x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum ne menţinem sănătatea ochilor

Cum ne menţinem sănătatea ochilor

de Diana Scarlat    |    12 Feb 2018   •   20:10
Cum ne menţinem sănătatea ochilor

Longevitatea vederii poate fi asigurată, atunci când se ține cont de pericolele care amenință ochii. Sunt recomandate vizitele periodice la medic, pentru control, și trebuie să se respecte câteva reguli de bază, pentru a avea ochi sănătoși cât mai mult timp. Pentru a preveni afecțiunile oftalmologice, se recomandă pauze la fiecare 30 de minute, pentru orice activitate care solicită vederea, precum și câteva măsuri simple de protecție.

Unul dintre cele mai simple gesturi, frecarea ochilor, este și cea mai nerecomandată soluție. Specialiștii recomandă exerciții, pe cât de simple, pe atât de benefice pentru sănătatea ochilor, precum închiderea și deschiderea repetată a pleoapelor, privirea degetului în mișcare lină de la stânga la dreapta și invers sau concentrarea privirii pe un obiect care se apropie și se îndepărtează ușor. Ochii uscați trebuie să fie în permanență hidratați, dar nu se recomandă folosirea lacrimilor artificiale sau a altor substanțe fără a se cere mai întâi sfatul medicului, în urma unui control la cabinet. „Sunt recomandate produsele fără conservanți, pentru că și picăturile pentru ochi pot avea E-uri. La fel ca în cazul produselor alimentare sau a cremelor pentru îngrijirea tenului, cele mai recomandate produse sunt cele cât mai naturale. Cei care vor să înceapă un astfel de tratament ar trebui să ceară părerea unui medic, nu să cumpere orice produs care îi este recomandat de prieteni sau despre care citește pe internet”, explică Elena Neacșu, oftalmolog.

Remediile naturiste sunt binevenite pentru relaxarea ochilor, mai ales după vârsta de 30 de ani, nu doar pentru femei, ci și pentru bărbați. Feliile de castravete, aplicate deasupra ochilor, reprezintă cea mai eficientă soluție pentru relaxarea ochilor, foarte importantă pentru menținerea sănătății vederii, pe termen lung. În special, seara, după o zi obositoare și după expunerea ochilor la toate provocările, de la cititul în monitor, până la praf și noxe, o bună igienă, masajul pentru stimularea microcirculației din zona ochilor și o simplă aplicare a feliilor de castravete pe pleoape au efect miraculos.

Nu doar aspectul fizic – cearcănele sau roșeața – se evită prin îngrijirea atentă a ochilor, ci mai ales afecțiunile ulterioare care sunt anunțate prin aceste semne.   

Riscuri și remedii

Televizorul, calculatorul și gadgeturile sunt tot atâtea pericole pentru sănătatea ochilor, mai ales dacă sunt folosite timp îndelungat. La fel și expunerea excesivă a ochilor la soare. Purtați ochelari de soare cu protecție împotriva razelor UVA și UVB. Expunerea îndelungată la raze UV poate avea efecte dezastruase pentru ochi și reprezintă un factor de risc în apariția cataractei.

Alimentația sănătoasă este foarte importantă pentru longevitatea vederii. Spanacul, varza, prazul, avocado, piersicile, morcovii și afinele sunt recomandate. De asemenea, peștele, mai ales tonul, macroul și sardinele, surse excelente de grăsimi Omega-3.

Somnul sănătos asigură o viață mai lungă a vederii. Lipsa de somn și oboseala pot duce la sensibilități ale ochilor, care ulterior se pot transforma în afecțiuni.

Fumatul și alcoolul afectează vederea. Riscul apariției afecțiunilor oculare este mai ridicat la fumători. Consumul de alcool afectează funcționarea ficatului, reducând nivelul antioxidanților care ajută la protejarea ochilor de diferite afecțiuni.

Ochii sănătoși au nevoie în permanență de hidratare. Cearcănele, iritațiile sau roșeața pe pleoape și sub ochi sunt semne ale deshidratării.

Ochelarii și lentilele de contact reprezintă un factor de risc pentru îmbolnăvirea ochilor, dacă nu se ține cont de sfatul medicului. Produsele vândute fără garanție, prin diverse promoții, care nu sunt recomandate de un medic autorizat, pot distruge vederea în timp record și în mod iremediabil. Pentru ochelari este foarte important controlul la un cabinet de oftalmologie, calitatea lentilelor, dar și distanța dintre acestea, pentru a nu face mai mult rău decât bine. „Sunt foarte multe firme-fantomă, mobile, care merg din primărie-n primărie și fac mai mult rău, pentru că fac ochelari foarte greșiți. Aparatul dioptron nu trebuie să fie mutat dintr-un loc în altul, pentru că de fiecare dată trebuie recalibrat. În cabinet se ia tensiunea oculară, se face un control riguros, astfel încât soluția este dată corect pentru fiecare pacient”, explică oftalmologul Emanuel Negreanu (Optica Negreanu).

×
Subiecte în articol: sanatatea ochilor