x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Coenzima Q10, strategiile anti-aging și alimentația

Coenzima Q10, strategiile anti-aging și alimentația

de Redacția Jurnalul    |    05 Aug 2023   •   06:00
Coenzima Q10, strategiile anti-aging și alimentația
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Coenzima Q10 are un rol asemănător vitaminelor și este prezentă în toate celulele din organismul uman, în special în cele cu o activitate intensă – inimă, ficat, creier.

Potrivit Longevity MAGAZINE, în cadrul Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie cu tema „Îmbătrânirea activă și intervențiile actuale pentru încetinirea declinului cognitiv“, organizate în 2022 de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României – FDVDR, și ulterior, în cartea sa intitulată Emerging Anti-Aging Strategies (Strategii emergente anti-îmbătrânire), apărută în 2023, dr. Guillermo Lopez Lluch, profesor de Biologie Celulară la Universitatea Pablo de Olavide, Spania, a explicat importanța Coenzimei Q10, al cărei rol este esențial mai ales pentru funcționalitatea celulelor, cu precădere a mitocondriilor („uzinele energetice ale celulei”) specializate în sintetizarea lipidelor și proteinelor.

„Îmbătrânirea este un proces foarte complex, în care sunt implicați foarte mulți factori. Ca un factor comun, acumularea de structuri celulare și tisulare deteriorate afectează activitatea celulară la diferite niveluri, terminând cu funcționarea defectuoasă a organelor și moartea celulelor. În acest proces, mitocondriile disfuncționale joacă un rol foarte important. Coenzima Q este un factor cheie în activitatea mitocondriilor și în protecția celulelor împotriva peroxidării lipidelor. Nivelurile sale scad în timpul îmbătrânirii și suplimentele îmbunătățesc funcționalitatea celulelor și întârzie progresia bolilor legate de vârstă. Strategiile de restabilire a nivelurilor Coenzimei Q10 în celule și organe pot ajuta la îmbunătățirea sănătății în timpul îmbătrânirii și pot demonstra că menținerea nivelurilor de CoQ poate fi considerată o bună strategie anti-îmbătrânire”, a concluzionat prof. dr. Guillermo Lopez Lluch.

Necesarul de Q10

Coenzima Q10 este un nutrient care se găsește în mod natural în organism, dar care face parte și din numeroase alimente care pot fi incluse cu succes într-o dietă echilibrată. 

Comparativ cu suplimentele alimentare cu coenzima Q10, concentrațiile disponibile în alimente sunt insuficiente, acestea fiind incapabile să sporească semnificativ nivelul coenzimei Q10 din corp. Cea mai mare parte a necesarului este însă asigurat prin cantitățile pe care le produce organismul în mod natural, din alimentație provenind doar o cantitate mică.

În general, organismul persoanelor care urmează o dietă echilibrată și care sunt tinere și sănătoase își produce singur cantitatea necesară de coenzima Q10. Suplimentele alimentare pot fi însă utile celor care se confruntă cu un deficit de coenzima Q10. Deși studiile care au vizat eficacitatea acestei substanțe au ajuns la concluzii diferite, în general, se consideră că suplimentele prezintă beneficii în cazul câtorva situații specifice, cum ar fi: ameliorarea migrenelor, prevenirea afecțiunilor inimii, atenuarea efectelor secundare ale statinelor sau protejarea împotriva bolilor generate de înaintarea în vârstă.

Alimente bogate în coenzima Q10

Medicii ne sfătuiesc că este bine să nu pierdem din vedere faptul că anumite alimente conțin coenzima Q10: pește gras, cum ar fi pastrăv, ton, somon, macrou și sardine; organe, cum ar fi ficatul, rinichii, inima sau creierul; ouă; nuci; carne de pui, vită și porc; spanac; brocoli; soia; cereale integrale.

×
Subiecte în articol: coenzima q10 anti-aging