x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Beneficiile florilor de salcâm pentru organism

Beneficiile florilor de salcâm pentru organism

04 Iun 2019   •   20:30
Beneficiile florilor de salcâm pentru organism

Florile de salcâm, savoarea copilăriei noastre, au multe proprietăţi terapeutice şi ajută la tratarea afecţiunilor sistemului nervos şi în boli digestive şi pulmonare. Efectele vindecătoare ale acestei plante se simt la orice persoană indiferent de vârstă, ioar florile se pot consuma sub formă de pulbere, ceai, tinctură sau vin de salcâm.

Inhalarea parfumului florilor acestui copac miraculos are efecte liniştitoare asupra psihicului. Medicii recomandă atât plimbările pe lângă salcâmii înfloriţi, cât şi aromatizarea camerei de lucru şi de dormit, pentru un somn mai liniştit.

Tot pentru sistemul nervos se recomandă consumul unei infuzii din flori uscate (o lingură la 200 ml apă clocotită), luată în trei reprize pe zi, pentru cură de trei săptămâni, înlocuind total apa de băut, sau al unui macerat la rece din flori ţinute 2-3 zile în miere de albine, luând câte 3-5 linguriţe pe zi.

Tratarea altor afecţiuni

În tratamentul afecţiunilor digestive, acţiunea benefică a florilor de salcâm asupra gastritei hiperacide, mai ales cea apărută pe un fond de nervozitate, este de multă vreme cunoscută. Au efecte miraculoase şi în combaterea arsurilor de stomac (pirozis), apărute mai ales noaptea, datorate hiperacidităţii. De asemenea, sunt atenuate durerile în ulcerul gastric şi duodenal, în gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestii după mese copioase cu alimente grase, în insuficienţă hepatică, crampe abdominale şi hernie hiatală.

Tratament stomac

Pentru afecţiunile digestive se foloseşte o infuzie obţinută prin amestecul florilor de salcâm cu frunze de dud bogate în carbonat de calciu cu efecte alcalinizante, de reducere a hiperacidităţii gastrice; se pune o linguriţă din amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale, în cure de lungă durată.

 

În cursul zilei, în locul apei potabile sau a sucurilor, este recomandat să se consume apă din flori de salcâm (o mână de flori uscate se macerează la rece, minimum 8 ore, într-un litru de apă curată de izvor).

La sugari, florile de salcâm pot avea efecte benefice în diareea acidă sau vărsături de lapte, precedate de agitaţie.

 

×
Subiecte în articol: Florile de salcâm