Din rapiță se poate prepara ulei pentru gătit și poate înlocui grăsimile de origine animală.
Proprietățile medicinale ale uleiului de rapiță
Rapița, denumită și Brassica napus, este o plantă cu flori galben intens. Se folosește ca ulei și hrană pentru animale. Conține acizi grași, omega3, fitosteroli, vitamina E, vitamina K, acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați și grăsimi saturate.
Variantele noi de rapiță conțin mult mai puțin acid erucic, substanță toxică pentru sănătatea inimii, și concentrații reduse de glucozinolați.
Antiinflamator
Acizii grași omega 3 și acizii grași omega 6 dpot contribui la reglarea inflamațiilordin organism, ceea ce poate susține mai multe funcții ale sănătății generale.
Imunitate
Acizii grași esențiali pot susține un sistem imunitar eficient și pot sprijini organismul să lupte împotriva infecțiilor și afecțiunilor.
Afecțiuni cardiace
Uleiul de rapiță asigură concentrații ridicate de acizi grași mononesaturați și polinesaturați, precum și concentrații reduse de grăsimi saturate. Poate avea efecte benefice asupra sănătății inimii, în cantități moderate.
Greutate
Dacă îl consumi în cantități moderate te ajută să scapi de kilogramele în plus. Cantitatea mare de acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați este mai mult oxidată decât depozitată de organism, ceea ce poate ajuta la diminuarea greutății corporale.
Colesterol și glicemie
Înlocuirea grăsimilor nesaturate cu grăsimile saturate poate îmbunătăți metabolismul zahărului din sânge. Vei avea niveluri mai bune de zahăr din sânge, rezistență redusă la insulină și secreție crescută de insulină. Rezistența la insulină reprezintă un factor major care favorizează riscul de prediabet și diabet de tip 2. Această schimbare în dietă poate scădea colesterolul total și colesterolul LDL, colesterolul rău, potrivit a1.ro.


