Potrivit oamenilor de știință, cofeina (cafeaua) consumată înaintea orei de culcare amână momentul în care corpul începe să elibereze melatonină, dând înapoi cu o oră ceasul biologic. Astfel, un espresso dublu afectează corpul la fel ca o schimbare de fus orar în timpul călătoriei cu avionul.
Potrivit www.thetimesgazette.com, cafeaua consumată seara, la ore târzii, poate reseta ceasul biologic care reglează anumite gene și funcții biologice. Cercetările sugerează deci, că schimbările pe care le produce această băutură sunt mai importante decât am fi crezut.
Motivul? Cafeina împiedică secreția melatoninei, hormonul care pregătește corpul pentru somn.
Două echipe de savanți din Marea Britanie și Statele Unite și-au propus să demonstreze modalitatea în care se comportă celulele expuse la cafeină. Dr. John O’Neill de la Universitatea Cambridge a menționat că deși efectele cafeinei în ceea ce privește somnul și starea de veghe sunt cunoscute de mult timp, până acum nu s-a studiat efectul acesteia asupra ceasului biologic.
Reputatul om de știință a adăugat că descoperirile recente ar putea fi de mare ajutor pentru persoanele care se confruntă cu dereglări ale ritmului cicardian. Înțelegând cum funcționează băuturile care conțin cafeină, ciclul de 24 de ore poate fi influențat în mod pozitiv sau în mod negativ.
Programul de muncă în ture sau zborurile lungi care presupun schimbări de fus orar au un efect negativ asupra ceasului biologic. Atunci când acesta nu funcționează în mod corect, riscul de cancer, diabet de tip 2 și boli de inimă crește.