x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 beneficii ale cafelei cu scorțișoară asupra sănătății

5 beneficii ale cafelei cu scorțișoară asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    02 Iul 2025   •   10:15
5 beneficii ale cafelei cu scorțișoară asupra sănătății
Sursa foto: Eugene03/Getty Images/iStockphoto

Cafeaua cu scorțișoară are un gust delicios dar și beneficii pentru sănătate.

1. Reducerea greutății corporale

Printre cele mai cunoscute efecte asupra organismului uman ale acestei băuturi se află reducerea greutății corporale prin reducerea poftei de mâncare. Scorțișoara ajută la reglarea naturală a nivelului de insulină. Creșterile bruște ale insulinei din sânge contribuie la apariția foamei. 

2. Anticancerigen

Scorțișoara adaugă savoare preparatelor culinare dar reprezină și o sursă importantă de vitamine și minerale. Este bogată în fibre, mangan, vitamina K, fier și calciu.

Cafeaua și scorțișoara sunt bogate în antioxidanți, care contribuie la reducerea radicalilor liberi din organism. Acești compuși pot ajuta la prevenirea deteriorării celulare, artritei și a anumitor forme de cancer.

3. Energizant

Cafeaua oferă energie și o capacitate mai mare de concentrare, motiv pentru care se consumă mai ales dimineața. Efectele sunt amplificate dacă adaugi scorțișoară.

Cofeina crește nivelul de epinefrină și norepinefrină în sânge, ceea ce îmbunătățește atenția și capacitatea de reacție. Scorțișoara contribuie la procesarea informațiilor și îndeplinirea sarcinilor care necesită concentrare.

4. Boli de inimă

Consumul regulat de cofeină reduce riscul de boli de inimă cu până la 15%. De asemenea, scorțișoara poate reduce blocarea arterelor cu până la 30%.

5. Antiviral

Sceastă băutură poate fi un remediu holistic în caz de răceală. Cafeaua caldă calmează gâtul iritat și ajută la descompunerea mucusului. Scorțișoara scade acumularea de mucus și calmează iritațiile căilor respiratorii.

Efecte secundare 

Prea multă scorțișoară poate duce la un aport ridicat de cumarină, un compus care, în cantități mari, poate afecta ficatul și poate crește riscul de cancer. Doza recomandată este de maxim 1-2 lingurițe pe zi.

Consumul exagerat poate duce la apariția aftelor bucale. Compusul numit cinemaldehidă, prezent în scorțișoară, poate provoca reacții alergice sau leziuni dureroase în cavitatea bucală, potrivit catine.ro.

×
Subiecte în articol: cafea scorţişoară