x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 6 beneficii ale dovleacului asupra sănătății

6 beneficii ale dovleacului asupra sănătății

de Anastasia Paul    |    30 Aug 2023   •   21:00
6 beneficii ale dovleacului asupra sănătății

Unul dintre cele mai delicioase alimente din perioada toamnei este dovleacul. Dar, pe lângă aroma sa, acesta are și nenumărate beneficii pentru sănătate.

Acesta aparține familiei Cucurbitaceae. Este originar din America de Nord și Centrală și are pielea netedă, ușor nervuată și o colorație galbenă până la portocalie. Dovlecii sunt renumiți pentru utilizarea lor versatilă în gătit, de la supe și salate până la conserve și plăcinte, și sunt plini de vitamine, minerale și antioxidanți, făcându-i un adaos nutritiv pentru orice dietă.

Acest fruct delicios este un văr al familiei de pepene galben. Și la fel ca mulți pepeni, fiecare parte a dovleacului poate fi consumată, inclusiv semințele și pielea.

Iată beneficiile dovleacului asupra sănătății

1. Sănătatea intestinală
Fibrele sunt un nutrient cheie pentru sănătatea intestinală prin reglarea microbiotei intestinale și ajutând la promovarea mișcărilor intestinale regulate. O cană de piure de dovleac conservat conține 7 grame (g) de fibre, care este aproape de 30% din necesarul zilnic, scrie health.com.

Coaja de dovleac conține polizaharide insolubile în alcool, care tind să reducă acidul biliar și să susțină creșterea microbiotei intestinale.

2. Reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer
Deoarece dezvoltarea anumitor tipuri de cancer este legată de creșterea stresului oxidativ, se recomandă o dietă bogată în antioxidanți.

Riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, rectal și pulmonar, este mai mic în rândul celor care consuma mai multe seminte de dovleac.

De asemenea, acesta poate inhiba dezvoltarea cancerului de prostată.

3. Imunitate
Dovleacul este o sursă naturală de mulți nutrienți care susțin sănătatea imunității, inclusiv vitamina C, zinc și seleniu. Din moment ce hidratarea adecvată poate afecta și sănătatea imunitară, faptul că dovleacul conține aproximativ 90% apă ajută la evidențierea unui alt motiv pentru care acest aliment poate fi o parte importantă a unei diete de susținere a imunității.

Întrucât 70% din sistemul nostru imunitar se află în intestin, susținerea sănătății intestinale prin consumul de alimente cu fibre, cum ar fi dovleacul, poate afecta și imunitatea.

4. Gestionarea greutății

Consumul crescut de fructe și legumele fără amidon sunt legate de pierderea în greutate.

Includerea dovleacului în dieta ta este o modalitate ușoară de a include mai multe produse în dieta ta. O cană de dovleac crud tăiat în cuburi conține foarte puține calorii - circa 30 de calorii per cană. De fapt, fibra găsită în dovleac poate ajuta la gestionarea greutății, deoarece s-a demonstrat că acest nutrient susține sațietatea.

5. Sănătatea ochilor
Dovleacul este plin de vitamina A care susține sănătatea ochilor și carotenoizii luteină și zeaxantina.

Luteina și zeaxantina sunt singurii carotenoizi dietetici care se acumulează în retină, în special în maculă, și sunt numiți pigmenți maculari. Consumul acestor carotenoizi reduce riscul de a dezvolta degenerescență maculară.

6. Tensiune arterială 
Dovleacul este o sursă naturală de mulți nutrienți care susțin sănătatea inimii, inclusiv potasiu, calciu și magneziu.  Dovleacul este, de asemenea, un aliment aromat, care are un conținut scăzut de sodiu, un alt aspect al acestui aliment care poate beneficia de tensiunea arterială sănătoasă.

Date nutriționale 
Iată informațiile nutriționale ale unei cani de dovleac crud cuburi.

Calorii: 30
Proteine: 1,16 g
Grăsimi: 0 g
Carbohidrați: 7,5 g
Fibre: 0,58 g
Calciu: 24 miligrame (mg)
Fier: 1 mg
Magneziu: 13 mg
Vitamina C: 10 mg

Riscuri de consum
În timp ce dovleacul este în general sigur și sănătos de consumat, există câteva riscuri potențiale și efecte secundare.

Probleme digestive: Dovlecii pot avea un conținut ridicat de fibre, care, dacă sunt consumați în exces, pot duce la balonare, gaze și crampe stomacale.
Reacție alergică: Deși nu este obișnuită, unii oameni au o alergie la dovleci. 
Boli dalimentare: Dovlecii cruzi care nu sunt spălați corespunzător pot conține bacterii, viruși și alți agenți patogeni, așa că este esențial să te asiguri că sunt spălați bine și gătiți corespunzător înainte să-i consumi. 

 

×
Subiecte în articol: dovleac sanatate