x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

4 sfaturi de la nutriționist pentru o mâncare sănătoasă

0
Autor: Maria Coman 25 Iun 2021 - 09:10
4 sfaturi de la nutriționist pentru o mâncare sănătoasă
Vezi galeria foto

Se vorbeşte foarte mult despre mâncare sănătoasă, alimentaţie sănătoasă şi aşa mai departe. Şi totuşi nimeni nu explică suficient de clar ce înseamnă asta. Atunci când vorbim despre mâncare sănătoasă, mulți dintre noi se gândesc la alimente care mai de care mai sofisticate. Este adevărat că ingredientele de calitate sunt foarte importante, dar niciun aliment în sine nu este un panaceu. Mai mult, există o serie de alte principii de care ar trebui să ținem cont atunci când vrem să alegem o mâncare sănătoasă pentru noi și familia noastră.

 

Așa că am rugat-o astăzi pe dna dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, să ne explice care sunt caracteristicile de care să ținem cont atunci când vrem să alegem o mâncare sănătoasă.

 

Ingredientele naturale, esențiale pentru o mâncare sănătoasă

 

Ingredientele sunt foarte importante atunci când preparăm mâncarea. Este de preferat ca orice masă, fie că vorbim de mic dejun, prânz sau cină, să conțină legume. Ar fi bine să alegem legume proaspete, de preferat de sezon sau, în cazul în care nu este posibil, congelate. Congelarea este una dintre cele mai sigure metode de conservare a alimentelor, întrucât păstrează majoritatea vitaminelor din legume și fructe. De asemenea, să nu uităm că sistemul nostru digestiv, inclusiv microflora intestinală, este adaptat la alimentele locale. De aceea, cel mai bine este să alegem fructe și legume românești, cu care organismul nostru este deja obișnuit. Iar dacă ne gândim la nutrienți, legumele de orice fel sunt pline de vitamine, minerale și fibre. Carnea este de preferat să fie aleasă din surse sigure. De exemplu o măcelărie despre care știți că lucrează cu furnizori de încredere.


 

Este mâncarea tradițională sănătoasă?

 

De multe ori auzim în jurul nostru persoane care susțin că mâncarea tradițională nu este sănătoasă. Ca medic nutriționist, aș adăuga o nuanță: depinde cum o gătim. Modul în care preparăm mâncarea poate să transforme niște ingrediente sănătoase și pline de nutrienți într-o mâncare nesănătoasă. De exemplu, prăjirea legumelor nu numai că le reduce din nutrienți, ci le face de-a dreptul nocive. În primul rând, prin prăjire, alimentele își dublează numărul de calorii, uleiul fiind cel mai caloric aliment. În al doilea rând, prin prăjire se formează un număr impresionant de 52 de compuși chimici toxici, printre care acrilamidă, nitrozamine şi radicali liberi, care ne pun în pericol sănătatea. Cele mai multe studii în ultima vreme se concentrează pe acrilamidă – un produs chimic cu mare potențial cancerigen. Ea se formează în timpul gătirii la temperaturi înalte a alimentelor bogate în amidon, precum cartofii, pâinea sau făina. Pentru a păstra cât mai mulți nutrienți, timpul de gătire trebuie să fie scurt, iar temperatura, joasă. O metodă excelentă de gătire a legumelor este, de exemplu, blancharea ori fierberea la aburi. Legumele noastre fantezie, de exemplu, sunt gătite prin blanchare. Carnea se recomandă a fi preparată la cuptor sau grătar, fără ulei. Până și chifteluțele pot fi făcute la cuptor. Noi facem asta, iar clienții noștri sunt foarte încântați de rezultat.

 

O mâncare sănătoasă este dietetică

 

Carnea grasă, brânzeturile și lactatele cu un conținut mare de grăsime, untul și uleiul în exces pot crea probleme digestive, pot crește colesterolul și pot duce la îngrășare pe termen mediu și lung. „Eu, ca nutriționist, merg întotdeauna pe varianta dietetică. Este cea mai sigură modalitate de a-ți păstra sănătatea și silueta. O mâncare dietetică nu înseamnă însă o mâncare fără gust. Ba dimpotrivă. Îi putem da gust din ingrediente naturale, din condimente și sosuri gătite în casă”, explică medicul Laura Ene. 

O supă cremă, de exemplu, poate să aibă smântână și să fie dietetică. Dar smântână cu 15% grăsime, nu cu 30%. O plăcintă poate să fie dulce, dar îndulcită cu un strop de îndulcitor sănătos, nu cu zahăr. Și exemplele ar putea continua.

 

 Mâncarea sănătoasă nu are aditivi alimentari

 

O mâncare sănătoasă este preparată doar din ingrediente naturale, fără adaosuri alimentare. Și când spun adaosuri alimentare mă gândesc la diverse baze pentru mâncăruri, arome, coloranți, conservanți ori monoglutamat de sodiu sub diverse forme. Din păcate, folosirea generalizată de aditivi alimentari ne afectează multora dintre noi aroma şi gustul. Potențarea aromelor atrage de multe ori după sine o dependență de gust. Mai mult, aceste arome ne pot schimba preferințele alimentare, astfel încât nu mai reușim să recunoaștem produsele naturale și de calitate. Cu cât vom face mai repede o „dezintoxicare” de astfel de aditivi, cu atât va fi mai bine pentru sănătatea organismului nostru. Mâncarea gătită în casă, dietetic și din ingrediente naturale, este cea mai bună modalitate de a rămâne suplu și sănătos.


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Vaccinul anti COVID-19 produs de Moderna va fi administrat copiilor de peste 12 ani din Italia

Vaccinul anti COVID-19 produs de Moderna va fi administrat copiilor de peste 12 ani din Italia
Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani poate începe în Italia și cu serul Moderna. Agenţia Italiană a Medicamentului (AIFA) a autorizat,, miercuri, vaccinul Moderna pentru această categorie...

România va adminstra vaccinul Moderna pentru copiii de peste 12 ani

România va adminstra vaccinul Moderna pentru copiii de peste 12 ani
România va administra și tinerilor de peste 12 ani vaccinul produs de compania americană Moderna, a anunțat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță. „Din data de 2...

70% dintre adulții din UE au fost vaccinați anti COVD-19 cu cel puțin o doză

70% dintre adulții din UE au fost vaccinați anti COVD-19 cu cel puțin o doză
70% dintre adulții din UE au fost vaccinați cu cel puțin o doză, iar 57% sunt protejați cu ambele doze, a anunțat Comisia Europeană. Marți a fost atins pragul de 70% din populația adultă care a primit cel...

BioNTech vrea să dezvolte un vaccin împotriva malariei

BioNTech vrea să dezvolte un vaccin împotriva malariei
Producătorul de mediicamente german BioNTech vrea să dezvolte un tratament împotriva malariei pe baza tehnologiei ARN mesager. Un studiu clinic va începe până la sfârșitul anului viitor, scrie...

Chelie timpurie? Transplantul de păr în clinica Dr. Felix Hair Implant poate fi soluție

Chelie timpurie? Transplantul de păr în clinica Dr. Felix Hair Implant poate fi soluție
Spunem despre păr că este podoabă capilară, iar în cazul femeilor părul lung, bogat și bine întreținut este și o armă a seducției. Iar când acesta lipsește cu desăvârșire, efectiv nu ai cum să nu observ...

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească
Trei tipuri de înghețată produse de Mars, contaminate cu oxid de etilenă, sunt retrase de pe piață. Este vorba despre înghețata Bounty, Twix, Snickers, din anumite loturi, restul fiind în stare bună de...

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul
Compania americană Johnson&Johnson retrage de pe piață cinci mărci de loțiuni de protecție solară după ce a fost descoperită în compoziția lor o substanță cancerigenă, scrie Live Science. Produsele...
Serviciul de email marketing furnizat de