x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 4 motive pentru care vinul roșu nu este un aliment sănătos

4 motive pentru care vinul roșu nu este un aliment sănătos

de Anastasia Paul    |    07 Apr 2024   •   07:20
4 motive pentru care vinul roșu nu este un aliment sănătos

Oamenii de știință și medicii au considerat vinul roșu un aliment sănătos timp de decenii. Cercetările au legat consumul moderat de alcool – definit ca un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați – cu 30-40% mai puține decese din cauza bolilor de inimă față de persoanele care nu consumă deloc alcool.

Vinul roșu a devenit un aliment sănătos deoarece nu conținea doar alcool, ci și antioxidanții care îmbunătățesc sănătatea din cojile de struguri. Un antioxidant puternic este resveratrolul, care repară vasele de sânge deteriorate, previne formarea cheagurilor și reduce inflamația. Acest lucru a determinat experții să recomande vinul roșu în cantități modeste. Vânzările de vin au crescut enorm din anii 1990.

Acum însă, lucrurile arată altfel. În medie, băutorii moderați mor mai târziu, dar nu pentru că beau alcool. Se datorează faptului că au tendința de a fi mai sănătoși deoarece sunt mai activi, mai bogați, mai educați, cu diete alimentare mai bune. 

Iată 4 motive pentru care nu ar trebui să te gândești la vinul roșu ca la un aliment sănătos:

1. Consumul moderat de alcool este legat de sănătatea cardiovasculară mai slabă
Un studiu din 2022, publicat în JAMA Network Open, a examinat 371.463 de persoane din Regatul Unit și arată că consumul moderat de alcool este asociat cu un risc de 1,3 ori mai mare de hipertensiune arterială și de 1,4 ori mai mare risc de boală coronariană. 

2. Consumul de alcool crește riscul de cancer
Alcoolul este un cancerigen uman cunoscut, conform Programului Național de Toxicologie din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane. Alcoolul reprezintă 6% din toate tipurile de cancer și 4% din decesele provocate de cancer, însumând 75.000 de cazuri anuale de cancer și 19.000 de decese în SUA. Provoacă cancer din mai multe motive. De exemplu, crește stresul oxidativ, iar produsele metabolice din alcool - și anume acetaldehida - dăunează ADN-ului hepatic. De asemenea, afectează direct ADN-ul celulelor gurii și gâtului. Crește substanțial riscul de cancer de sân chiar și la băutorii moderați. Femeile care beau 3 băuturi alcoolice pe săptămână au un risc cu 15% mai mare de cancer de sân decât cele care nu beau deloc.

3. Calitatea somnului este înrăutățită de alcool
Alcoolul este un sedativ. Te ajută să adormi mai repede. Cu toate acestea, are un impact negativ asupra calității somnului. Acest lucru este adesea vizibil chiar și după câteva băuturi. Un studiu efectuat pe 4.098 de finlandezi a constatat că alcoolul crește răspunsurile la stres și înrăutățește măsurile de recuperare în primele 3 ore de somn. Măsura calității somnului - numită stare de recuperare fiziologică derivată de HRV - a fost cu 9,3% mai mică atunci când oamenii au băut o cantitate mică de alcool, cu 24% mai proastă pentru o cantitate moderată și cu 39,2% redusă pentru o cantitate mare. Pe lângă agravarea mahmurelii, somnul slab te face mai puțin energic a doua zi.

4. Este nevoie de o cantitate mortală de vin roșu pentru a beneficia de antioxidanți
Vinul rosu contine resveratrol. Dar nu conține suficient pentru a-ți îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea. Un studiu a măsurat cât de mult resveratrol a fost absorbit în organism într-o cană de alcool, precum și alți doi polifenoli (catechina și quercetina), care au efecte pozitive asupra sănătății. Concentrațiile sanguine ale tuturor celor trei erau mult prea scăzute pentru a oferi vreun beneficiu. Pentru a obține niveluri suficient de mari, ar trebui să bei o cantitate uriașă.

Iată marea concluzie: știința despre beneficiile vinului roșu a evoluat. Da, te face să te simți bine. Dar să nu crezi că mai consumi un aliment sănătos. Dacă nu ești un băutor, nu începe. Dacă bei vin roșu, ia în considerare mai puțin de un pahar pe zi. Însă, cu cât bei mai mult alcool, inclusiv vin roșu, cu atât îți vei crește riscul de probleme de sănătate, notează forbes.com.

 

×
Subiecte în articol: sanatate vin roşu