x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Dezordinea din casă vorbește despre tine

Dezordinea din casă vorbește despre tine

de Paul Bardasu    |    27 Sep 2023   •   06:15
Dezordinea din casă vorbește despre tine

În multe cazuri, când suntem prea ocupați, obosiți, dărâmați de problemele de la serviciu sau din viața personală, lăsăm casa în dezordine. Dar să stai într-o cameră vraiște poate fi și un semn al unei tulburări psihice, atrag atenția specialiștii.

Oamenii funcționează diferit, după reguli diferite. Pentru unii, o cameră organizată poate fi o oază de liniște, un loc unde se retrag din nebunia lumii înconjurătoare. Pentru alții, dezordinea este o obișnuință. Unii se simt frustrați într-o cameră aglomerată, în timp ce alții se simt cei mai creativi dacă sunt înconjurați de multe obiecte îngrămădite laolaltă. Totul ține de firea oamenilor, dar lucrurile în exces, duse și într-o extremă, și în alta, sunt semne de tulburări mintale.

Persoanele cu tulburări obsesiv-compulsive pot deveni atât de preocupate să mențină lucrurile în ordine, încât orice tulburare cât de mică a acestei ordini poate deveni o sursă de anxietate. De partea cealaltă, alte persoane tind să adune în casă foarte multe obiecte și au dificultăți în a se despărți de ele, chiar dacă nu le mai trebuie. Astfel, locuința se umple în timp cu tot felul de lucruri inutile, căpătând un aspect de depozit.

Sindromul Diogene 

Pentru cei care își țin casa vraiște, specialiștii au și un nume al „bolii”: „sindromul Diogene”. Aceștia nu își pot curăța sau aranja spațiul personal din cauza problemelor de sănătate fizice sau mintale subiacente. Adulții în vârstă, în medie, se confruntă cu sindromul casei dezordonate mai mult decât adulții tineri, susțin specialiștii, conform doc.ro. Persoanele cu sindromul casei dezordonate adună foarte multe lucruri inutile, astfel încât spațiul lor de locuit este atât de aglomerat, încât devine de nelocuit și periculos pentru sănătate.

Printre problemele de sănătate mintală asociate cu acest sindrom se numără: tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburări de anxietate, depresie, schizofrenie, abuzul de substanțe pshihoactive sau dependența de droguri.

Cutumele actuale ne spun că un om „normal” are o casă ordonată, dar totuși nu ca la „muzeu”. Dezordinea e percepută ca fiind un semn de lene sau ca un semn al viciilor unei persoane. Curățenia și organizarea sunt prezentate de obicei ca fiind un ideal spre care să tindem și o cheie a succesului în viață. 

De ce ar trebui să locuim într-un spațiu curat

Un spațiu aglomerat și dezordonat te poate face să te simți copleșit și este adesea legat de niveluri ridicate de cortizol, hormonul stresului. Dezordinea afectează mintea, iar aranjarea lucrurilor, atât acasă, cât și la birou, poate reduce foarte mult nivelul de stres, susțin specialiștii. Pe lângă asta, atunci când locuiești sau lucrezi într-un mediu curat și ordonat, deții controlul asupra vieții tale. Iar asta îți poate îmbunătăți starea de spirit și starea generală de bine. O casă curată poate fi, de asemenea, un semn că te îngrijești pe tine, iar asta are beneficii asupra stării de spirit, cât și a încrederii în sine. 

Cum acționează cei care stau în dezordine

Dacă privim din afară, ne gândim că o casă dezordonată ne poate împiedica, de exemplu, să ne găsim lucrurile de care avem nevoie. La fel la birou, unde există riscul să nu ne putem respecta termenele limită sau chiar să pierdem documente necesare. Însă o persoană pe care nu o deranjează să locuiască într-un spațiu nearanjat poate vedea firesc acest lucru: oamenii care se simt bine într-un astfel de spațiu știu exact unde este fiecare lucru și, dacă cineva le face ordine în cameră, au dificultăți în a-și mai găsi obiectele. Totuși, spun specialiștii, măcar din când în când este nevoie să cureți temeinic și să reîmprospătezi camera, pentru a nu dezvolta probleme de sănătate precum alergiile sau cele generate de mucegai.

Copleșit sau depresiv

Dacă dezordinea din cameră sau din casă te deranjează înseamnă că ești copleșit de situație și nu știi cum să o rezolvi. În acest caz, e bine să-ți stabilești o nouă rutină. Stabilește o zi pe săptămână în care să-ți aranjezi lucrurile, timp de o oră-două. Dacă starea de dezordine este cauzată de faptul că locuiești cu mai multe persoane, stabilește cu ele ca spațiile comune să fie curățate și ordonate pe rând de fiecare dintre voi sau împreună. Dacă ești în general ordonat, dar de la o vreme nu te mai organizezi și nu-ți mai pasă de ce se întâmplă în camera ta sau în casă, în general, poate fi un semn de depresie. Persoanele cu această problemă se simt adesea prea obosite și deznădăjduite ca să își curețe casa sau să își organizeze lucrurile, deoarece li se pare că totul pare să meargă prost oricum. În această situație, e indicat să discuți despre problemele care te frământă cu persoane apropiate în care ai încredere sau, dacă simți că acestea nu îți pot fi de folos, să iei în calcul un ajutor specializat, cum ar fi un psihoterapeut.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dezordine tulburari psihice