x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă O șansă la viață: Cum încetinește consumul de legume evoluția cancerului de prostată

O șansă la viață: Cum încetinește consumul de legume evoluția cancerului de prostată

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2024   •   06:20
O șansă la viață: Cum încetinește consumul de legume evoluția cancerului de prostată

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea California din San Francisco vine cu vești încurajatoare pentru bărbații diagnosticați cu cancer de prostată. O alimentație bogată în fructe și legume ar putea influența pozitiv evoluția acestei forme de cancer.

Studiul a implicat peste 2.000 de pacienți americani cu cancer de prostată incipient, tratați în 43 de centre de urologie din întreaga țară. Participanții au completat chestionare detaliate despre dieta și stilul lor de viață.

Folosind indicele global al dietei pe bază de plante și indicele dietei sănătoase pe bază de plante, cercetătorii au calculat consumul de legume și au atribuit o valoare numerică dietei fiecărui participant. Astfel, au putut evalua obiectiv efectul alimentației asupra bolii.

Analizele au arătat că bărbații cu o dietă mai bogată în fructe și legume prezentau un risc mai mic ca neoplasmul în stadiu incipient să evolueze spre forme metastatice, adică să se răspândească în organism.

„Acesta este un studiu observațional, deci nu putem trage concluzii ferme, dar rezultatele sunt totuși interesante", a explicat Marco Racioppi, profesor de urologie la Universitatea Catolică din Roma.

El a subliniat că legumele precum roșiile au efecte antiinflamatorii care pot acționa asupra micro-mediului tumoral, încetinind sau prevenind progresia cancerului.

„Deși sunt necesare studii suplimentare, nu este imposibil să ne imaginăm că o dietă bogată în fructe și legume poate avea un efect protector împotriva cancerului de prostată", a adăugat specialistul.

Racioppi recomandă ca pacienții cu cancer de prostată să adopte o alimentație sănătoasă, asemănătoare dietei mediteraneene, care a dovedit multiple beneficii pentru sănătate, independent de efectul asupra riscului de progresie a tumorii.

Studiul a fost publicat în revista Jama Network Open.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cancer de prostată legume