De cele mai multe ori, înroșirea involuntară a feței -precum şi a altor zone ale corpului, ca: gâtul, urechile și partea superioară a pieptului - este declanșată de emoții puternice. Rușinea sau stresul, spre exemplu, stimulează sistemul nervos, iar vasele de sânge de pe față se lărgesc, fluxul de sânge din aceste vase aflate sub piele crește, făcând fața să devină roșie. În aceste cazuri, ca şi într-o situaţie periculoasă, sistemul nervos simpatic este responsabil de schimbările fizice involuntare din corpul nostru.
Îmbujorarea obrajilor şi înroşirea gâtului sau a pieptului pot fi produse, însă, şi alţi factori declanşatori (atât psihologici, cât și fizici), pe care, de multe ori, nici nu îi conştientizăm.
Printre factorii psihologici, se numără:
- Fobia socială (o teamă excesivă și persistentă de situații sociale care generează anxietate);
- Tulburare de anxietate generalizată (afecțiune care provoacă anxietate pe termen lung);
- Eritrofobia (sau fobia de înroșire, o afecțiune care funcționează ca un cerc vicios şi care apare atunci când oamenii își fac griji că vor roși când vor interacționa cu alții).
Printre factorii fizici mai puţin cunoscuţi se regăsesc unele afecţiuni: cuperoza (sau rozaceea - o afecțiune comună, care afectează în mod special fața), mastocitoza (o boală rară cauzată de cantități excesive de histamină eliberate în sânge) şi tumorile carcinoide (un tip rar de cancer care afectează capacitatea organismului de a produce anumiți hormoni).
Există și anumite tipuri de medicamente care pot provoca înroșirea, printre care: Tamoxifen (tratament pentru cancerul la sân), blocante ale canalelor de calciu (folosite în hipertensiune) şi calcitonină (pentru osteoporoză).