x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Singapore, statul care a crescut speranța de viață sănătoasă cu 15 ani

Singapore, statul care a crescut speranța de viață sănătoasă cu 15 ani

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2024   •   09:00
Singapore, statul care a crescut speranța de viață sănătoasă cu 15 ani
Sursa foto: Hepta

Singapore este considerată a fi a șasea zonă albastră a longevității la nivel mondial datorită creșterii spectaculoase a speranței de viață.  Aceasta a crescut progresiv începând din 1965, de la  64,5 ani la 78 de ani la începutul anilor 2000.  

Creșterea se menține în fiecare an deoarece în 2022, speranța de viață era de 83,93  de ani, iar la începutul acestui an, OMS anunța speranța de viață actuală pentru Singapore la 84,19 ani, printre cele mai ridicate din lume.

Dacă zonele celebre precum Sardinia, Okinawa, Ikaria au o longevitate nativă dobândită și susținută prin cultul străvechi al obiceiurilor sanatoase, Singapore a reusit aceasta performanta de a ajunge in Top 10 tari longevive prin intervenții în sănătatea publică și programe sociale implementate in ultimii 30-40 de ani.

Singaporezii sunt invatati constant sa preia controlul asupra sanatatii lor prin consolidarea asistenței medicale primare, dobandirea comportamentelor preventive și gestionarea bolilor cronice de catre sistemul public de sanatate.

Mai multe programe nationale precum Healthier SG au fost implementate in ultimii ani, programe ce ofera acces rapid la asistenta medicala primara si planuri de sănătate individualizate.

Programul Healthier SG vizeaza screeningul nivelului tensiunii arteriale, colesterolului sau glucozei din sânge si monitorizarea greutatii, somnului, fumatului și activitatii fizice.

Programele de control al sanatatii sunt completate de strategia nationala privind imbatranirea activa.

Inițiativa Age Well SG este o transformare cuprinzătoare la nivel național în ceea ce privește locuințele, transportul, îmbătrânirea  activă și serviciile de îngrijire.

Age well SG sustine o longevitate sănătoasă  prin menținerea oamenilor implicați in actiuni sociale, schimbul de experienta între generații, mersul pe jos și achiziționarea de alimente sănătoase.

Singapore uimeste prin politici de mediu care contribuie eficient la cresterea longevitatii.

Dezvoltarea unei infrastructuri pietonale in orase face ca oamenii să călătorească pe jos în siguranță. Insula are impozite pe mașini și benzină, pentru cei care desi locuiesc  la cel mult 400 de metri de o stație, aleg sa calatoreasca cu masina. Dincolo de beneficiile de mediu ale transportului public, oamenii fac exerciții fizice si includ în rutina lor mersul pe jos.

Mâncarea sănătoasă a fost subvenționată, stimulând oamenii să cumpere alimente integrale cu nutrienți abundenți în detrimentul alimentelor mai procesate.

Singaporezii beneficiază de o reducere fiscală dacă părinții lor în vârstă locuiesc cu ei sau în apropierea lor, incurajand  familiile să rămână aproape de copiii și nepoții lor.

La nivelul cercetarii medicale, statul singaporez investeste enorm in domeniul longevitatii, mediul academic adunand cei mai buni experti in domeniu.

Guvernare stabilă și bună, securitatea economică, îngrijirea medicală accesibilă și politiclei de sănătate publică si investitiile in cercetarea medicala explica cresterea spectaculoasa a sperantei de viata activa a singaporezilor.

De curand, reprezentantii Senatului Stiintific al Fundatiei Dan Voiculescupentru Dezvoltarea Romaniei au participat la o conferinta organizata de Școala de Medicină Yong Loo Lin din cadrul Universitatii Naționale din Singapore, un eveniment de pionierat care s-a  concentrat pe rolul critic al suplimentelor alimentare ca intervenție geroprotectivă. Specialistii au facut o analiza asupra suplimentelor pentru  optimizarea sănătatii.

Studiile prezentate au indicat eficienta unor suplimente precum NAD+, alpha -keto- glutaratul, urolitinul, vitamina D si Omega 3.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×