x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 capcane mentale - cunoaște-le, ca să le poți evita!

5 capcane mentale - cunoaște-le, ca să le poți evita!

de Florian Saiu    |    31 Ian 2024   •   06:00
5 capcane mentale - cunoaște-le, ca să le poți evita!

Psihoterapeuții Jeffrey A. Young și Janet S. Klosko au evidențiat în studiul „Cum să-ți reinventezi viața” (Editura Trei, 2023) principalele forme de „cădere” psihică. Nu trebuie să fii însă un expert pentru a le desluși înțelesurile din rândurile propuse mai jos, așa că, lectură plăcută!

1. Abandonul

Capcana abandonului reprezintă sentimentul că oamenii pe care îi iubiți vă vor părăsi, iar dumneavoastră veți rămâne izolat emoțional pentru totdeauna. Fie că aveți sentimentul că cei apropiați vor muri, vor pleca de acasă pentru totdeauna sau vă vor abandona întrucât preferă pe altcineva, sentimentul este că veți fi părăsit. Din cauza acestei credințe, s-ar putea să vă agățați de cei apropiați un pic prea mult. Ironia este că în felul acesta chiar îi îndepărtați, probabil că deveniți furios sau supărat pe ei chiar și în legătură cu separările obișnuite. 

2. Neîncrederea și abuzul

Capcana neîncrederii și abuzului creează senzația că oamenii vă vor răni sau vă vor abuza într-un fel sau altul, prin înșelătorii, minciuni, manipulări, umiliri, abuz fizic etc. Dacă sunteți prins/ă într-o astfel de capcană mentală, vă ascundeți tot timpul în spatele unui zid de neîncredere pentru a vă proteja. Nu-i lăsați niciodată pe ceilalți să se apropie prea mult. Sunteți suspicios în privința intențiilor celorlalți și tindeți să vă așteptați la ce este mai rău. Vă așteptați ca oamenii pe care îi iubiți să vă trădeze. Fie evitați complet relațiile, formați relații superficiale în care nu vă deschideți cu adevărat în fața celuilalt, fie formați relații cu persoane care se poartă urât cu dumneavoastră, iar apoi sunteți furios și dornic de răzbunare la adresa lor. 

3. Dependența

Dacă sunteți prins în capcana dependenței, vă simțiți incapabil să vă descurcați în viața de zi cu zi de o manieră competentă și fără un ajutor substanțial din partea celorlalți. Depindeți de ceilalți ca de o cârjă de sprijin și aveți mereu nevoie de susținere. În copilărie, ceilalți vă făceau să vă simțiți incompetent de fiecare dată când încercați să fiți independent. Ca adult, căutați persoane puternice de care să depindeți și cărora să le dați voie să vă conducă viața. La muncă, vă feriți să acționați de unul singur. Evident, acest lucru vă trage înapoi. 

4. Vulnerabilitatea

Dacă sunteți prins în această capcană, trăiți cu teama că urmează să vă lovească un dezastru - natural, infracțional, medical, financiar etc. Nu vă simțiți în siguranță în această lume. În copilărie, ceilalți v-au făcut să credeți că lumea este un loc plin de pericole. Ați fost probabil hiperprotejat de părinți, care se îngrijorau prea mult cu privire la siguranța dumneavoastră. Temerile sunt excesive și nerealiste, însă le lăsați să vă domine viața. Ele pot avea legătură cu starea de boală: vă temeți că veți avea atacuri de panică, că vă veți îmbolnăvi sau că vă veți pierde mințile. Sau pot să aibă de-a face cu vulnerabilitatea financiară: vă temeți că veți da faliment și veți ajunge pe străzi. Vulnerabilitatea dumneavoastră poate apărea și în legătură cu alte situații fobice, cum ar fi teama de a zbura, teama că veți fi jefuit sau teama de cutremure.

5. Iluzia iubirii neîmplinite

Această capcană este de fapt credința că nevoia dumneavoastră de dragoste nu va fi satisfăcută niciodată pe deplin. Simțiți că nimănui nu-i pasă cu adevărat sau că nimeni nu vă înțelege sentimentele. Sunteți atras de persoane reci sau distante, sau chiar dumneavoastră sunteți rece și distant, ceea ce vă face să aveți relații care se dovedesc nesatisfăcătoare. Vă simțiți înșelat și alternați între a vă simți furios în legătură cu acest lucru și a vă simți rănit și singur. Ironia este că, în acest mod, prin furia dumneavoastră, chiar îi veți alunga pe ceilalți, ceea ce va duce la prelungirea stării de deprivare emoțională. Cei prinși în această capcană mentală nu cunosc pur și simplu dragostea, trăiesc un soi de vid sentimental. Așa că, citiți, documentați-vă și eliberați-vă cât mai rapid. Viața-i un dar, nu-l risipiți!

„Capcana abandonului reprezintă sentimentul că oamenii pe care îi iubiți vă vor părăsi, iar dumneavoastră veți rămâne izolat emoțional pentru totdeauna.”, Jeffrey A. Young, psihiatru 

„Capcana neîncrederii și abuzului creează senzația că oamenii vă vor răni sau vă vor abuza într-un fel sau altul, prin înșelătorii, manipulări, umiliri, abuz fizic etc.”, Janet S. Klosko, psihiatră

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: capcane mentale studiu abuz abandon