x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă De ce ai cârcei, ţi se bate ochiul sau tresări în somn. Ce spun medicii şi ce trebuie să faci

De ce ai cârcei, ţi se bate ochiul sau tresări în somn. Ce spun medicii şi ce trebuie să faci

15 Feb 2013   •   11:38
De ce ai cârcei, ţi se bate ochiul sau tresări în somn. Ce spun medicii şi ce trebuie să faci

Tresăritul în somn, cârceii, sughiţul, spasmele ochilor şi senzaţia de urechi înfundate afectează atât copiii, cât şi adulţii. Doctorul Sorina Chitic a prezentat, pentru RTV.NET, care sunt explicaţiile medicale ale acestor afecţiuni şi cum pot fi ele tratate.

1. Spasmul pleoapelor


Din cauza stresului, oboselii, a consumului excesiv de tutun şi cofeină sau din cauza lipsei de calciu, se pot produce spasme ale muşchilor pleoapelor. Dacă aceste spasme nu încetează şi sunt tot mai puternice, poate fi vorba despre blefarospasm, o afecţiune neurologică care include mişcări involuntare ale muşchilor din jurul ochilor. În acest caz este recomandat să faceţi un consult la medic.

2. Tresăritul în somn


Tresăritul în somn se produce din cauza nervilor şi a creierului, care încearcă să se relaxeze. O întrerupere a mesajului de relaxare, transmis de creier organismului poate provoca tresărirea membrelor sau a capului. Nu puteţi face nimic pentru prevenirea acestor spasme. Devin motiv de îngrijorare atunci când se întâmplă des.

"La bebeluşi, reflexul acesta de tresărire este oarecum fiziologic până în şase luni şi se numeşte reflexul moro. Este foarte des întâlnit. După şase luni dacă tresăririle acestea sunt destul de dese şi puternice în somn, poate să fie totuşi manifestarea unei afecţiuni, cum ar fi afecţiunea sistemului nervos central sau chiar epilepsie. În această situaţie, noi dirijăm către neurolog. Mai pot apărea nişte spasme mioclonice în timpul somnului la bebeluş care se manifestă printr-un tremur brusc al corpului. Şi acestea dacă sunt foarte puternice, pacientul este dirijat către neurolog.


Citeste mai mult pe RTV.NET

×
Subiecte în articol: carcei ochi somn medici