Din 2004, Environmental Working Group, o organizație nonprofit care își propune să facă mediul mai sănătos, clasifică produsele non-ecologice cu cele mai multe pesticide pe care le numesc The Dirty Dozen. EWG analizează datele de la Departamentul Agriculturii din SUA și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA).
„Anul acesta, EWG a stabilit că 75% din toate produsele proaspete convenționale analzate aveau reziduuri de pesticide potențial dăunătoare. Dar din produsele Dirty Dozen, 95% dintre probe conțin pesticide.”
„Unele pesticide au fost asociate în studiile pe oameni cu probleme, inclusiv avorturi spontane, malformații congenitale și dizabilități de învățare sau de dezvoltare la copii”, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Căpșunile și spanacul au ocupat din nou primele două locuri pe lista din acest an. Și strugurii au sărit de pe locul 8 pe listă în 2023, până pe locul 4 în 2024.
„Dirty Dozen” 2024
Aceasta este lista completă a celor 12 fructe și legume cu cele mai mari cantități de pesticide din 2024.
Căpșune
Spanac
Varză
Struguri
Piersici
Pere
Nectarine
Mere
Ardei gras și iute
Cireșe
Afine
Fasole verde
3 pași simpli pentru a curăța produsele
Spală-ți bine mâinile și materialele necesare pentru pregătire, inclusiv plăci de tăiat și ustensile, înainte și după ce îți cureți produsele, conform CDC.
Ține produsele sub apă rece în chiuvetă
Folosește un prosop de hârtie curat, îndepărtează toată murdăria și mizeria de pe produs. Unii oameni folosesc o perie curată care este special dedicată curățării produselor.
Utilizeazăun prosop de hârtie curat pentru a usca produsele dacă nu vrei să le mânânci imediat, pentru a-și păstra coacerea. Cele cu frunze verzi pot fi uscate și folosind o centrifugă de salată.
Nu este necesar să folosești bicarbonat de sodiu sau oțet pentru a-ți curăța produsele, deși a devenit destul de popular.
CDC recomandă să NU folosești săpun, detergent sau produse de spălat comerciale pentru a-ți curăța fructele și legumele.
Există și alte opțiuni și teorii dar cea mai bună opțiune este pur și simplu spălarea produsului sub apă rece, notează cnbc.com.