;

15. GEM - doar cel făcut în casă, cu moderație, fără gemuri din comerț cu arome, E-uri, îndulcitori și conservanți;

16. PORTOCALE - doar cele din UR; cele din afara pot conține bifenil (un compus care păstrează coaja proaspătă);

17. DULCEAȚĂ - doar cea făcută în casă, cu moderație, fără dulcețuri din comerț cu arome, E-uri, îndulcitori și conservanți;

18. PEȘTE - este recomandat peștele proaspăt, nu și cel recongelat, cu glazură;

19. CARNE DE PUI - doar cea proaspătă, nu și preparatele industriale din pui;

20. ROȘII - sunt recomandate doar cele din UE, însă fiindcă nu au etichetă, este greu de spus ce conțin aceste legume;

21. CIOCOLATĂ - se consumă cu moderație ciocolata cu un conținut de minim 70% cacao; nu este bună cea cu mult zahăr sau grăsimi hidrogenate;

22. BISCUIȚI - pot fi consumați cei din făină integrală, bogați în fibre, fără E-uri; cei din făină albă, sărați sau dulci, cu creme și aditivi sunt nocivi; citiți etichetele;

23. MURĂTURI - nu consumați legume conservate în oțet; sunt recomandate conservele în saramură, cum este varza murată, dar făcute în casă;

24. ZAHĂR - se va consuma cu moderație, alb sau brun; fără îndulcitori artificiali, aspartam, zaharină, sirop de porumb;

25. ULEI - se recomandă cel presat la rece, iar pentru prăjit, uleiul de porumb; nu sunt indicate uleiurile hidrogenate, nerezistente la prăjit;

26. PASTE - acestea trebuie să fie din grâu dur, integral, fierte al dente (adică mai crude); nu cumpărați paste din făină albă;

27. MĂSLINE - cele mai bune sunt măslinele naturale, uscate și conservate în ulei de măsline; evitați măslinele în saramură, deoarece au fost tratate cu E-uri;

28. CIUPERCI - sunt bune cele proaspete, gen Champignon, funghi porcini; evitați ciupercile la conservă;

29. VIN - cel mai bun este vinul roșu, natural, fără sulfiți; cel ieftin, ambalat în plastic poate fi contrafăcut;

30. SUCURI - doar sucurile de fructe făcute în casă, diluate cu apă plată; nu cumpărați sucuri din comerț, au aditivi periculoși, mai ales coloranți;

31. CEREALE - cumpărați cereale integrale; nu alegeți sortimentele cu glazură, expandate sau cu zaharuri.www.telegrafonline.ro

 

Citeşte mai multe despre:   alimente sanatoase,   nutritionisti,   recomandări

 



Mai multe titluri din categorie

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească
Trei tipuri de înghețată produse de Mars, contaminate cu oxid de etilenă, sunt retrase de pe piață. Este vorba despre înghețata Bounty, Twix, Snickers, din anumite loturi, restul fiind în stare bună de...

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul
Compania americană Johnson&Johnson retrage de pe piață cinci mărci de loțiuni de protecție solară după ce a fost descoperită în compoziția lor o substanță cancerigenă, scrie Live Science. Produsele...

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen
Mai multe tipuri de înghețată care au în compoziție roșcovă contaminată cu oxid de etilenă trebuie restrase urgent de pe piață, a transmis Comisia Europeană, scrie AFP. Chiar dacă substanța nu...

Efectele pozitive ale ceaiurilor despre care probabil nu știai

Efectele pozitive ale ceaiurilor despre care probabil nu știai
Galerie Foto Aveți un ritual de a consuma zilnic ceai? Dacă da, s-ar putea să nici nu știți ce beneficii aduce organismului dumneavoastră. Iar dacă nu, atunci, după ce veți citi acest articol, probabil că vă veți...

Cum să ne adaptăm gândirea la viteza zilelor noastre 

Cum să ne adaptăm gândirea la viteza zilelor noastre 
Obiceiurile se schimbă, lumea se schimbă şi vorbim din ce în ce mai rar despre tipare, dar unele lucruri continuă să ne fie utile.  Mentalitatea de cercetaş, spre exemplu. Când vine vorba despre...

Avertisment OMS: În 2021 există riscul să se producă o catastrofă absolută

Avertisment OMS: În 2021 există riscul să se producă o catastrofă absolută
Campaniile de vaccinare ale copiilor trebuie accelerate iar restricțiile sanitare să nu fie relaxate prea repede, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie AFP. ''În 2021, există...

Noi complicații ale vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson

Noi complicații ale vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson reprezintă un risc semnificativ de a dezvolta o afecțiune neurologică rară, avertizează Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA....
Serviciul de email marketing furnizat de