Schimbările climatice produc efecte asupra animalelor de companie. Deoarece temperatura globală este în creștere, puricii, căpușele, musculițele și țânțarii nu mai dispar pe parcursul iernii și au devenit o problemă permanentă, atrag atenția specialiștii.
Schimbările climatice au un impact asupra vieții de zi cu zi, în cazul oamenilor, dar și al animalelor. Gianluca D’Amico, doctor în medicină veterinară în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă animalele de casă.
În cadrul inițiativei Protect Our Future Too, cercetările au analizat modul în care amenințarea reprezentată de prezența paraziților este tot mai mare în toată Europa și au demonstrat că puricii, căpușele, musculițele de nisip și țânțarii au devenit o problemă pe tot parcursul anului.
„Prezența extinsă a căpușelor, favorizată de schimbările climatice, reprezintă un risc crescut pentru animalele noastre de companie pe tot parcursul anului. Mai mult, anumite specii de căpușe își răspândesc arealul de distribuție în Europa și cresc riscul de apariție a unor boli periculoase, cum ar fi ehrlichioza", a explicat Gianluca D’Amico.
Ca să-și protejeze animalele de companie, oamenii trebuie să respecte tratamentele regulate împotriva puricilor și căpușelor chiar și pe parcursul iernii, recomandă specialiștii.