x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 6 ceaiuri cele mai bogate în antioxidanți. Susțin imunitatea organismului împotriva unor afecțiuni grave

6 ceaiuri cele mai bogate în antioxidanți. Susțin imunitatea organismului împotriva unor afecțiuni grave

de Anastasia Paul    |    03 Aug 2024   •   23:00
6 ceaiuri cele mai bogate în antioxidanți. Susțin imunitatea organismului împotriva unor afecțiuni grave

Vrei un ceai energizant, care îți curăță cavitatea bucală, îți potolește setea și îți dă o stare de liniște? Prepararea unei singure cani de ceai poate bifa toate căsuțele. Ceaiul a fost savurat din cele mai vechi timpuri și este a doua cea mai populară băutură din lume. De la ceai verde la ceaiuri albe și negre, variațiile sunt multe și poți chiar să amesteci frunzele de ceai pentru a crea o nouă experiență gustativă de fiecare dată.

Fiecare ceașcă de ceai este plină de beneficii pentru sănătate. De fapt, ceaiul este una dintre principalele surse de antioxidanți din dietele majorității oamenilor.

Antioxidanții sunt compuși care se găsesc în alimentele vegetale, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, semințele, cafeaua și ceaiul.

„Dietele care conțin o serie de alimente bogate în antioxidanți, inclusiv fructe, legume, nuci și semințe, sunt legate de o sănătate mai bună și de un risc redus de boală”, spune dieteticianul sportiv Marie Spano.

Dieteticianul Barbara Ruhs din Arizona explică modul în care antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi.

„Antioxidanții îneacă materiale care pot face rău organismului dacă se acumulează prea mult.”

Radicalii liberi sunt molecule instabile care sunt produse în mod natural în organism și prin expunerea la fum, poluare și lumina UV. Deși nu putem controla numărul de radicali liberi pe care corpul nostru îi produce, scopul de a preveni acumularea radicalilor liberi poate ajuta la reducerea daunelor pe care le provoacă în organism. O strategie este să includem mai mulți antioxidanți protectori în dieta noastră prin alegeri de alimente și băuturi. Și o ceașcă cu ceai este o modalitate excelentă de a face acest lucru. 

O categorie de antioxidanți se numește polifenoli. Ceaiul conține 3 subclase de polifenoli: flavonoli, teaflavine și catechine. Acești polifenoli acționează ca antioxidanți în organism și pot varia în funcție de tipul de procesare la care suferă ceaiul.

Iată 6 ceaiuri care conțin cei mai mulți antioxidanți:

1. Ceai negru
Ceaiul negru este cel mai consumat ceai de pe glob. Reprezintă baza pentru băuturile îndrăgite, precum masala chai, ceaiul thailandez și ceaiul boba. Ceaiul negru, împreună cu ceaiurile verzi, albe și oolong, toate provin din aceeași plantă, Camellia sinensis. Fiecare ceai este supus unor metode diferite de preparare. Ceaiul negru, de exemplu, folosește frunze care sunt complet fermentate.

„Ceaiul negru conține o serie de polifenoli, inclusiv flavonoide, catechine și teaflavine. Deoarece frunzele de ceai negru sunt lăsate să se oxideze complet, ele sunt deosebit de bogate în teaflavine și tearubigine, un tip de flavonoid”, spune Spano.

„Studiile observaționale sugerează că,  consumul a 2 până la 3 căni de ceai pe zi este asociat cu un risc redus de deces din toate cauzele, boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2”.

Bucură-te de ceai negru fierbinte, cu gheață sau pregătește delicii de casă, cum ar fi ceaiul Boba, ceaiul thailandez cu gheață sau ceaiul Chai. Ca în cazul tuturor băuturilor, trebuie doar să ții cont de cantitatea de zahăr pe care o adaugi la ceaiurile pe care le consumi în mod regulat.

2. Ceai verde
Ceaiul verde ocupă locul al doilea în popularitatea globală a ceaiului. Este apreciat pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea funcției creierului până la reducerea zahărului din sânge și inflamația intestinală. Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde se face din frunze de ceai proaspete nefermentate.

Ceaiul verde este bogat în catechine, un tip de antioxidant și polifenoli. Are o concentrație mai mare de catechine decât ceaiul negru sau oolong. Ruhs explică cea mai răspândită catechina: „Epigallocatechin-3-galat (EGCG) este cel mai abundent polifenol din ceaiul verde care scade inflamația și este asociat cu scăderea riscului de cancer, boli cardiovasculare și tulburări neurodegenerative.” Cercetările emergente sugerează că ceaiul verde poate combate ridurile și daunele solare, deosebit de importante pentru cei care trăiesc în regiunile însorite. 

Ceaiul verde are un gust delicios fierbinte, înghețat sau chiar adăugat la un smoothie. 

3. Ceai de hibiscus
Ceaiul de  hibiscus îți trezește papilele gustative și îți încântă privire prin culoarea sa vibrantă roșu rubin. Ceaiul de hibiscus este preparat din planta Hibiscus sabdariffa. A fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, gestionarea diabetului și ajută la pierderea în greutate.

Ceaiul de hibiscus este plin de flavonoide, inclusiv antociani și quercetină. Scade colesterolul LDL și trigliceridele. Cercetările sugerează, de asemenea, că ceaiul de hibiscus poate funcționa similar cu medicamentele pentru tensiunea arterială, ajutând la scăderea acesteia. SAntocianinele ceaiului de hibiscus pot oferi, de asemenea, proprietăți antivirale.

Ceaiul de hibiscus este în mod natural fără cofeină, ceea ce îl face o băutură încântătoare de care să te bucuri în orice moment al zilei, fierbinte sau rece. 

4. Ceai Oolong
Ceaiul Oolong este un ceai tradițional chinezesc și este o încrucișare între ceaiul verde și cel negru. Este parțial fermentat și este plin de antioxidanți. Ceaiul Oolong contine teaflavină, un polifenol care se lauda cu proprietati antioxidante si anticancerigene.

Antioxidanții din ceaiul oolong s-au dovedit, de asemenea, promițători ca ajutor pentru pierderea în greutate și gestionarea zahărului din sânge” Ca și ceaiul negru și verde, ceaiul oolong conține L-teanină, un aminoacid care poate ajuta la relaxare, îmbunătăți somnul, reduce anxietatea și stresul și crește performanța cognitivă.

5. Ceai alb
Ceaiul alb este consumat în întreaga lume și este cel mai popular în China.Acesta se prepară din frunze imature care sunt culese, aburite sau arse și apoi uscate. Este puțin oxidat și conține o cantitate mare de catechine, împreună cu flavonoide și teaflavine.

Unele studii sugerează că ceaiul alb conține cea mai mare concentrație de antioxidanți în comparație cu alte ceaiuri și mai puțină cofeină. Cercetările au arătat, de asemenea, că ceaiul alb este promițător pentru a îmbunătăți nivelul de colesterol și trigliceride. 

6. Ceai Rooibos
Ceaiul Rooibos are un gust natural dulce și ușor de nucă. Nnu conține cofeină și este făcut din frunze și tulpini fermentate ale unui arbust, Aspalathus linearis. Este consumat pe scară largă în toată Africa de Sud. Principalii polifenoli din ceaiul rooibos sunt aspalatina și quercetina. Cercetările au legat aspalatina de scăderea potențială a zahărului din sânge, iar quercetina de proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene și antidiabetice, potrivit eatingwell.com.



 

×
Subiecte în articol: ceai antioxidanti