x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Dieta MIND, beneficii pentru creier 

Dieta MIND, beneficii pentru creier 

de Maria Coman     |    25 Iul 2023   •   06:45
Dieta MIND, beneficii pentru creier 

De fapt, dieta MIND a îmbunătățit creierul celor care au urmat-o timp de trei ani.

 

La finalul studiului, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a arătat mai puține hiperintensități ale materiei albe (leziuni minuscule) și un volum mai mare atât de materie cenușie (centrul cognitiv al creierului), cât și de materie albă. Studiile anterioare au arătat că atât dieta MIND, cât și dieta mediteraneană au redus semnificativ riscul de declin cognitiv și de boală Alzheimer. Dar ce e important e că ea trebuie ținută pe termen lung, pentru ca beneficiile să fie reale. 

Ce este dieta MIND?

Dezvoltată în 2015 de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, dieta MIND încorporează o mare parte din dieta mediteraneană bazată pe plante, care se concentrează pe fructe, legume, cereale integrale, fasole, semințe, nuci și mult ulei de măsline extravirgin. Carnea roșie și dulciurile sunt consumate rar, dar peștele, care este plin de acizi grași omega-3, foarte buni pentru sănătate, este un aliment de bază.

 

Dieta MIND asimilează, de asemenea, elemente din dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension (sau DASH). Dieta DASH se concentrează pe scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, care pot duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și la constricția vaselor mici de sânge care pot duce la demență. Dieta DASH standard limitează sarea la 2.300 de miligrame pe zi, mai puțin de o linguriță de sare de masă.

Numeroase studii au constatat că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderi de memorie, depresie și cancer de sân. Dieta, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociată cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă. S-a demonstrat că dieta DASH reduce tensiunea arterială și este dieta de top a Asociației Americane a Inimii.

 

Dieta MIND duce dietele mediteraneană și DASH la următorul nivel, concentrându-se pe alimentele cunoscute pentru a stimula sănătatea creierului. Plantele cu frunze închise la culoare ar trebui să fie consumate în fiecare zi a săptămânii în cadrul dietei MIND. Printre acestea se numără rucola, varza, frunzele de păpădie, andive, frunzele de struguri, varza kale, frunzele de muștar, salata verde, spanacul, sfecla elvețiană și frunzele de napi.

 

Fructele de pădure sunt, de asemenea, accentuate față de alte fructe în dieta MIND. Murele, afinele, zmeura sau căpșunile trebuie consumate cel puțin cinci zile pe săptămână.

 

În plus, ar trebui consumate zilnic trei porții de cereale integrale. Fasolea ar trebui consumată în patru mese pe săptămână, carnea de pasăre - în două și peștele - cel puțin o dată pe săptămână. Mâncați nuci de cinci ori pe săptămână și evitați untul, brânza, carnea roșie, alimentele prăjite și produsele de patiserie și dulciuri.

 

Conform unui studiu realizat în 2017 pe aproape 6.000 de americani sănătoși în vârstă de 68 de ani, cei care au urmat dieta mediteraneană sau MIND și-au redus riscul de demență cu o treime.

Atunci când urmezi dieta, poți mânca mai mult decât  alimentele recomandate, dar cu cât respectăm mai mult regimul, cu atât rezultatele pot fi mai bune. Conform cercetărilor, consumul mai multor alimente din cele 10 recomandate și mai puțin din cele pe care dieta recomandă să le evităm a fost asociat cu un risc mai mic de apariție a bolii Alzheimer și cu o mai bună funcționare a creierului în timp.

Există, de altfel, și o listă a alimentelor de evitat, atunci când ținem dieta MIND. 

Unt și margarină: Încercați să consumați mai puțin de o lingură (aproximativ 14 grame) pe zi. În schimb, încercați să folosiți uleiul de măsline ca principală grăsime de gătit și să vă înmuiați pâinea în ulei de măsline cu ierburi.

Brânză: Dieta MIND recomandă să mâncați brânză mai puțin de o dată pe săptămână.

Carne roșie: Încercați să nu consumați mai mult de trei porții pe săptămână. Această categorie include toate tipurile de carne de vită, porc, miel și produsele obținute din aceste tipuri de carne.

Alimente prăjite: Dieta MIND descurajează foarte mult mâncarea prăjită, în special cea de la restaurantele fast-food. Limitați consumul la mai puțin de o dată pe săptămână.

Produse de patiserie și dulciuri: Aici sunt incluse majoritatea gustărilor și deserturilor procesate la care vă puteți gândi - înghețată, prăjituri, fursecuri, negrese, prăjituri cu gustări, gogoși, bomboane și multe altele. Încercați să le limitați la nu mai mult de patru ori pe săptămână.

Cercetătorii încurajează limitarea consumului acestor alimente, deoarece conțin grăsimi saturate. Deși scopul dietei MIND a fost sănătatea creierului, aceasta poate fi benefică și pentru sănătatea inimii, diabet și anumite tipuri de cancer, deoarece include componente ale dietelor mediteraneene și DASH, care s-au dovedit a reduce riscul acestor boli.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dieta mind beneficii creier