În corpul oricărei femei, începând cu perioada pubertății, sistemul endocrin eliberează hormonul numit estrogen. Acesta este răspunzător, în adolescență, de dezvoltarea sânilor, a părului de pe brațe și celui pubian, iar apoi, până la menopauză, de reglarea ciclului mentrual. Fitoestrogenii sunt compuși ai unor plante consumate frecvent, care atunci când ajung în organismul uman au un efect similar estrogenului. Practic, structura chimică a fitoestrogenilor este foarte asemănătoare cu cea a estrogenului secretat de corpul uman. Totuși, pentru că nu se leagă de receptorii de estrogen din organism la fel de puternic ca hormonul în sine, efectele fitoestrogenilor sunt mai reduse.
Printre alimentele care conțin fitoestrogeni se numără nucile și semințele, în special cele de in, de floarea soarelui, susan, migdalele și nucile. Dintre fructe, cele mai bogate sunt merele, rodiile, căpșunele, merișoarele și strugurii, iar în ce privește legumele, fitoestrogenii se găses în morcovi, linte, fasole mung sau în igname (un fel de cartof dulce). Produsele din soia au și ele un conținut ridicat în astfel de compuși, iar cafeaua, berea, vinul roșu se numără printre băuturile recomandate pentru aportul de fitoestrogeni.
Beneficii pentru sănătatea femeilor
O dietă bogată în fitoestrogeni poate avea beneficii asupra organismului, mai ales pentru femeile aflate în perioada premenopauzei, spun medicii. Iată câteva dintre efectele acestor compuși.
Reduc bufeurile de la menopauză. Accesele de căldură pe prin care trec adesea femeile aflate la vârsta menopauzei pot fi eliminate, dacă în sunt incluse în dietă alimente bogate în fitoestrogeni. Un studiu efectuat în 2014 a arătat că acești compuși reduc frecvența bufeurilor de la menopauză, fără a avea efecte secundare.
Previn osteoporoza. Deficitul de estrogen afectează sănătatea oaselor și poate duce la osteoporoză. Atunci când se confruntă cu o astfel de situație, femeile pot apela la alimentele care conțin fitoestrogeni, pentru a regla nivelul estrogenului din organism.
Combat sindromul premenstrual. Acesta apare atunci când nivelul estrogenului din organism scade și se manifestă prin schimbări bruște ale dispoziției sau energie scăzută. Dacă în această perioadă sunt consumate alimente care conțin fitoestrogeni, nivelul hormonal se echilibrează și pot dispărea și simptomele sindromului premenstrual.
Tratează acneea. De obicei, acneea apare atunci când în corpul unei femei crește nivelul hormonilor masculini, iar consumul de fitoestrogeni ar putea reechilibra situația.