x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Care sunt deosebirile dintre emoție și sentiment?

Care sunt deosebirile dintre emoție și sentiment?

de Florian Saiu     |    29 Mar 2023   •   07:20
Care sunt deosebirile dintre emoție și sentiment?

Emoțiile transpuse în sentimente reprezintă cea mai importantă constantă din viața noastră. Este vital însă să nu ne lăsăm subjugați de ele, controlați, manipulați. Pentru a fi fericit - opinează psihologa britanică Tara Porter - e musai să deprindem tehnica de a ne controla sentimentele. Dar știm oare cu adevărat ce sunt aceste senzații indispensabile existenței?

„Privește/ascultă/citește orice formă de comunicare actuală și o să vezi cum refrenul constant este «Cum te simți?» - de la «Dansez pentru tine» sau «X-Factor» la telenovele și rețele sociale. Sentimentele sunt în centrul atenției. Nevoia de a spune ceva nou sau diferit și de a obține ratinguri bune duce la o exagerare a conținutului emoțional”, apreciază Tara Porter, profesoară la University College London. Și-atunci, cum ne apărăm de acest tsunami emoțional? Cum ne protejăm copiii, adolescenții, tinerii? „Învățându-i să devină competenți emoțional!”, ne transmit specialiștii. Ce înseamnă însă „competență emoțională”? Ne lămurește psihologa Tara Porter: „Înseamnă să fii conștient/ă de sentimentele tale, să le poți identifica și numi, apoi să le gestionezi cât mai bine pentru a avea o viață fericită și împlinită, în același timp fiind atent/ă la sentimentele altora, dar fără să te lași copleșit/ă de ele”. 

 

Marea dilemă: există 4 sau 6 sentimente de bază?

 

Și-aici apare o nouă nedumerire, una complexă: știm oare ce sunt sentimentele? Dar emoțiile? Cunoaștem diferența dintre acești doi termeni, aparent cu același sens? „O definiție științifică a emoției - consideră psihologa Tara Porter în studiul „Ghid psihologic pentru adolescente și tinere (Editura Trei, 2023) - implică atât o componentă fizică - adică o reacție neurologică, hormonală și biologică la nivelul corpului, reflectată în expresiile faciale -, cât și o componentă mentală; apoi trebuie precizat că emoțiile sunt universale, căci se extind și la animale. Totuși, există dezbateri în rândul psihologilor despre care sunt emoțiile de bază, universale”. Și, care sunt? „În mod tradițional, cele șase emoții de bază au fost considerate furia, fericirea, tristețea, teama, șocul și dezgustul, deși unii psihologi ar adăuga și rușinea. Cu toate acestea, cercetările mai recente asupra expresiilor faciale sugerează patru: furia, fericirea, tristețea și teama”.

 

O analogie: roșu, galben și albastru

 

În completare: „Cea mai bună analogie - relevă psihologa Tara Porter - este reprezentată de culori: învățăm devreme în viață că sunt trei culori de bază - roșu, albastru și galben, plus negru și alb pentru profunzime și ton - și dincolo de acestea orice altă nuanță (perceptibilă pentru oameni) constituie doar un amestec al culorilor-mamă. Deci, dacă sunt patru emoții de bază, putem spune că multe alte emoții sunt un amestec din acestea patru: surprinderea este o urmă de teamă cu un strop de fericire. Șocul ar fi mai ales teamă, cu un pic de tristețe. Dacă vreți, acestea sunt verdele, movul și portocaliul din lumea emoțiilor. Simple amestecuri din două culori de bază”. Bun, dar care este diferența dintre emoție și sentiment, pentru că, dacă ne referim la uzajul cotidian al celor două cuvinte, nu pare a fi vreo deosebire semantică majoră.

 

Gândirea și contextul

 

„Merită să știi că există o diferență, una vitală”, ne asigură profesoara Tara Porter. Mai precis? „Un sentiment este trăirea globală a emoției, încorporând gândirea, contextul și reacția fizică, în timp ce emoția este mai degrabă reacția primară, animalică, fizică. Multe sentimente pot fi înțelese cu adevărat doar dacă adaugi alte două componente: gândirea și contextul. De exemplu, te simți abandonată” doar în contextul în care ești lăsată singură și te deranjează acest lucru. Dar nu «te simți abandonat/ă» în contextul în care ești lăsat/ă singur/ă, pentru că, de pildă, te-ai săturat de părinți, iar frații te-au înnebunit cu zgomotul și cicăleala lor”. 

 

Știai că „dragostea” nu este considerată sentiment?

 

Pare uluitor, dar psihologii din zona cercetării științifice (spre deosebire de psihologii clinicieni) nu recunosc „dragostea”/„iubirea” ca emoție! De ce? „Fiindcă dragostea nu are propriul tipar de expresii faciale. Ei o văd ca pe o pulsiune (precum setea sau foamea), dar eu, una, nu sunt sigură că sunt de acord cu ei în această privință”, mai remarca psihologa cliniciană Tara Porter în studiul „Ghid psihologic pentru adolescente și tinere (Editura Trei, 2023).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: emotie sentiment dragoste