x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum ne afectează lipsa somnului

Cum ne afectează lipsa somnului

27 Iun 2017   •   16:00
Cum ne afectează lipsa somnului

Anul trecut, un raport realizat în Marea Britanie, şi publicat de The Independent, a dezvăluit că 80% dintre britanici suferă de lipsa somnului, iar doctorii şi profesorii sunt cei mai afectaţi. Mai mult, lipsa somnului costă economia Marii Britanii cu 40 de milioane de lire pe an, din cauza productivităţii reduse şi a sănătăţii puse în pericol.

Unii oameni afirmă că pot trăi fericiţi cu mai puţin somn decât alţii, însă, per total, dormim mai puţin decât înainte. Astfel, 74% dintre britanici afirmă că dorm mai puţin de şapte ore pe noapte, iar numărul persoanelor care afirmă că dorm mai puţin de cinci ore pe noapte a crescut de la 7% la 12%.

Cei mai mulţi afirmă că sunt mai puţin productivi când sunt obosiţi, însă cum ne afectează lipsa somnului creierul?

În acest an, un studiu efectuat în Italia a arătat că lipsa somnului poate duce chiar la situaţia în care celulele creierului mănâncă părţi din sinapse. Aceste celule în formă de stele sunt numite astrocite, iar unul din scopurile lor este acela de a curăţa creierul de celulele uzate. Studiul, efectuat pe şoareci,  a descoperit că astrocitele devin suprasolicitate când aceştia sunt privaţi de somn, prin urmare mai multe conexiuni ale creierului sunt distruse.

“Am arătat pentru prima dată că porţiuni din sinapse sunt mâncate de astrocite din cauza lipsei somnului”, a afirmat leaderul studiului, Michele Bellesi.

Într-un alt studiu, participanţii care nu aveau parte de suficient somn deveneau mai nervoşi şi stresaţi când încercau să completeze un test cognitiv simplu, în comparaţie cu cei care dormeau suficient.

Această reacţie vine de la amigdala cerebrală, parte a creierului care controlează emoţiile. Studiul arată că cei care suferă de lipsa somnului au răspunsuri mai emoţionale pentru că amigdala devine cu 60% mai activă decât în mod normal.

Studiile au arătat, de asemenea, că lipsa somnului întrerupe conexiunile dintre amigdală şi cortexul prefrontal, care controlează funcţionalitatea amigdalei.

Hipocampul este o altă zonă a creierului afectată de lipsa somnului. Astfel, o singură noapte lipsită de suficient somn afectează hipocampul, zona principală în care sunt strânse informaţiile noi. Ceea ce înseamnă că cei care nu dorm suficient vor avea dificultăţi în ceea ce priveşte stocarea informaţiile noi.

Oameni de ştiintă din Canada încearcă acum să conducă cel mai mare studiu referitor la efectele cauzate de lipsa somnului. Astfel, oamenii de ştiinţă de la Western University, Ontorio, invită oameni din toate zonele globului să se înscrie la studiu.

×
Subiecte în articol: lipsa somnului efecte lipsa somnului