Bolile cardio-vasculare sunt principala cauză a mortalității, în întreaga lume, de aceea este foarte important să avem grijă de inimile noastre și de sistemul circulator. Iată cinci alimente, pe care nutriționiștii le-au ridicat la gradul de superstaruri atunci când vine vorba de o dietă bună pentru inimă. Ceea ce au în comun aceste alimente este faptul că țin sub control colesterolul, astfel că previn îngroșarea vaselor de sânge care poate duce mai târziu la atacuri de cord.
Somonul și alți pești grași, precum sardinele sau macroul sunt vedetele alimentelor bune pentru inimă. Acești pești conțin cantități importante de acizi grași omega-3, despre care studiile au demonstrat că reduc riscul de aritmie și ateroscleroză. Acizii grași Omega-3 reduc de asemenea trigliceridele, un important factor de risc pentru afecțiunile cardiace. Medicii recomandă consumul peștelui gras de cel puțin două ori pe săptămână.
Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre solubile care reduc colesterolul. Acestea acționează ca un burete în tractul digestiv și absorb colestrolul, care e mai apoi eliminat din organism în loc să ajungă în sânge. Feriți-vă totuși de fulgii de ovăz procesați, disponibil în comerț. Aceștia conțin adesea cantități mari de zahăr care vor anula efectul benefic.
Afinele și, în general, toate fructele de pădure reduc riscul atacului de cord, chiar și cu 30%, mai ales în cazul femeilor, potrivit unor studii. Abtioxidanții puternici conținuți de fructele de pădure reduc tensiunea arterială și dilată vasele de sânge.
Ciocolata neagră, adică aceea care are cel puțin 60-70% cacao conține un anumit tip de flavonoide, numite poliphenoli, care reduc inflamația, coagularea și echilibrează tensiunea. Ciocolata cu lapte și alte tipuri de dulciuri nu au aceleași proprități, așa că nu încercați să le substituiți.
Nucile, migdalele, fisticul, alunele sau nucile de macadamia conțin fibre benefice pentru inimă. De asemenea, au un conținut bogat de vitamina E, care reduce colesterolul rău. Nucile sunt bogate și în Omega-3. Cel mai bine ar fi să le consumați crude, dimineața la micul dejun, după ce le-ați lăsat peste noapte la hidratat într-un bol cu apă. Dacă nu vă plac crude, încercați să găsiți un sortiment care are cât mai puțină sare adăugată.