x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum îți ajuți copilul să scape de kilogramele în plus

Cum îți ajuți copilul să scape de kilogramele în plus

31 Aug 2022   •   16:08
Cum îți ajuți copilul să scape de kilogramele în plus

Gradul de obezitate infantilă a atins în țara noastră un nivel alarmant, motiv pentru care părinții împreună cu cadrele medicale de specialitate trebuie să aducă schimbări majore în stilul de viață al copiilor.

Toate tentațiile gastronomice regăsite pe piață sunt greu de evitat, inclusiv de către adulți, ceea ce îi face pe cei mici extrem de vulnerabili. Însă, cu sprijinul celor din jur, copiii își pot modifica obiceiurile alimentare, reducând astfel semnificativ problemele de greutate și cele de sănătate apărute din această cauză.

România ocupă, din păcate, un loc fruntaş între ţările europene din punctul de vedere al obezităţii infantile. La fel ca şi în cazul adulţilor, alimentaţia nepotrivită alcătuită din alimente procesate şi zaharuri, mesele la ore târzii, nerespectarea unui program de masă şi sedentarismul sunt elementele principale ce duc la la creşterea în greutate, iar de aici până la obezitate este doar un pas. Şi mai îngrijorător este faptul că acum, spre deosebire de anii trecuţi, obezitatea se instalează la o vârstă mult mai fragedă decât înainte, mulţi copii diagnosticaţi având abia trei ani.

 

În momentul în care un copil are o greutate semnificativ mai mare decât cea normală pentru vârsta şi înălţimea lui, primul pas este consultul unui medic de specialitate care, în baza analizelor, va decide care este cea mai potrivită dietă pentru cel mic. Cu cât copiii sunt mai mici, cu atât le va fi mai greu să înţeleagă faptul că ceea ce era până acum normal de acum va fi interzis. Pentru ca trecerea de la vechiul stil de viaţă la unul sănătos să nu fie prea dificilă pentru cel mic, părinţii trebuie să găsească cele mai ingenioase soluţii. Iată câteva dintre ele:

 

Prepară-i acasă mâncarea preferată

Pentru că zahărul este inamicul principal pe care îl regăsim în aproape orice aliment ce ne place, dar nu ne face bine, poţi încerca să prepari acasă felurile de mâncare preferată, evitând astfel sosurile din comerţ, prăjelile şi făina albă.

 

La şcoală, pentru a evita mâncărurile nesănătoase pe care şi le cumpărără majoritatea copiilor de la chioşcuri, îi poţi face câte un sendviș sănătos, care să includă chiflă sau lipie din făină integrală, carne albă şi multe legume. Împachetarea sendvișurilor şi a gustărilor în pungi de hartie şi a fructelor feliate în boluri de carton cu imagini pentru copii îi vor face experiența mult mai plăcută celui mic.

Faceţi activităţi împreună în aer liber

Un copil obişnuit să petreacă o mare parte din timp pe scaunul de la birou, în faţa laptopului, va accepta cu greu să se desprindă de acesta și să facă mai multă mișcare. Pentru asta, părinții trebuie să găsească cele mai interesante activități pentru a-l motiva. Deseori, simpla implicare a părinților în activitatea desfășurată în aer liber poate fi un argument suficient de solid. Astfel, plimbările cu bicicleta în familie, fotbalul din spatele blocului cu tata sau chiar plimbările lungi în zonele preferate ale copilului vor fi activități ce îl vor face să își dorească să petreacă un timp cât mai mare în afara casei.

 

Schimbarea stilului de viață este un proces greu, indiferent de vârsta celui care și-o dorește. Însă, atunci când este vorba despre copii, ingeniozitatea părinților poate face diferența atunci când cel mic este gata să renunțe. Efortul de echipă, sentimentul că nu este singur în această etapă și, mai ales, implicarea totală a părinților pot face acest proces mult mai ușor și atractiv.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×