An de an apar tot mai multe diete care ne promit rezultate miraculoase. Unele ne slăbesc, altele ne fac mai sănătoși iar altele ne întineresc. Important este să nu testăm dietă după dietă - pentru că putem să facem mai rău decât bine - ci să apelăm la un specialist care ne poate spune exact de ce avem nevoie. Unele diete sunt dedicate special anumitor afecțiuni. Așa este și FODMAP, dieta recomandată pentru cei care suferă de colon iritabil sau se balonează des.
Scapă de balonare
FODMAP este prescurtarea în engleză de la Fermentable Oligossaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols. Mai exact, este vorba de anumite zaharuri denumite glucide fermentabile cu lanț scurt. Acest tip de zaharuri este prezent în foarte multe alimente, procesate sau neprocesate, pe care le consumăm zi de zi. Pentru a ține o dietă ca FODMAP este nevoie de o documentare riguroasă și de o voință de fier.
CE NU AI VOIE ÎN FODMAP
LACTOZĂ – lactate
FRUCTOZĂ – fructe, sucuri
FRUCTANI – usturoi, varză, ceapă
GALACTANI – fasole, soia, linte
POLIOLI – sorbitol, manitol, xilitol
Consumarea alimentelor care conțin aceste zaharuri poate provoca, pentru anumite persoane, probleme legate de digestie pentru că acestea fermentează. Colonul iritabil, balonare, flatulența sau greața sunt doar câteva probleme ce pot fi întâmpinate.
Lista alimentelor interzise este destul de consistentă și va trebui să renunți în primul rând la fructoză (fructe, sucuri) și lactoză (lactate). Usturoiul, varza și ceapa intră la categoria interzisă denumită fructani, pe listă aflându-se și galactanii (fasole, soia, linte) și poliolii (anumite fructe și sorbitolul, manitolul, xilitolul). Nu ai voie să te atingi nici de sparanghel, ciuperci, băuturi acidulate (conțin îndulcitori), conopidă și alte alimente pe bază de grâu.
Dietă temporară, nu un stil de viață
Pentru că FODMAP este o dietă destul de restrictivă nu este indicat să o transformi într-un stil de viață. Ea a fost concepută pentru a fi temporară și pentru a descoperi alimentele care te afectează cel mai tare. Este posibil ca unele zaharuri interzise în FODMAP să nu-ți facă atât de mult rău.
O astfel de dietă ar trebui începută numai sub supravegherea unui nutriționist și poate fi urmată în mai multe etape. În primă fază, nutriționistul îți va recomanda varianta strictă în care toate alimentele interzise vor fi scoase din meniu. Această fază durează cam 2-6 săptămâni fiind o perioadă în care se va monitoriza atent orice schimbare a organismului. Mai multe studii arată că în aceste săptămâni, trei din patru persoane spun că se simt mai bine. A doua etapă durează între 6 și 8 săptămâni și presupune reintroducerea treptată a alimentelor interzise. Împreună cu nutriționistul vei monitoriza orice schimbare în simptome și vei observa ce alimente îți fac mai mult rău.
În ultima fază, a treia, nutriționistul îți va creiona o dietă personalizată în funcție de rezultatele obținute în a doua etapă a dietei. Unele alimente vor fi interzise total, pe când altele vor putea fi consumate doar în anumite cantități.
O dietă FODMAP total restrictivă e greu de urmat pe termen lung și nici nu este indicată de specialiști pentru că poate produce dezechilibre grave la nivelul intestinelor. Important este să nu abuzăm de alimentele pe care corpul nostru nu le poate torela ușor. De exemplu, cei care au anumite intoleranțe n-ar trebui să mănânce în aceeași zi mere, avocado și piersici, deși sunt alimente sănătoase din alte puncte de vedere, pe când, consumul de avocado într-o zi nu va duce la aceleași simptome.
CÂTEVA ALIMENTE PERMISE
Lactate fără lactoză
Orez alb și brun
Porumb
Ouă
Quinoa
Pește
Carne roșie
Kiwi
Portocale
Banane
Struguri
Pepene galben
Roșii
Pentru a determina alimentele care nu sunt tolerate de organism este nevoie de multă răbdare și atenție, însă e important să nu uităm nici de dozele necesare de calciu, fier și fibre. Simptomele pot fi accentuate și de lipsa somnului, cafea, alcool sau mâncăruri grase.
Pentru că faci puțină curățenie în alimentație, FODMAP te poate ajuta să și slăbești câteva kilograme.