
Medicul Alexandre Olmos prezintă, într-un video pe Instagram, câteva metode simple și naturale prin care îți poți curăța colonul. Acesta atrage atenția asupra faptului că igiena intestinală periodică este importantă pentru sănătatea digestivă, nivelul de energie și imunitate.
Curățarea colonului ar trebui făcută de patru ori pe an, la schimbările de anotimp.
Metode de curățare a colonului
1. Creșterea aportului de fibre, prin consumul de semințe de chia, in și fructe cu coajă, care contribuie la eliminarea reziduurilor din intestin.
2. Apă cu lămâie dimineața pentru stimularea digestiei. Seara, aloe vera sau suc de prune, cu efect laxativ natural.
3. Postul intermitent o săptămână, cu pauze alimentare de 12–16 ore, pentru a oferi intestinului timpul necesar autoreglării.
Aceste obiceiuri pot susține funcționarea optimă a sistemului digestiv într-un mod blând și eficient.
De ce să-ți cureți colonul
Digestie
Colonul are un rol esențial în procesul digestiv, fiind responsabil de absorbția apei și formarea scaunului. Atunci când este încărcat cu reziduuri sau când digestia este lentă, procesul de absorbție a nutrienților poate fi afectat.

Un colon curat, susținu de alimentație bogată în fibre sau metode blânde de detoxifiere, poate susține un tranzit intestinal regulat și reduce balonarea, senzația de greutate și disconfortul abdominal. Alimentele parcurg mai eficient sistmul digestiv, ceea ce ajută la o mai bună absorbție a vitaminelor și mineralelor.
Eliminarea toxinelor
Ficatul, rinichii și pielea ajută la detoxifiere, unii specialiști cred că reziduurile stagnante din colon pot favoriza inflamația și dezechilibrul florei intestinale. Prin curățare se reduce presiunea asupra unor organe.
Energie
Curățarea colonului aduce o stare de ușurare și o creștere a energiei. Acest efect poate fi asociat cu faptul că organismul nu mai consumă la fel de multă energie pentru a procesa alimente greu digerabile sau pentru a face față constipației și balonării.
Prevenție
Un tranzit intestinal lent sau constipația cronică pot duce la fermentarea alimentelor nedigerate, dezvoltarea excesivă a bacteriilor dăunătoare și inflamarea pereților intestinali. În timp, acest mediu poate favoriza apariția diverticulitei, disbiozei (dezechilibrul florei intestinale) și a altor tulburări digestive.
O curățare ocazională și blândă a colonului prin alimente bogate în fibre și hidratare adecvată poate preveni acumulările excesive și mențin un mediu intestinal sănătos.
Pierdere în greutate
Curățarea colonului poate ajuta la eliminarea retenției de apă și a materiilor stagnante.
Uneori acest lucru poate duce la o scădere în greutate de 1-2 kilograme într-un timp scurt, potrivit stiripesurse.ro.