x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum scapi de congestia pectorală

Cum scapi de congestia pectorală

de Magda Bucur    |    11 Apr 2018   •   21:10
Cum scapi de congestia pectorală
Sursa foto: Oktay Ortakcioglu

În perioada de trecere de la temperaturi foarte scăzute la cele de primăvară, virozele și gripa îți pot da bătăi de cap. Printre simptomele cele mai neplăcute se numără congestia pectorală, care se manifestă printr-o cantitate mare de mucus blocată la nivelul pieptului și pe care nu reușești să o elimini oricât ai tuși. Din fericire, există câteva metode prin care poți ajuta corpul să lupte cu aceatsă afecțiune. Iată câteva dintre ele.

Folosește un umidificator. Principiul este simplu. Aerul umezit cu ajutorul umidificatorului ajută la eliberarea mucusului din gât pentru ca mai apoi să îl expectorezi atunci când tușești. Atenție totuși atunci când folosești umidificatorul, spun medicii, pentru că dacă nu îl cureți corect el poate răspândi în aer mucegai și diverse ciuperci.

Fă inhlații. Fie că preferi să faci un duș fierbinte și să infahelzi aburul, fie că îți pregătești un vas cu apă fiartă în care poți să picuri uleiuri esențiale, aburii vor ajuta la eliberarea mucusului. Acoperă-ți capul cu un prosob și inspiră adânc timp de 5-7 minute. Atenție însă dacă suferi de astm bronșic. Inhalarea aburului poate să strângă căile aeriene și să îți îngreuneze respirația.

Bea lichide. Mucusul în exces poate fi eliberat mai ușor dacă ești hidratat. Cel mai recomandat este un ceai cald fără cafeină (deci nu verde sau negru). Poți încerca ceaiul de mușețel sau o supă caldă de pasăre. Acestea reduc inflamația și ajută la eliminarea secrețiilor blocate în gât. Totuși, când vorbim d elichide nu ne referim la alcool, cafea, sucuri sau alte băuturi dulci care ar putea avea exact efectul invers, de a te dezhidrata.

Consumă mai multă miere. Un remediu natural pentru congestie este mierea, adăugată la un pahar cu apă caldă cu lămâie. Efectul ei este asemănător cu cel al medicamentelor pentru tuse și al celor care tratează infecțiile acute ale tractului respirator superior.

Folosește un unguent cu camfor. Potrivit studiilor, unguentele pe bază de camfor, mentol și ulei de eucalipt ameliorează cazurile de congestie pectorală și îmbunătățesc somnul persoanelor care suferă de viroze. Aceste remedii au efect mai ales în cazul copiilor.

Când e cazul să mergi la medic

Dacă congestia și tusea durează mai mult de câteva zile sau dacă mucusul expectorat este gălbui sau verzui, este bine să mergi la medic. Este posibil să fie vorba de o infecție bacteriană și să ai nevoie de un tratament mai serios.

×
Subiecte în articol: congestia pectorală