x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Boala care terorizează femeile

Boala care terorizează femeile

de Paul Bardasu    |    10 Noi 2022   •   07:00
Boala care terorizează femeile

Menopauza este o etapă fiziologică, normală în evoluția fiecărei femei. Ea se instalează în medie la 45-48 de ani și aduce o pleiadă de modificări care se traduc prin simptome supărătoare, de la luări în greutate la insomnii și până la flash-uri fierbinți resimțite în tot corpul.

Medicul Vasi Rădulescu, autorul bestseller-ului „Cartea femeii sănătoase”, spune că tranziția poate să dureze până la 52-55 de ani, apoi urmează o perioadă de acalmie. Informarea corectă joacă și aici un rol crucial, pentru că menopauza nu e acel bau-bau care terorizează femeia, ci rezultatul încetării funcției de reproducere, adică al ovulației, respectiv pregătirilor lunare ale uterului pentru o posibilă sarcină. Nu toate femeile vor experimenta simptome; unele vor prezenta cefalee, iritabilitate, insomnii, dureri în timpul actului sexual, schimbări de dispoziție, depresii, iar altele pot să nu prezinte niciun simptom. S-a observat o corelație între stilul de viață și tranziția menopauzei, respectiv simptomele asociate. Femeile care duc o viață activă, sănătoasă, ferindu-se de vicii (mai ales fumat), au o tranziție mai lină, cu o gamă limitată de simptome. Vedem iarăși cât de important este să mâncăm echilibrat, să facem mișcare, să socializăm, să ne expunem la soare, să dormim bine. 

Demineralizarea oaselor, principala problemă

Nu există un tratament tipic care să anuleze simptomele date de intrarea la menopauză, ci doar terapii pur simptomatice: antalgice pentru dureri, substanțe care echilibrează somnul, antidepresive, poate ceva vitamine și minerale. Reținem că nu există suplimente sau medicamente miraculoase pentru menopauză, faza fiind o tranziție absolut naturală a femeii. 

Menopauza nu vine brusc, ci se instalează după un an în care nu există menstre. Două probleme principale apar postmenopauză: afecțiunile cardiovasculare și demineralizările osoase. Reținem că ele nu sunt obligatorii, dar există un risc crescut la femeia aflată în postmenopauză. Pentru sănătatea aparatului osos se recomandă o dietă bogată în calciu și vitamina D (expunerea la lumină naturală va genera o cantitate mare de vitamina D), suplimentare la nevoie cu vitamina D, examinări ale densității osoase la medic. Osteoporoza rămâne o entitate frecvent întâlnită la femei. Bolile cardiovasculare vor fi dezbătute în capitolul dedicat.

Terapia cu estrogen ameliorează simptomele 

Doi hormoni principali își modifică substanțial nivelurile în menopauză. Ei sunt FSH, hormonul folicular stimulant, respectiv estrogenul. FSH, alături de LH (numit hormon luteinizant), stimulează creșterea și dezvoltarea foliculilor, dar și producția de estrogen la nivel folicular. Așadar există o interdependență între FSH și estrogen. FSH va crește atunci când începe faza ovulatorie. În menopauză nu mai există fază ovulatorie, iar FSH va avea un nivel sangvin tipic între 25 și 135 mUI/ml. Un raport între LH și FSH mai mare de 2 este puternic sugestiv pentru sindromul ovarului polichistic, că tot am discutat deja despre această afecțiune.

Estrogenul are un nivel tipic mic în menopauză. Ovarele nu mai produc suficient estradiol, iar corpul comută producerea estrogenului la nivelul țesutului gras. Aici stă și răspunsul pentru simptomele tipice ale menopauzei - nivelul scăzut de estrogen poate da senzație de uscăciune, creșterea frecvenței infecțiilor urinare, depresii, insomnii, schimbări de dispoziție, flash-uri, cefalee. O terapie suplinitoare a estrogenului poate duce la controlul optim al acestor simptome. Există acum pastile sau plasturi cu estrogen, dar terapiile vor fi recomandate doar de medici. 

Cartea femeii sănătoase detaliază tot ce e de interes pentru sănătatea femeii, într-un stil simplu, pe înțelesul tuturor. Cartea are deja peste 25.000 de cititoare și va fi disponibilă, împreună cu ziarul Jurnalul, începând de luni, 14 noiembrie.

×