x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 4 sfaturi de îngrijire a pielii în sezonul rece

4 sfaturi de îngrijire a pielii în sezonul rece

28 Noi 2023   •   15:17
4 sfaturi de îngrijire a pielii în sezonul rece
Sursa foto: shutterstock

Schimbările de temperatură și condițiile meteo din timpul sezonului rece pot avea un impact negativ asupra pielii, atunci când nu îi oferi îngrijirea de care are nevoie în acest sezon. Astfel, pot să apară uscăciunea, mâncărimea și sensibilitatea crescută a pielii, care creează disconfort.

Pentru a evita apariția acestor efecte negative, informează-te din timp despre modalitățile potrivite pentru îngrijirea pielii tale. Deși acestea pot să difere în funcție de tipul de piele și gradul de sensibilitate, există câteva lucruri pe care le poți face pentru menținerea sănătății pielii tale în sezonul rece. Iată care sunt acestea.

Hidratează-te corespunzător

În sezonul rece, pielea este predispusă la uscăciune mai mult decât în alte anotimpuri. Din acest motiv, ai nevoie de o barieră cutanată foarte bine hidratată, care să te protejeze împotriva factorilor externi. Iată ce poți face pentru a te asigura că te hidratezi corespunzător:

  • Folosește în fiecare zi o cremă puternic hidratantă, bogată în acid hialuronic, ceramide și uleiuri naturale. Totodată, poți să îmbunătățești nivelul de hidratare al pielii și cu un Gel Atoderm care, practic, este un gel de duș cu proprietăți hidratante și calmante.
  • Consumă cel puțin 2 litri de apă pe zi, deoarece hidratarea vine și din interior, nu doar din produsele aplicate pe piele.
  • Nu folosi săpunuri sau produse cosmetice cu un conținut ridicat de alcool sau parfumuri puternice care pot irita și usca pielea.

Evită băile lungi și fierbinți

Deși băile lungi și fierbinți sunt tentante în sezonul rece, acestea pot avea un efect neplăcut asupra sănătății pielii tale. Motivul este unul simplu: apa diminuează nivelul de uleiuri naturale din piele, lucru care poate să crească nivelul de uscăciune de la suprafața pielii.

 

Iată ce poți face în schimb:

  • Alege dușuri scurte cu apă caldă, nu fierbinte.
  • După duș, tamponează ușor pielea cu ajutorul unui prosop moale pentru a scăpa de excesul de apă de pe suprafața pielii.
  • Aplică o cremă hidratantă imediat după duș, deoarece atunci pielea ta este mai receptivă la hidratare.
  • Folosește apă termală constant, deoarece îți oferă o hidratare instantanee și contribuie la restabilirea barierei de protecție a pielii.   

Exfoliază pielea regulat

Pe lângă hidratarea corespunzătoare a pielii, atât din interior, cât și din exterior, este important să și exfoliezi pielea în mod regulat. Iată de ce:

  • Pe măsură ce sezonul rece avansează, celulele moarte ale pielii se acumulează pe suprafața pielii, făcând-o să pară opacă și aspră. Exfolierea ajută la îndepărtarea acestor celule moarte.
  • Prin eliminarea stratului de celule moarte, produsele hidratante pot pătrunde mai adânc în piele, oferind o hidratare mai eficientă.

 

Alege un exfoliant potrivit tipului tău de piele și aplică-l prin mișcări ușoare, circulare, o dată sau de două ori pe săptămână. Evită exfolierea prea frecventă, deoarece, în special în sezonul rece, poate provoca iritații la nivelul pielii.

Construiește-ți un plan alimentar sănătos

Și alimentația joacă un rol important în îngrijirea pielii în sezonul rece, deoarece, așa cum știi deja, ceea ce mănânci poate să influențeze direct sănătatea pielii tale.

 

Pe lângă consumul corespunzător de lichide, este important să ai și un aport potrivit de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele găsite în uleiul de măsline, avocado și nuci. Acestea ajută la formarea și menținerea stratului lipidic al pielii, care protejează împotriva deshidratării și care contribuie la menținerea elasticității pielii.

 

Totodată, și ceaiurile din plante, cum ar fi ceaiul verde sau ceaiul de mușețel, pot avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la menținerea sănătății pielii. Evită, în schimb, alimentele procesate și zahărul în exces. Pe lângă că pot afecta starea generală de sănătate, acestea influențează negativ și starea pielii.

 

Așadar, hidratarea corespunzătoare, evitarea băilor lungi și fierbinți, exfolierea regulată și un plan alimentar sănătos sunt principalele lucruri pe care le poți face pentru menținerea sănătății pielii tale în acest anotimp. Aplică soluțiile care consideri că ți se potrivesc și nu uita să consulți un medic dermatolog în cazul în care problemele pielii tale îți dau bătăi de cap.

 

Sursă foto: shutterstock.com

 

 

×