x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum ne pregătim organismul pentru frig

0
Autor: Oana Portase 15 Sep 2018 - 21:47
Cum ne pregătim organismul pentru frig

Vremea s-a răcorit semnificativ în toată țara și ne pregătim ca temperaturile să scadă tot mai mult. După o vară destul de călduroasă, schimbarea temperaturii reprezintă un șoc pentru organismul nostru iar medicii spun că deja a început și sezonul virozelor. Legumele de toamnă sunt aliații noștri cei mai buni în pregătirea organismului pentru sezonul rece.

Vitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți care face minuni pentru organism. Vitamina C stimulează producția și eficiența leucocitelor. Acestea au un rol esențial în apărarea corpului împotriva infecțiilor cu bacterii și virusuri. De asemenea, vitamina C prelungește funcționalitatea leucocitelor, dezvoltând astfel un sistem imunitar puternic. Vitamina C mai reglează nivelul colesterolului din sânge.

Înainte să dați buzna în farmacii ca să cumpărați suplimente pentru întărirea sistemului imunitar, ar trebui să apelați la cea mai ușoară metodă posibilă pentru întărirea organismului: legumele și fructele de toamnă. Le găsim din belșug prin piețe și sunt foarte bogate în vitamine care ne cresc imunitatea. “Ținând seama că se apropie sezonul rece și că trebuie să ne întărim imunitatea, pentru că deja au și început niște epidemii de viroze și urmează gripa în iarna asta, cred că e bine să începem încă de pe acum să mâncăm legume și fructe de sezon în cantitate mare. Mai ales că multe dintre ele sunt foarte bogate în vitamina C care ne apără de astfel de probleme. Un exemplu foarte simplu este gogoșarul sau ardeiul capia, legume foarte populare în sezon. Este o idee foarte bună să facem acasă și niște murături, varza este foarte bogată în vitamina C, iar murăturile în general își păstrează conținutul de vitamine a legumelor din care sunt făcute”, explică dr. Corina Zugravu, medic nutriționist, pentru Jurnalul.

Printre legumele și fructele de sezon bogate în vitamine și minerale care ajută la întărirea sistemului imunitar și combaterea bolilor se numără ardeii, dovleacul, strugurii, prunele și perele. Acestea pot fi consumate în cantități mai mari pentru a-i oferi organismului doza necesară de vitamine.

10 ALIMENTE CARE ÎNTĂRESC IMUNITATEA

Strugurii – antioxidanți eficienți, valoare energetică importantă

Gutuile – conținut ridicat de vitamine și minerale

Prunele – bogate în antioxidanți

Perele – bogate în vitamine și săruri minerale

Merele – bogate în vitamine

Ardeii – conținut ridicat de vitamina C

Dovleacul – bogat în vitaminele A, B1, B3, B6, C, E și acid folic

Ciupercile – conțin minerale esențiale

Morcovii – bogați în betacaroten

Nucile – aport de grăsimi nesaturate, minerale, vitamina E

Nu ar trebui să evitați nici usturoiul, cunoscut drept un antibiotic natural. Usturoiul este leguma cu cel mai puternic efect antiviral, spun specialiștii. Acesta este bogat în vitamina C, seleniu, zinc, calciu, B1, B2 şi alți nutrienți esențiali.

Evitați prepararea termică a alimentelor

Pe cât posibil, ar trebui să consumați aceste legume și fructe în starea lor naturală, fără să le gătiți prea tare. Prepararea termică îndelungată afectează nivelul de vitamine și minerale din legume, spun specialiștii. “În general preparatul termic mai distruge din vitamine dar nu într-o cantitate foarte mare dacă nu este exagerat. Dacă nu fierbem ore în șir, atunci avem un tratament termic scurt iar vitamina C rămâne prea puțin influențată. Nu trebuie să lungim aceste tratamente termice, dar sigur că întotdeauna salatele sunt mai bune decât ce avem gătit”, mai spune dr. Corina Zugravu.

Cu toate acestea, anumite alimente sunt mai sănătoase după ce sunt gătite. Dacă legume precum ardeiul, usturoiul, broccoli sau sparanghel sunt mai sănătoase proaspete, ceapa, morcovii și spanacul ar trebui consumate gătite. Ceapa sotată sau fiartă este mai sănătoasă deoarece flavonoidele din ea cresc odată cu temperatura la care este gătită. Și morcovii, atunci când sunt gătiți, eliberează și mai multă cantitate de betacaroten care are rol de menţinere a integrităţii celulelor şi ţesuturilor şi de blocare a proceselor oxidative dăunătoare din organism.

 

Citeşte mai multe despre:   anotimp rece,   iminitate,   remedii

 



Mai multe titluri din categorie

5 metode de a ne accelera metabolismul

5 metode de a ne accelera metabolismul
Galerie Foto Cel mai adesea dăm vina pe un metabolism leneș atunci când nu reușim să slăbim. Puțini știu însă că nu e chiar așa și că sunt cazuri în care dietele nu fac altceva decât să încetinească metabolismul,...

România, printre statele UE cu cei mai mulți farmaciști și stomatologi

România, printre statele UE cu cei mai mulți farmaciști și stomatologi
România are 90 de farmaciști la 100.000 de locuitori, în anul 2018. Cifra este apropiată de Marea Britanie, și depășește Polonia - 77, Austria - 72 și Germania - 66, potrivit Eurostat. Cel mai mare număr de...

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare
Compania de farmaceutice Janssen, parte a grupului Johnson&Johnson, a început testarea vaccinului împotriva COVID-19 în SUA, pe aproximativ 60.000 de voluntari, anunță Institutul Național pentru Alergii și...

Gripa sezonieră vine ceva mai târziu

Gripa sezonieră vine ceva mai târziu
Specialiştii au declarat că vaccinul împotriva gripei sezoniere, cea de toamnă, nu te fereşte de coronavirus. Dar e bine să te vaccinezi împotriva gripei, aşa-zis banale, ca să nu o contractezi şi să ieşi cu...

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...
Serviciul de email marketing furnizat de