x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum combatem stările de anxietate și atacurile de panică

Cum combatem stările de anxietate și atacurile de panică

de Maria Coman    |    19 Mar 2020   •   11:18
Cum combatem stările de anxietate și atacurile de panică

În doar câteva zile, lumea cu care suntem obișnuiți s-a schimbat practic cu totul. Planurile de vacanță, de investiții, toate sunt acum depășite și inadecvate. Toată lumea se teme de ce va urma, că e vorba despre infectarea cu coronavirus sau despre efectele economice ale pandemiei. Milioane de oameni lucrează deja de acasă, școlile se închid în toată lumea, rafturile magazinelor sunt goale, părinții sau bunicii noștri nu iau în serios amenințarea virusului, iar toate acestea sunt surse de stres. Așa că un anumit grad de anxietate e absolut normal.

 

Psihologii explică faptul că principalele temeri sunt de fapt cele legate de necunoscut și de moarte. Oamenii nu știu ce urmează, iar în aceste momente siguranța lor și a celor apropiați lor este pusă în pericol.

”Perioada pe care o traversăm este una cel puțin dificilă și de aceea nu trebuie să ne mire că vedem în jurul nostru reacții dintre cele mai diferite, care par a fi variațiuni pe aceeași temă: anxietatea. Nimic nefiresc. Dar ce este nefiresc și total contraproductiv este să lăsăm panica să ne cuprindă, să ne determine acțiunile și felul în care trăim în această perioadă. Adică, să lăsăm toate aceste gânduri legate de ceva ce nu s-a întâmplat să escaladeze și noi să ajungem să le supradimensionăm. Pentru că asta face anxietatea: Din țânțar, armăsar și reiterează povestea drobului de sare căreia se pare că îi suntem tributari. De aceea, o raportare corectă la realitate este singura atitudine care ne poate menține funcționali până când toată urgia asta va trece. Ancorarea la realitate înseamnă să analizez felul în care azi mă simt, trăiesc eu și cei apropiați mie, dar și efortul de a îndepărta fricile care nu au legătură cu realitatea zilei de azi. Azi nu a murit nimeni nici din cauza virusului, nici de foame. Azi am serviciu. Azi am bani să plătesc facturile. Ce va fi luna viitoare? Habar nu avem nici că va fi mai bine, nici că va fi mai rău. Azi trebuie să învățăm să trăim clipa. Ceea ce noi, specialiștii, vă spuneam de mult timp…”, explică Ligia Moise, psiholog clinician.

 

Principalele simptome care pot apărea :

  1. Sentimentul de nesiguranță
  2. Insomnii
  3. Izolare socială

Ce e de făcut:

  1. E o linie foarte fină între a fi informat și a fi copleșit de informații, așa că e bine să vă limitați accesul la social-media și să vă bazați doar pe sursele oficiale și credibile. În ultimele zile au circulat pe WhatsApp și alte medii online o mulțime de informații false, apocaliptice, care au și dus la ceea ce am văzut în magazine și farmacii. Ascultați specialiștii și doar pe ei. Nu căutați niciun fel de simptome pe Google, pe forumuri, pe grupuri. Încercați să vă amintiți că oamenii intră pe aceste pagini doar atunci când sunt îngrijorați.
  2. Stabiliți-vă o rutină a zilei. Dacă lucrați de acasă, organizați-vă potrivit unui program similar cu cel de la serviciu și nu vă lasați distras de treburile casnice. Chiar dacă programul poate fi mai scurt, e important să aveți niște ore clare în care trebuie să lucrați. Evitați cafeaua și alcoolul, ambele pot duce la creșterea anxietății.
  3. Aprovizionați-vă inteligent. Faceți inventarul tuturor alimentelor pe care le aveți în casă, scrieți un plan de mese pentru două săptămâni și cumpărați doar ce vă lipsește. Vă va ajuta și în organizarea zilnică, pentru că veți scăpa de veșnica întrebare „Ce mâncăm azi?”. Puneți le lista de cumpărături și lucruri care vă plac, dar pe care nu le mâncați în mod obișnuit. Micile plăceri pot fi eliberatoare de stres.
  4. Aveți grijă de ceilalți. E momentul să începem din nou să vorbim la telefon, nu doar să comunicăm prin mesaje scrise.
  5. Faceți sport. Găsiți online foarte multe tipuri de antrenamente care pot fi făcute acasă. Și dacă faceți doar câteva sărituri sau dansați, veți elimina din adrenalina acumulată. Găsiți, de asemenea, exerciții pentru meditație, yoga, mindfulness, care sunt extrem de utile în această perioadă, pentru că ne încurajează să ne conștientizăm sentimentele într-un mod eficient.
  6. Stabiliți un timp pentru a vă îngrijora. 10-15 minute pe zi, la o oră fixă, pot fi timpul dumneavoastră pentru griji. Așa nu vă vor mai încărca permanent mintea. Pare dificil și inutil, dar exercițiile de acest gen sunt practicate frecvent în psihoterapie și și-au dovedit eficiența.
  7.  Identificați alte preocupări, care să vă ocupe timpul și care să vă mute gândurile de la situația stresantă. S-a vorbit anii trecuți și probabil se va mai vorbi despre metodele de a curăța casa de obiecte inutile, celebrele teorie ale lui Marie Kondo, acesta poate fi un moment bun să le încercați.
  8. În cazul în care anxietatea vă afectează munca, școala sau relațiile interpersonale, puteți lua în considerare să aveți o discuție cu un psihoterapeut, mulți dintre ei fac consiliere online și există și linii telefonice gratuite, de tip TELVERDE, la care puteți apela.
×
Subiecte în articol: anxietate atacurile de panică